Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Тема 13 текстові видання в системі типологічної класифікації документів

1. Поняття текстового видання та його місце у типологічній класифікації документів. Типологічна класифікація текстових видань за цільовим призначенням

2. Типологічна класифікація текстових видань за читацьким призначенням

3. Типологічна класифікація текстових видань за характером інформації

1. Поняття текстового видання та його місце у типологічній класифікації документів. Типологічна класифікація текстових видань за цільовим призначенням

Основну частину видань складають текстові видання, зміст яких передається знаками природної мови. Їх основу складає словесний (мовний, літературний) текст, що складається з фраз і слів, значення яких відоме реципієнтові (читачеві) або може бути знайдено в тлумачному словнику. З елементарних складових — фонем — створюються слова, які в поєднанні одні з одними і утворюють речення і текст. Зміст тексту завжди виражається вербально, письмово. Письмовий текст — найточніше відображення мови. Саме тому спосіб письма, яким ми користуємося, і називається фонетичним.

Типологізація пов'язана з групуванням документів на основі їх відповідності певній узагальненій моделі - типу, тобто найсуттєвішим рисам, властивим певній групі документів. Типологічний ряд утворюється так: тип документа - науковий, підтип - науково-дослідний, різнотипність - монографія.

Типологія документа -належність документа до пенного типу за сукупністю ознак. Найсуттєвіші типоутворювальні ознаки для класифікації документів визначаються цільовим призначенням документа, читацьким призначенням, характером інформації (жанром), яка міститься в документі.

Сутність видової і типологічної класифікації документів полягає у диференціації об'єктів вивчення за певними визначальними ознаками. Видова і типологічна класифікаційні схеми створюється на основі різних логічних процесів. Якщо в основу видової класифікації покладено диференціацію ознак, то в основу типологізації - їх інтеграція.

Серед класифікаційних ознак текстових видань особливе місце займає цільове призначення і читацька адреса,які в єдності з характером викладу тексту (тобто жанром) дають можливість визначати різні типи видань.

Цільове призначення- відповідність документа потребам певної сфери суспільної діяльності: науки, виробництва, освіти, управління.

Типологічна класифікація текстових видань за цільовим призначенням передбачає виділення таких типів:

  • офіційне видання (забезпечення управління суспільством);

  • наукове видання (забезпечення суспільства науковою інформацією);

  • науково-популярне видання (забезпечення, популяризації досягнень науки, техніки, виробництва, їх історії);

  • навчальне видання (забезпечення навчального і виховного процесів);

  • виробниче видання (забезпечення виробництва);

  • довідкове видання (забезпечення суспільства довідковими відомостями);

  • інформаційне видання (забезпечення суспільства^ вторинною інформацією про зміст джерел первинної інформації);

  • літературно-художнє видання (ознайомлення суспільства зі змістом художніх творів);

  • видання для дозвілля (поширення у суспільстві загальнодоступних відомостей про виготовлення або експлуатацію різних предметів у побуті, про самодіяльну творчість);

  • рекламне видання (поширення у суспільстві відомостей про вироби, послуги, заходи з метою створення на них попиту).

Цільове призначення конкретного твору повинно збігатися з потребами певної сфери діяльності і запитами певної читацької групи, для якої він призначений. Так, наукове видання містить відомості про відкриття або аналіз, виклад, узагальнення наукових фактів (монографія). Та ж інформація у навчальному виданні (підручнику) викладається в систематизованому і методично опрацьованому вигляді відповідно до навчального плану; у виробничому виданні - у вигляді спеціально розроблених інструкцій, нормативів, правил, обов'язкових для виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]