Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Яна Топчій(ФММБ).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.39 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансове планування діяльності малих підприємств

  1. Сутність прогнозування фінансових показників суб’єктів малого підприємництва.

Фінансове прогнозування на відміну від фінансового планування, є дослідженням і розробкою можливих шляхів розвитку фінансів малого підприємства в перспективі, тобто прогноз ґрунтується не тільки на достовірних даних, а й на певних припущеннях.

У разі прийняття будьяких планових рішень оцінювання їх можливих наслідків є обов’язковою управлінською дією. Оцінювання наслідків рішень і дій для малого підприємства з урахуванням сформованих тенденцій зміни зовнішнього середовища і фінансового стану малого підприємства, або прогнозування відрізняється від планування цих дій і рішень тим, що в разі планування, виходячи з мети, визначається послідовність дій і необхідні ресурси для їх здійснення. У разі прогнозування результат або можливий ступінь досягнення цілей є ймовірними наслідками прийнятих рішень. У зв’язку із зазначеним прогнозування є важливим складовим елементом планування. Успіх планування і, отже, управління діяльністю малого підприємства буде цілком визначатись якістю прогнозних оцінок наслідків прийнятих рішень.

Сьогодні фінансове прогнозування вимагає використання нових принципів організації. Його зміст і форми мають бути суттєво змінені в зв’язку з новими економічними умовами та соціальними орієнтирами. Фінансове прогнозування має орієнтуватися на ринкову кон’юнктуру, урахувати настання певних подій і водночас, розробляти моделі поведінки малого підприємства за зміни ситуації з матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами.

Метою фінансового прогнозування є забезпечення господарської діяльності малого підприємства необхідними джерелами фінансування. Фінансове прогнозування втілює цілі в форму конкретних фінансових показників і забезпечує фінансовими ресурсами закладені у виробничому плані економічні пропозиції розвитку малого підприємства.

Значення фінансового прогнозування полягає в тому, що воно дає можливість визначити життєздатність малого підприємства за умов конкуренції і є інструментом отримання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Отже, основними завданнями фінансового прогнозування є: — забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необ

хідними фінансовими ресурсами;

— встановлення раціональних фінансових відносин із суб’єктами господарювання, банками, страховими компаніями;

— визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінювання раціонального його використання;

— виявлення та мобілізація резервів збільшення прибутку за рахунок раціонального використання матеріальних, трудових і грошових ресурсів;

— здійснення контролю за формуванням та використанням фінансових ресурсів.

Фінансове прогнозування дає змогу з’ясувати:

— які грошові кошти може мати мале підприємство в своєму розпорядженні, та які джерела їх надходження;

— чи достатньо фінансових ресурсів для виконання накреслених завдань, яка частина коштів має бути перерахована до бюджету, позабюджетних фондів, а також банкам та іншим кредиторам;

— як мають здійснюватися розподіл та використання прибутку на малому підприємстві;

— як забезпечується реальна збалансованість планових витрат і доходів малого підприємства за принципами самоокупності та самофінансування.

  1. Порядок проведення фінансового прогнозування малих підприємств.

Фінансове прогнозування передбачає визначення май­бутнього стану малого підприємства. При прогнозуванні резуль­тат або можливий ступінь досягнення цілей — це ймовірні нас­лідки прийнятих або планових рішень. Тому прогнозування є необ­хідним складовим елементом планування і управління.

Прогнозування результатів діяльності малого підприємства здійснюється з метою:

— оцінки економічних і фінансових перспектив і передбачу­ваного фінансового стану малого підприємства на майбутній пе­ріод залежно від основних можливих варіантів його виробничо-збутової діяльності та її фінансування;

— формування на цій основі обґрунтованих висновків і реко­мендацій щодо вибору раціональної стратегії і тактики керівника (власника) малого підприємства.

Прогнозування фінансових показників малого підприємства здійснюється за допомогою трьох моделей: складання балансу доходів і витрат; балансу активів і пасивів та балансу надхо­джень і платежів. Ці моделі дозволяють оцінити результатив­ність і ефективність діяльності малого підприємства. Тому ме­тодологічною основою прогнозування фінансового стану і ре­зультатів діяльності малого підприємства повинні бути наве­дені три баланси.

Процес формування фінансової моделі малого підприємства має таку послідовність. Першим розробляється баланс доходів і витрат. Прогнозовані результати діяльності підприємства за пері­од і вихідний стан активів і зобов'язань є підставою для проекту­вання балансу активів і пасивів.

Порядок прогнозування фінансового стану і результатів дія­льності малого підприємства включає: по-перше, підготовку ви­хідної інформації про стан малого підприємства і підготовку планових рішень, розділених па шість блоків. Блок перший — вихідний стан активів і пасивів малого підприємства, дані фінан­сової звітності. Блок другий — прогнозований обсяг продажів і умови реалізації продукції. Блок третій — плановані інвестиції і дезінвестиції у необоротні активи.

Блок четвертий — прогнозовані на кінець періоду запаси го­тової продукції і матеріалів, залишки незавершеного виробницт­ва, величина дебіторської заборгованості та інших елементів обо­ротних активів.

Блок п'ятий — рішення щодо зміни статутного капіталу. Блок шостий -проектні рішення з фінансування діяльності малого під­приємства на прогнозований період, у тому числі одержання і повернення довгострокових і короткострокових кредитів, зміни величини кредиторської заборгованості, залишки заборгованості по заробітній платі і платежам у бюджет і позабюджетні цільові фонди.

Другою дією необхідно вихідну інформацію певним чином структуризувати, тобто внести у відповідні таблиці. Далі на ос­нові цієї структурованої інформації створюється фінансова мо­дель малого підприємства і прогнозовані баланси доходів і ви­трат, активів і пасивів, надходження і платежів. Отримані балан­си і є базою для прийняття рішень.

Період прогнозування може бути принципово різним. Його вибір визначається, по-перше, цілями прогнозування, тобто харак­тером рішень, які необхідно прийняти з використанням прогно­зованих оцінок; по-друге, вірогідністю вихідної інформації.

Фінансове прогнозування передбачає розробку альтернатив­них варіантів прогнозу, що дає можливість обґрунтованого вибо­ру того чи іншого шляху розвитку малого підприємства і прийн­яття оптимальних управлінських рішень.