Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Яна Топчій(ФММБ).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.39 Кб
Скачать

Тема 10. Фінансова стратегія суб’єктів малого підприємництва

  1. Сутність фінансової стратегії малого підприємства.

Фінансова стратегія — це довгострокова програма розвитку та діяльності малого підприємства.

Фінансова стратегія вирішує завдання, які дають можливість визначити фінансову стійкість малого підприємства в ринкових умовах господарювання. Фінансова стратегія — основа для вибору альтернативи, яка зумовлює напрямки організації фінансових відносин як поза межами, так і всередині малого підприємства. Фінансові стратегії розробляють у формі плану або програми фінансового розвитку малого підприємства з урахуванням певних змін у структурі капіталу та формування необхідних фінансових ресурсів для досягнення розроблених стратегій зростання та підвищення конкурентних переваг малого підприємства.

Реалізація фінансової стратегії безпосередньо пов’язана з стратегічним (перспективним) плануванням, яке визначає найважливіші показники, пропорції та темпи розширеного відтворення, є основною формою реалізації головних цілей малого підприємства. Стратегічне фінансове планування включає прогнозування фінансової діяльності та розробку фінансової стратегії. В умовах ринкових відносин, самостійності, відповідальності підприємств за результати своєї діяльності виникає об’єктивна необхідність визначення тенденцій фінансового стану, орієнтації фінансових можливостей та перспективного оцінювання фінансового стану інших господарюючих суб’єктів.

Розрізняють генеральну та оперативну фінансові стратегії. Генеральна фінансова стратегія визначає діяльність малого

підприємства, його взаємовідносини з бюджетом, створення та використання доходів малого, джерела фінансування оборотних активів на плановий період. В умовах економічної нестабільності фінансову стратегію малого підприємства розроблюють на квартал, а в разі необхідності — і на коротші терміни.

Оперативна фінансова стратегія, на відміну від генеральної, включає всі напрями, спрямовані на формування валових доходів і надходження грошових коштів на поточний рахунок і в касу малого підприємства, організацію розрахунків з покупцями за відвантажену продукцію, надходження коштів за кредитними операціями, надходження дебіторської заборгованості, усі валові витрати (платежі постачальникам, виплата заробітної плати, погашення короткострокових зобов’язань та інші платежі).

Така ретельна проробка складу надходжень і витрат дає можливість передбачити всі майбутні обороти да грошовими надходженнями та витратами.

Фінансова стратегія є частиною загальної корпоративної стратегії функціонування та розвитку малого підприємства, має підпорядкований характер і повинна бути узгоджена з її цілями та напрямами. Водночас фінансова стратегія сама впливає на формування загальної корпоративної стратегії малого підприємства. Це пов’язано з тим, що основною метою загальної корпоративної стратегії суб’єкта малого підприємництва в умовах ринкової економіки є забезпечення підвищення вартості малого підприємства як цілісного майнового комплексу, прибутковості фінансововиробничої діяльності, економічного зростання малого підприємства та формування довгострокової конкурентної позиції.

До важливих напрямів розробки фінансової стратегії фірми належать:

1) аналіз й оцінювання фінансового стану малого підприємства;

2) розробка податкової й кредитної політики;

3) управління основним капіталом та амортизаційна політика; 4) управління оборотними активами й кредиторською забор

гованістю;

5) управління залученим капіталом;

6) управління поточними витратами, збутом продукції та прибутком;

7) цінова політика;

8) управління формуванням фінансових ресурсів.