Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нікопольське педагогічне училище.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
98.01 Кб
Скачать

5. 4 Робота над антонімами.

Антоніми – це слова, що мають протилежне значення.

Вивчення антонімів в початкових класах має мовленнєве спрямування.

Учитель повинен показати дітям, що використання в мовленні антонімів робить його виразнішим, допомагає яскравіше змалювати контрастні предмети, дії.

Протилежними за значенням словами діти користуються ще в дошкільному віці. Значна кількість таких слів вміщена в сучасних букварях (ліворуч – праворуч, високий – низький, рано – пізно та ін.)

У 2 – 4 класах дітей вчать порівнювати протилежні за значенням слова, розуміти їх, здійснювати спостереження за роллю антонімів в усному та писемному мовленні, використовувати такі лексеми у власному мовленні.

Здійснюється ця робота під час опрацювання розділу «Слово» , так і під час вивчення інших тем ( «Будова слова», «Частина мови», «Речення» та ін.)

Ознайомлення дітей зі словами протилежними за значенням починається з їх добору. Наприклад, учням пропонується розглянути малюнки, на яких зображені висока дівчинка і низька, худенький хлопчик і огрядний, і розповісти, якою є Маринка, а якою – Ганнуся, який Сашко, а який - Іванко. Можна також запропонувати поєднати слова з протилежним значенням у стовпчиках ліворуч і праворуч:

високий сьогодні

важкий низький

учора легкий

мовчати розмовляти [13]

Ефективним видом вправ є виділення антонімів із поданого тексту і з’ясування мети їхнього вживання.

  • Прочитати текст, виписати пари антонімів:

Хіба можна передати словами соловейкову пісню? Вона злі тілі колись у гору, то стрімголов падала униз і сміялася, і плакала, ніби в ній сплелися воєдино радість і печаль.

А) дібрати антоніми і закінчити речення:

У лісі ростуть дерева товсті і …

Ми збирали яблука кислі і ….

У нашому місті є вулиця широка і …

Річки бувають глибокі і …

Б) до поданих слів дібрати антонімічні словосполучення і скласти з ними речення.

Хвалять за працю…, полохливий заєць -…, ледачий хлопець;

В) дібрати словосполучення і закінчити ними прислів’я:

1. Що влітку за день згубиш, то … й за тиждень не …

2. Ліпше своє маленьке, ніж…

3. Як є початок, то й буде…

Г) у реченнях замінити виділені слова антонімами. Про що тепер в тексті повідомляється?

Закінчився урок у школі – гомін. Заговорив шкільний радіовузол. Лунає музика. Школярі відпочивають.

Як і під час роботи над синонімами, у процесі вивчення антонімів учитель мусить показати дітям, що відбір антонімів часто визначається контекстом.

Працюючи з антонімами, учитель має змогу повторити синоніми. Для цього найкраще використовувати комбіновані вправи: учні спочатку добирають до поданих слів синоніми, а потім – антоніми, як от: сумний, зажурений, похмурий – веселий; цікавий, захоплюючий – нудний. Як видно з наведених прикладів, до кількох синонімів можна дібрати один антонім.

Отже, в процесі роботи на антонімами учні мають змогу користуватися такими логічними операціями, як порівняння (зіставлення і протиставлення), що сприятливо впливатиме на успішність засвоєння цього явища.