Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-6.01

___________________Запорізький національний технічний університет____________________­­__

(повне найменування вищого навчального закладу)

__________________Гуманітарно-правовий факультет__________________

(повна назва кафедри, циклової комісії)

Курсовий проект (робота)

з ___________________Теорії соціальної роботи______________________

(назва дисципліни)

на тему:«Захист прав дітей і підлітків: світова традиція і вітчизняна реальність»

Студентки __2___ курсу _ГП-311_ групи

напряму підготовки__Соціальна робота_

спеціальності____ Соціальна робота____

____Іванченко Ю.О.

(прізвище та ініціали)

Керівник ___к.соц.н. Васильченко О.А._

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________Оцінка: ECTS _____

Члени комісії ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали

м. Запоріжжя - 2012 рік

Зміст

Вступ........................................……..…………….……………………..........…..…. 3

Розділ 1. Теоретичний аспект захисту прав дітей і підлітків в Україні та світі....7

1.1. Захист прав дітей і підлітків в США ……………....…………….….….7

1.2. Захист прав дітей і підлітків в Німеччині............................................. 13

1.3. Міжнародні стандарти захисту прав дітей і підлітків в Україні…......18

Розділ 2. Практичний характер захисту прав дітей в Україні та світі ................ 24

2.1. Практика реалізації сімейних прав дитини в Україні......................... 24

2.2. Закордонна практика захисту сімейних прав дитини.......................... 31

2.3. Шляхи підвищення ефективності захисту прав дітей в Україні та світі............................................................................................................................. 41

Висновок................................................................................................................... 47

Бібліографічний список........................................................................................... 51

Вступ

Діти та підлітки – невід’ємна частина сучасного людства зі своїми специфічними проблемами і інтересами. Усвідомлення цього стало важливим здобутком сучасної цивілізації. В ХХ ст. були розроблені, прийняті та ратифіковані багатьма країнами міжнародно-правові акти, спрямовані на захист прав та інтересів дітей та підлітків. В найбільш розвинутих державах зараз діють закони, що регулюють правове положення молоді та неповнолітніх. Універсальною правовим документом у цьому відношенні є Конвенція про права дитини, ратифікована і нашою державою.

Захист прав дитини в сучасній Україні відноситься до числа актуальних проблем, породжених явним неблагополуччям в положенні неповнолітніх дітей як в суспільстві, так і в сім'ї. І важко сказати, в чому причина такого неблагополуччя і хто винен в цьому в першу чергу - держава чи сім'я. Безсумнівно, винні і ті, і інші. Причому очевидно, що декларований інтерес держави до дітей тісно переплітається з безперечним фактом втрати родиною свого авторитету, ослаблення сімейних устоїв, коли традиційні захисні функції сім'ї сходять нанівець або перетворюються на свою протилежність, перероджуючись в серйозну загрозу для незрілої особистості дитини. Іншими словами, є всі підстави вважати, що діти в небезпеці. Ця обставина зобов'язує перейти від гасел, адресованих всім і кожному, як фізичним, так і юридичним особам, до більш чітких за змістом правових розпоряджень, здатних при необхідності на ділі допомогти дитині.

На даний час в Україні проблема реалізації прав дитини зумовлюється економічними та соціальними протиріччями, що негативно впливають на розв’язання завдань організації захисту дітей. Одним з найважливіших напрямків діяльності соціально орієнтованої держави є сприяння розвитку молодого покоління, задоволення його потреб та виконання обов’язків, передбачених, зокрема, Конвенцією ООН про права дитини. Втілення в життя вимог міжнародних нормативних документів потребує від держави невідкладних дій, спрямованих на пріоритетне ефективне вирішення проблем дитинства.

Уперше знайомство майбутнього громадянина держави із правами людини відбувається у сім’ї, яка є первинним та основним виховним середовищем дитини, де формується система цінностей та норм поведінка, де дитина вчиться бути відповідальною особистістю та громадянином; а батьки виступають прикладом та вихователями правової культури. Виховання дитини в сім’ї має спрямуватися на розвиток її особистості, на формування поваги до прав, свобод людини та громадянина, підготовку дитини до свідомого життя у соціально-правовому суспільстві.

Нагальна необхідність приведення системи національного адміністративно-правового забезпечення прав дітей і підлітків до вимог міжнародних стандартів вимагає удосконалення законодавства, форм та методів діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування, громадськості, упровадження позитивного зарубіжного досвіду у сфері захисту прав дітей, що неможливо без проведення комплексного наукового дослідження.

У вітчизняній та зарубіжній науковій літературі, приділяється увага дослідженню проблем утвердження та захисту прав людини та громадянина. У загальнотеоретичному та конституційному аспекті їх досліджували такі вчені - юристи, як О.М. Бандурка, В.М. Бутилін, В.В. Вітвіцька, М.М. Гуренко, В.О. Демиденко, А.М. Колодій, Я.Ю. Кондратьєв, С.П. Коталейчук, Ю.Ф. Кравченко, О.А. Лукашова, А.Ю. Олійник, В.Ф. Погорілко, І.В. Ростовщиков, О.Л. Слюсаренко, М.І. Хавронюк.

Питання адміністративно-правового захисту прав людини та громадянина вивчали такі фахівці, як В.Б. Авер’янов, О.В. Бакаєв, І.Л. Бородін, М.А. Бояринцева, О.В. Горбач, І.О. Ієрусалімова, Р.А. Калюжний, Я.М. Квітка, В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, Ю.Ф. Кравченко, О.В. Негодченко, В.П. Столбовий, Я.М. Шевченко та ін. Ці вчені-адміністративісти досліджували загальнотеоретичні засади адміністративно-правового забезпечення і захисту прав людини, діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування у цій сфері; окремі напрями адміністративно-правового захисту прав і свобод неповнолітніх (зокрема, попередження адміністративних правопорушень серед неповнолітніх, адміністративної відповідальності неповнолітніх, батьків або осіб, які їх замінюють) тощо. Водночас комплексне монографічне дослідження теоретико-правових засад адміністративно-правового забезпечення і захисту прав неповнолітніх, особливостей діяльності суб’єктів адміністративного права у цій галузі за часів незалежності України не проводилося.

На теперішній час у монографіях, дисертаціях та інших наукових працях із соціального захисту певною мірою висвітлено: науково-теоретичні засади соціально-правового, соціально-педагогічного та соціального захисту дитинства (Н. Агаркова, І. Звєрєва, А. Капська, О. Караман, М. Ковальчук, І. Ковчіна, І. Пєша, А. Платонова, Г. Сєм’я, Л. Яковлєва); причини виникнення соціального явища дитячої бездоглядності та питання розробки соціальних механізмів його локалізації (А. Адлер, Т. Алєксєєнко, О. Безпалько, Л. Волинець, Л. Дулінова, А. Зінченко, А. Капська, П. Люблінський, Л. Мардахаєв, Ф. Мустаєва, І. Пінчук, С. Толстоухова); питання вдосконалення нормативно-правової бази щодо захисту неповнолітніх та профілактики негативних явищ у дитячому середовищі (Н. Комарова, В. Оржеховська, В. Татушинський, І. Трубавіна); Проблемі захисту прав дітей присвячені роботи Н.Агаркової, Т.Алєксєєнко, В.Варивдіна, Н.Заверико, О.Зайця, І.Звєрєвої, А.Капської, О.Караман, Р.Корнюшиної, Л.Кузьменко, Г.Лактіонової, Ж.Петрочко, Т.Піддубної, В.Тасєєва, М. Шакурової та ін. У них визначено методологічні засади, основні принципи і завдання його здійснення відносно різних категорій дітей і в різних соціальних інституціях.

Об'єкт дослідження - теоретичний аспект захисту прав дітей і підлітків в Україні та світі.

Предмет дослідження - практичний характер захисту прав дітей в Україні та світі.

Мета даної роботи - розглянути питання захисту прав дітей і підлітків у світовій та вітчизняній практиці.

Виходячи з об'єкта і предмета були визначені наступні завдання дослідження:

  • вивчити теоретичний аспект захисту прав дітей і підлітків в Україні та світі;

  • вивчити теоретичні основи захисту прав дітей і підлітків в США;

  • вивчити теоретичні основи захисту прав дітей і підлітків в Німеччині;

  • вивчити міжнародні стандарти захисту прав дітей і підлітків в Україні;

  • розглянути практичний характер захисту прав дітей в Україні та світі;

  • розглянути практичний аспект захисту сімейних прав дитини в Україні;

  • розглянути закордонну практику захисту сімейних прав дитини;

  • розглянути шляхи підвищення ефективності захисту прав дітей в Україні та світі.

У міжнародному співтоваристві питання про окремий розгляд проблеми соціально-правового захисту дитинства виник не так давно - в результаті масових рухів за демократичні реформи XIX століття. Під впливом цих демократичних рухів ряд держав, у тому числі Україна, взяли на себе зобов'язання щодо соціального захисту дітей від рабства та торгівлі ними, від втягнення в проституцію, від експлуатації дітей роботодавцями, від свавілля батьків та від інших негараздів.