Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОСНОВИ БУДОВИ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ

.pdf
Скачиваний:
864
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
16.95 Mб
Скачать

газів, перешкоджає повороту ведучих поясків стосовно корпусу снаряда при пострілі й поліпшує їх роботу в гарматах зі зношеним каналом ствола.

Ведучі пояски закріплюються в кільцевих канавках оболонок снарядів, виконаних у вигляді “ластівкового хвоста”, глибина яких становить 0,02–0,03 клб. Ведучі пояски найчастіше виготовляються із чистої електротехнічної міді або міді з додаванням нікелю. Ведучі пояски можуть бути залізокерамічними та біметалевими. Залізокерамічні ведучі пояски виготовляються із залізного порошку з додаванням графіту, парафіну та ін., зі спіканням їх при високій температурі. Біметалеві ведучі пояски складаються з міцно зварених між собою залізної основи та мідної зовнішньої частини, яка під час пострілу врізається в нарізи каналу ствола.

Під час пострілу опір нарізів поступальному руху снаряда і самого снаряда обертальному руху викликає великий тиск бойових граней на ведучі пояски. Від їх здатності витримувати цей тиск без зім'яття, зрізання і зриву залежить правильний політ снаряда на траєкторії.

У військах потрібно особливо ретельно оберігати ведучу частину оболонки від пошкоджень та корозії. Перед заряджанням необхідно перевірити стан всієї оболонки снарядів і особливо її ведучої частини, не допускаючи до стрільби снаряди з пошкодженими або із заіржавленими центрувальними потовщеннями і ведучими поясками. Ведуча частина сучасних снарядів фарбується, що дещо збільшує її діаметральний розмір.

Обтюрувальні пояски відрізняються від ведучих поясків тим, що вони не надають снаряду обертального руху. Такі пояски встановлюються на плаваючих кільцях оболонок, звичайно необертальних кумулятивних снарядів, і виготовляються з міді. Під час пострілу з початком врізання мідного обтюрувального пояска в нарізи до вильоту снаряда з каналу ствола він провертається в кільцевій канавці його оболонки, не перешкоджаючи поступальному

131

руху снаряда по стволу. Деяке провертання снаряда в каналі ствола гармати виникає за рахунок тертя, що виникає між плаваючим кільцем з обтюрувальним пояском і оболонкою снаряда.

Стабілізувальний пристрій необертальних снарядів,

які мають пір я, призначений для забезпечення аеродинамічної стійкості снарядів у польоті і являє собою стабілізатор, який складається з таких частин: корпусу, пі- р'я, додаткових елементів.

Додаткові елементи забезпечують кріплення пір'я на корпусі стабілізатора у складеному вигляді. Під час вильоту снаряда за дульний зріз ствола, під дією відцентрової сили і сили опору повітря, пір'я стабілізатора розкриваються, забезпечуючи стабілізацію снаряда на польоті та провертання його за рахунок косого зрізу передніх ребер пір'я стабілізатора.

Трасери призначені для полегшення спостереження за польотом снарядів з метою корегування стрільби. Трасери складаються з корпусу із запалювальним і трасуючим складом. Запалювання трасерів здійснюється пороховими газами в каналі ствола гармати під час пострілу. Трасери угвинчуються в нарізне вічко дна бронебійних, кумулятивних та осколкових снарядів.

Зовнішнім обрисом снаряд є тілом обертання, отриманим шляхом оберту плоскої геометричної фігури навколо осі симетрії снаряда. Зовнішня поверхня снаряда становить його форму.

Головна частина снаряда може бути конічною або оживальною, а іноді й ступінчастою. Форма і розміри встановлюються залежно від початкової швидкості снаряда, його призначення і вимог до кучності. Зі збільшенням довжини головної частини збільшується далекобійність, але погіршується кучність бою, і, як правило, зменшується потужність снаряда. Звичайно довжина головної частини у гарматних снарядів більша, ніж у гаубичних при одних і тих самих калібрах і призначенні снарядів.

132

1 – головна частина;
2 – циліндрична частина;
3 – запояскова (хвостова) частина; 4 – вершина снаряда;
5 – дно снаряда

Довжина головної частини снарядів знаходиться в межах від 1,5 до 3,5 клб, а радіус обрису оживальної частини – від 2 до 15 клб.

Циліндрична частина снаряда утворює основний об'єм, у якому розміщується спорядження. Своєю довжиною і будовою вона визначає правильність ведення снаряда по каналу ствола гармати, далекобійність і потужність більшості їх типів. Довжина циліндричної частини снарядів знаходиться в межах – 1,2–3 клб. На циліндричній частині снарядів розташовується його ведучий пристрій.

Запояскова (хвостова) частина снаряда сприяє зменшенню донного опору снаряда, який виникає за рахунок розрідження повітря за

його донним зрізом. Тому Рисунок 3.4 – Елементи вона має форму та розміри, снаряда: що залежать від початкової

швидкості снаряда та типу пострілу, до якого він призначений.

За формою запояскова частина снаряда може бути циліндрово-конічною або циліндричною і мати довжину,

яка не перевищує 1,1 клб. Циліндрична запояскова частина зустрічається у пострілів унітарного заряджання. Для більшої міцності з'єднання снаряда з гільзою вона може

133

мати одну-дві канавки, в які вдавлюється метал дульця гільзи при патронуванні пострілів. Циліндрово-конічна запояскова частина частіше зустрічається у снарядів до пострілів роздільно-гільзового заряджання, тому що вона зменшує зрив потоку повітря за донним зрізом снаряда. В оперених снарядів за запоясковою частиною розташований стабілізатор.

Вершина снаряда може бути гострою, притупленою або затупленою. У снарядах із головними підривниками форма вершини визначається формою підривника

Донний зріз снаряда в більшості випадків – плоский і тільки в деяких випадках, наприклад, при застосуванні в снаряді донного підривника або трасера на ньому робиться приливок з різьбовим гніздом для більш міцного їх закріплення. Крім того, донний зріз спеціальних снарядів може мати угвинчене або вкладне дно. З метою усунення впливу дії розрідження, що виникає за донним зрізом на швидкість снаряда, в окремих випадках дно роблять у вигляді порожнинного конуса.

Під час визначення форми та розмірів снарядів на практиці використовують дослідні дані, на основі яких графічно виражається залежність між швидкістю снаряда та його формою, довжиною і розмірами окремих елементів.

Із графіка (рис. 3.5) бачимо, що із підвищенням початкової швидкості загальна довжина снаряда і довжина головної частини збільшуються, а довжина циліндричної частини снаряда обмежується вимогами міцності оболонки під час пострілу або при ударі у перешкоду та стійкістю його в польоті, а необертальних – тільки міцністю під час пострілу та удару в перешкоду.

Досвід показує, що стійкість обертальних снарядів при їх довжині не більше 3,6 клб. Необертальні оперені снаряди можуть мати довжину 10 і більше клб без втрати стійкості в польоті. Повна довжина сучасних обертальних снарядів коливається в межах від 2,3 до 5,6 клб, де нижня межа зумовлюється потужністю дії снарядів біля цілі, а

134

верхня – їх стійкістю у польоті.

 

 

 

 

 

L клб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

V м с

100

200

300

400

500

600

700

800

900

Рисунок 3.5 - Залежність геометричних розмірів частин

 

 

оболонки снаряда від його довжини

 

 

Основні конструктивні характеристики артилерійських

снарядів

Конструктивні характеристики снарядів дають можливість визначати досконалість їх конструкції, ступінь забезпечення тактико-технічних вимог, які ставляться до даного типу снарядів, та робити висновки про їх будову.

До основних конструктивних характеристик нале-

жать:

d, мм;

калібр снаряда

маса снаряда

q кг;

маса розривного заряду

ω, кг;

товщина стінок корпусу

, клб;

 

135

коефіцієнт наповнення

a

 

100% , %;

 

відносна маса розривного заряду

 

q

Сω, кг/дм3;

 

 

відносна маса снаряда

 

 

 

Сq, кг/дм3;

положення центра мас стосовно донного зрізу

 

;

полярний момент інерції

 

 

 

А;

екваторіальний момент інерції

 

 

 

В.

Калібр снаряда – d, мм, визначає діаметр снаряда за центрувальним потовщенням.

Маса снаряда – q і розривного заряду – ω , кг, за інших однакових умов характеризують його потужність.

Товщина стінок корпусу – , клб, зумовлює міцність корпусу снаряда під час пострілу та удару об перешкоду та характеризує його тип. Найменшу товщину стінок корпусу мають фугасні та кумулятивні снаряди, а найбільшу – бронебійні каліберні снаряди.

Коефіцієнт наповнення a 100% , виражений у q

відсотках, характеризує вміст вибухової речовини в снаряді. Знаючи вагу снаряда, середній коефіцієнт наповнення снарядів даного типу і працездатність вибухової речовини, якою споряджений снаряд, можна з достатньою для практики точністю визначити очікуваний результат дії снаряда біля цілі.

Відносна маса розривного заряду C

 

кг/дм3 дає

d 3

 

 

уяву про те саме, що й коефіцієнт наповнення, але в умовних одиницях. Він дозволяє приблизно визначити масу розривного заряду для снарядів даного калібру і типу. Збільшення відносної маси спорядження в снарядах даного калібру може бути одержане за рахунок збільшення його довжини та зменшення товщини стінок корпусу зі збільшеним спорядженням.

Положення центра ваги снарядів стосовно донного зрізу, його полярний та екваторіальний моменти інерції

136

дозволяють робити висновок про стійкість снаряда в польоті та забезпечення потрібної далекобійності.

Основні конструктивні характеристики артилерійських снарядів різних типів наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 - Основні конструктивні характеристики артилерійських снарядів

Типи

L, клб

, клб

, %

Сq,

Сw,

снарядів

кг/дм3

кг/дм3

Фугасні

4,5 - 5,0

1/15 - 1/6

10 - 25

8 - 14

2 - 3

 

 

 

 

 

 

Осколково-

4,5 - 5,5

1/8 - 1/6

10 - 15

12 - 14

1,5 - 2,5

фугасні

 

 

 

 

 

Осколкові

4,4 - 6,0

1/6 - 1/4

5 - 10

14 - 16

1,0 - 1,6

 

 

 

 

 

 

Бетонобійні

4,5 - 5,6

1/8 - 1/5

7 - 18

11 - 18

1,2 - 2,0

 

 

 

 

 

 

Кумулятивні

3,5 - 5,0

1/17 - 1/12

10 - 17

7 - 13

0,8 - 2,8

 

 

 

 

 

 

З табл. 3.1 бачимо, що найбільша товщина стінок корпусу і найменший коефіцієнт наповнення вибуховою речовиною у бронебійних снарядів, які мають найбільшу відносну масу снаряда.

3.1.5. Артилерійські снаряди основного призначення

3.1.5.1. Призначення, будова та дія осколкових, фугасних та осколково-фугасних снарядів

Осколкові, фугасні та осколково-фугасні снаряди за своїм складом аналогічні й відрізняються в основному товщиною стінок корпусу і масою розривного заряду. Такі снаряди складаються із таких основних елементів: корпусу, розривного заряда, підривника (рис. 3.6).

Корпус снаряда має нарізне вічко або пригвинтну головку з нарізним вічком під підривник. Корпус фугасних снарядів виготовляється з міцної сталі, а осколкових – із крихкої сталі або сталистого чавуну. Корпус осколково-

137

Рисунок 3.6 - Осколково- фугасний снаряд:
1 – оболонка; 2 – розривний заряд; 3 – підривник; 4 – центрувальні потовщення; 5 – ве-дучий поясок

фугасних снарядів виготовляється з міцної, але в той же час крихкої сталі.

Розривний заряд виготовляється із бризантних вибухових речовин: сталевих снарядів, як правило, зі тротилу або флегматизованого гексогену, а снарядів сталевого чавуну – зі сплаву тротилу з динітронафталіном або із амотолу з тротиловою пробкою. Спорядження здійснюється методом заливки, пресування або шнекування.

Комплектуються ці снаряди головними ударними підривниками або дистанційними підривниками. Стрільба може вестися з установками їх на миттєву, інерційну, уповільнену або дистанційну дію. Правильне поєднання механічних якостей матеріалу корпусу, кількості й потужності вибухової речовини розривного заряду, а також вибору типу підривника та його установки забезпечується за інших однакових умов отримання максимальної потужності дії снарядів біля цілі.

Основні конструктивні характеристики таких снарядів наведені в табл.3.2.

Наведені характеристики свідчать про те, що фугасні снаряди мають найбільш короткі й тонкостінні корпуси, високий коефіцієнт наповнення, характеризуються порівняно високими відносними масами розривного заряду і малими відносними масами снарядів, що особливо властиво гаубичним фугасним снарядам; осколкові снаряди відрізняються від фугасних протилежністю їх характеристик, а

138

характеристики осколково-фугасних снарядів займають проміжне значення між ними.

Таблиця 3.2 - Основні конструктивні характеристики артилерійських снарядів

Типии

L, клб

 

 

Сw, кг/дм3

Сq,

снарядів

, клб

, %

 

 

 

 

 

кг/дм3

Фугасні:

4,55,0

1/151/10

1825

2,53,0

811

гаубичні

гармати

4,55,0

1/101/6

1018

2,02,5

1114

Осколково-

4,55,5

1/81/6

1015

1,52,0

1214

фугасні

 

 

 

 

 

Осколкові

4,46,0

1/61/4

510

1,01,6

1416

 

 

 

 

 

 

Дія осколково-фугасних снарядів складається з ударної, осколкової і фугасної. Перевага того або іншого виду дії снаряда зумовлюється його типом і призначенням.

Фугасні снаряди призначені головним чином для руйнування небетонованих польових споруд силою ударів і газів, а також для знищення живої сили, вогневих засобів і бойової техніки у місцях їх зосередження. Вони застосовуються тільки для ударної стрільби з гармат крупних калібрів (152мм і вище).

Осколкові снаряди призначені головним чином для знищення живої сили осколками корпусу, а також для подавлення вогневих засобів, артилерії та руйнування легких польових укриттів; вони застосовуються для ударної стрільби, стрільби на рикошетах і дистанційної стрільби з гармат малого та середнього калібрів.

Осколково-фугасні снаряди є уніфікацією фугасних та осколкових снарядів і призначені для руйнування польових оборонних споруд противника силою удару та газів розривного заряда і знищення живої сили і бойової техніки противника осколками корпусу снаряда. Вони застосовуються в гарматах малих та середніх калібрів.

Розглянемо види дії різних типів снарядів.

139

Ударна дія полягає у пробиванні перешкоди або в прониканні снаряда у перешкоду за рахунок кінетичної енергії, яку він має в момент зустрічі з ціллю:

Ee

 

qV 2

 

c

.

(3.1)

 

 

2

 

 

Визначальним фактором при ударній дії є кінетична енергія снаряда, яка при його зустрічі з перешкодою витрачається в основному на деформацію або руйнування снаряда, стрясання та нагрівання середовища і снаряда. У фугасних, осколково-фугасних, бетонобійних та каморних бронебійних снарядів найчастіше ударна дія поєднується з фугасною, осколковою та запалювальною дією. Ударна дія є єдиною для снарядів, які не мають спорядження, наприклад, для бронебійних підкаліберних снарядів. Для каморних бронебійних снарядів і для бетонобійних снарядів ударна дія є основною, а для осколково-фугасних та фугасних снарядів вона забезпечує вибух снарядів у оптимальній точці перешкоди.

Ударна дія характеризується товщиною перешкоди, яка пробивається снарядом або глибиною проникнення в неї. Для визначення глибини проникнення снаряда в перешкоду найбільш поширена формула Березанського

 

 

 

q

 

 

 

 

h K n

 

Vc

cos ,

(3.2)

 

q

d 2

де

- маса снаряда, кг;

 

 

 

d

- калібр снаряда, мм;

 

 

 

Vc - кінцева швидкість снаряда у момент зустрічі

зперешкодою, м/c;

- кут від нормалі до перешкоди;

- коефіцієнт форми снаряда, що залежить від довжини його головної частини, а саме:

при

LГ = 1,5

= 1;

при

LГ = 2,5

= 1,3;

 

 

140