Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова роб. Організація обліку.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
291.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової

роботи з дисципліни

«Організація обліку»

для студентів спеціальності

7.03050901 «Облік і аудит»,

8.03050901 «Облік і аудит»

денної та заочної

форми навчання

2013

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Організація обліку» для студентів спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит», 8.03050901 «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання / Укл. С.В. Візіренко, – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 – 42 с.

Укладач: С.В. Візіренко, к.е.н., ст.викладач

Рецензент: М.В. Болдуєв, д.держ.упр., професор кафедри обліку і аудиту КПУ

Відповідальний за випуск: Н.М. Левченко., д.держ.упр., професор

Затверджено

на засіданні кафедри

„Облік і аудит”

Протокол № 1

від „20” серпня 2013 р.

Затверджено на засіданні

Факультету економіки управління

Протокол № 5

від „20” серпня 2013 р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ

СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

КУРСОВОЇ РОБОТИ 6

ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ТЕКСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ 10

ПОДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ ДО ЗАХИСТУ ТА ЇЇ

ЗАХИСТ 21

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІН «ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ

7.03050901 «ОБЛІК І АУДИТ»,

8.03050901 «ОБЛІК І АУДИТ» 23

ОРІЄНТОВАНІ ПЛАНИ КУРСОВИХ РОБІТ 24

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 27

ДОДАТКИ 29

ВСТУП

Розвиток ринкової економіки, урізноманітнення фінансово-господарської діяльності та ускладнення внутрішньогосподар­ських та зовнішніх зв'язків зумовили кардинальне зростання потреб в інформації, необхідної для прийняття управлінських рі­шень.

Достатньо надійну і економічно обґрунтовану інформацію надає бухгалтерський облік. Зростання ролі і значення бухгалтерського обліку в управлінні бізнесовими структурами потребує реформування не лише його методологічних і методичних засад, але й одночасної децентралізації регулювання практичних заходів, що забезпечують функціонування обліку на підприємстві.

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку держава надала суб'єктам підприємницької діяльності самостійність у питаннях встановлення облікової політики, виборі форми обліку, правил документування господарських операцій та облікової реєстрації, тощо. Це дозволяє адаптувати облік до особливостей фінансово-господарської діяльності коленої бізнесової структури і її організаційно-технічних умов та забезпечує його наближення до практичних потреб користувачів обліково-еконо­мічної інформації, тому відповідає принципам ринкової економі­ки. Але, одночасно, покладає на підприємців обов'язок оволодіти сучасними методами, способами і прийомами ведення обліку та їх запровадити у практичну діяльність.

Децентралізація у питаннях обліку, потреба у зниженні витрат на його ведення та підвищення ефективності зумовлюють необхід­ність раціоналізації організації обліку кожною бізнесовою структурою. Фундаментальні положення, що визначають вибір оптимальної структури апарату бухгалтери, раціональної побудови документообігу та шляхів ефективного використання комп'ютерної техніки потребують ґрунтовного вивчення та негайного впровадження, тому проблеми оптимізації організації обліку у ринкових умовах набувають стратегічного значення. Це визначає актуаль­ність дисципліни «Організація обліку» та її важливість як складової циклу профілюючих дисциплін, які завершують формування спе­ціалістів з обліку і аудиту.

Змістом дисципліни «Організація обліку» є закріплення та систематизація теоретичних знань з наукової організації праці персоналу бухгалтерії та організації облікового процесу, а також набуття практичних навичок з їх використання в управлінні підприємством.

Метою дисципліни «Організація обліку» є засвоєння знань про організацію облікового, контрольного й аналітичного процесів на підприємстві.

Завданням курсу є вивчення організації і техніки обліку, контролю й аналізу на підприємстві, раціональної структури облікового, контрольного й аналітичного процесів, організації роботи виконавців.

Предметом дисципліни «Організація обліку» є діяльність підрозділів і працівників, зайнятих обліковими, контрольними та аналітичними процесами.

Навчальними планами підготовки фахівців економічного спрямування поряд з аудиторними заняттями передбачається самостійна робота студентів, метою якої є закріплення знань, здобутих на лекціях та аудиторних заняттях, самостійне оволодіння теоретичними знаннями з фахових дисциплін і набуття навичок розв’язання практичних завдань. Одним із видів самостійної роботи студентів є виконання курсової роботи.

Курсова робота з дисципліни «Організація обліку» дає змогу краще і глибше опанувати даний курс; зрозуміти сутність організації обліку, її роль у системі економічної інформації й управлінні виробництвом; засвоїти основні облікові категорії, їх призначення; набути практичного досвіду з ведення бухгалтерського обліку; засвоїти основні положення законодавчих актів, нормативно-інструктивних документів, що регулюють систему бухгалтерського обліку; опанувати методику практичного оформлення документів, облікових реєстрів та систематизації облікової інформації для складання фінансової звітності.

Курсова робота має на меті розширення та поглиблення знань студентів із дисципліни «Організація обліку»; формування базових знань і практичних навичок з організації бухгалтерського обліку в кожному структурному підрозділі та галузі діяльності, починаючи з організації документування господарських операцій і закінчуючи організацією складання та подання фінансової звітності.