Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп перездача.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
67.29 Кб
Скачать

Тема №6. Треті особи в цивільному процесі. План практичного заняття:

1. Поняття і види третіх осіб.

2. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги: поняття, підстави і процесуальний порядок вступу їх до справи, процесуальні права і обов'язки.

3. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог: поняття, підстави, процесуальний порядок вступу (притягнення) їх до справи. Процесуальні права і обов'язки. Особливості участі цього виду третіх осіб у справах із трудових правовідносин.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Громадянка Драч О. звернулася до суду з позовом до Драча В. про стягнення аліментів на утримання їхньої дочки Тетяни, 8 років, оскільки відповідач не надає матеріальної підтримки. Одночасно до суду звернулася Аґрус О., колишня дружина Драча В., з проханням допустити її до участі в справі як третю особу, оскільки їй відомо, що сторони шлюбу не розривали, проживають однією сім'єю; а позов, на її погляд, подано з метою зменшити розмір аліментів, які вона одержує від відповідача на користь дочки Ірини 13 років. Ухвалою суду Аґрус О. допущена до участі у справі як третя особа.

Чи правильні дії суду? Які основні ознаки інституту третіх осіб? Чим вони процесуальна відрізняються від сторін?

Задача 2.

Дейнега звернувся до суду з позовом до Минакова про стягнення шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я, зазначивши в позовній заяві, що Минаков вчинив наїзд на нього, керуючи автомобілем, що належить ДАІ. Внаслідок цієї події Дейнега тривалий час лікувався, втратив працездатність, зменшився його заробіток. У зв'язку з цим він просив стягнути з Минакова вартість придбаних на лікування ліків та різницю в заробітній платні.

При розгляді справи суд дійшов висновку, що належним відповідачем є не Міняйло, а власник автомобіля (ДАІ), і оголосив Дейнегі про необхідність заміни неналежного відповідача належним, на що Дейнега згоди не дав. Суд закрив провадження по справі за відсутністю у позивача права на позов.

Чи є порушення закону при розгляді справи? Яким має бути процесуальне становище сторін по справі?

Задача 3.

Підприємство «АТЕК» пред'явило позов до Дармохода про виселення з квартири, яку він займає, на час капітального ремонту будинку. В процесі підготовки справи до розгляду суддя роз'яснив представнику підприємства, що до участі у справі обов'язково мають бути залучені члени сім'ї наймача.

Чи буде в даному випадку обов'язкова співучасть? Якщо так, то на чиїй стороні? Чи позбавить дружину та інших членів сім’ї права заперечувати протії позову про виселення визнання Дармоходом позову ?

Задача 4.

Возивода пред'явила позов до Омеляна про стягнення відшкодування у розмірі 200 грн. Позивачка зазначала, що дочка відповідача заподіяла їй тілесні ушкодження, внаслідок чого вона тривалий час хворіла, була переведена на легшу роботу і втратила заробіток. Посилаючись на те, що дочку відповідача звільнено від кримінальної відповідальності у зв'язку з психічним захворюванням, позивачка просила стягнути з її батька зазначену суму. За висновком судово-психіатричної експертизи дочка відповідача в момент нанесення побоїв Возиводі перебувала в неосудному стані. Рішенням районного суду справу вирішено на користь позивачки. Судова колегія в цивільних справах обласного суду, скасовуючи рішення, зазначила в ухвалі, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з психічною хворобою не є підставою для притягнення до цивільної відповідальності батьків заподіювача шкоди.

За яких умов і в якому порядку у даній справі можливе притягнення одного з батьків як відповідача? Хто буде належним відповідачем у даному випадку?

Задача 5.

Головін на прохання свого товариша Казабаш позичив для нього в Русина 1000 грн строком на 3 місяці. Після закінчення строку Русин пред'явив позов до Головіна про повернення боргу. Головін позову не визнав і просив притягнути до участі у справі Казабаша, який, на його думку, і порушив права позивача.

У якості кого може брати участь по справі Казабаш?

Задача 6.

Подружжя Сергієнко купили в магазині «Музика» піаніно з розстрочкою платежу. Виплати проводилися із зарплати чоловіка, а зобов'язання в магазині було оформлено на дружину. Через деякий час у сім'ї виник розлад. Між подружжям виник спір щодо піаніно, який був переданий на розгляд суду. Встановивши, що розстрочка магазину була виплачена лише на суму 40 % вартості піаніно, суд повідомив магазин про наявність цієї справи в його провадженні. Магазин звернувся до суду з заявою про допуск його до участі у справі.

Визначить процесуальну правосуб'єктність магазину «Музика».

Задача 7.

Подружжя Побігайло після розірвання шлюбу звернулися до суду з вимогою розв'язати спір з приводу власності на автомашину «Запорожець». Ця автомашина була подарована дочці батьком Побігайлом у день її одруження без нотаріального оформлення договору дарування, в зв'язку з чим він вважав, що автомашина є його власністю, і звернувся до суду з відповідною вимогою.

Яке процесуальне становище займає батько Побігайло та який процесуальний порядок вступу його до даної справи?

Чим відрізняються треті особи із самостійними вимогами від позивачів і співпозивачів?

Тема №7. Участь у цивільному процесі прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та осіб, яким законом надано право захищати права і свободи інших осіб.

План практичного заняття:

1. Завдання прокуратури при здійсненні правосуддя в цивільних справах.

2. Підстави для участі в цивільному процесі прокурора.

3. Порушення прокурором справи в судовій інстанції.

4. Права та обов'язки прокурора в цивільному процесі.

5. Підстави для участі в цивільному процесі представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування і осіб, яким за законом надано право захищати права і свободи інших осіб.

6. Оформлення повноважень представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі: