Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (4).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
141.12 Кб
Скачать

Міжнародний суд

Міжнародний Суд (англ. - International Court of Justice) є головним судовим органом Організації Об'єднаних Націй.

Він був заснований Статутом ООН 26 червня 1945 року у Сан-Франциско для втілення мети ООН «проводити мирними засобами, відповідно до принципів справедливості і міжнародного права, залагодження або розв’язання міжнародних суперечок або ситуацій, які можуть призвести до порушення миру».

Суд розпочав працювати у 1946 році, замінивши Постійну Палату Міжнародного Правосуддя, яка була заснована під егідою Ліги Націй у 1920 році. МС ООН діє відповідно до Статуту, який є невід’ємною частиною Статуту ООН, та свого Регламенту.

Функції Суду

На Суд покладена подвійна функція: вирішення юридичних суперечок у відповідності з міжнародним правом, переданих на його розгляд державами, а також винесення консультативних висновків з юридичних питань, запитуваних належним чином на те уповноваженими органами та спеціалізованими установами ООН.

Суд складається з колегії незалежних суддів, обраних, незалежно від їх громадянства, але не більше одного від однієї країни, з числа осіб високих моральних якостей, що задовольняють вимогам їхніх країн для призначення на вищі судові посади, або визнаних авторитетних юристів у галузі міжнародного права.

15 суддів обираються на дев'ятирічний термін Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки ООН, що засідають незалежно одна від одної. Вони можуть бути переобрані, з тим, однак, що термін повноважень п'яти суддів першого складу Суду закінчується через три роки, а термін повноважень ще п'ятьох суддів - через шість років.

Голова Міжнародного Суду - Петер Томка (Словаччина) (з 6.02.2012 р.)

Із шести головних органів ООН Суд є єдиним органом, розташованим поза Нью-Йорком – у Гаазі (Нідерланди).

Палац Миру у Гаазі,

де розміщується Міжнародний Суд

Секретаріат

Секретаріат ООН - це міжнародний персонал, який працює в установах у всьому світі й виконує різноманітну повсякденну роботу Організації. Він обслуговує також інші головні органи ООН та здійснює прийняті ними програми й політичні настанови. На чолі Секретаріату стоїть Генеральний секретар, який призначається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки терміном на п’ять років з можливістю переобрання на новий термін.

Спектр обов'язків Секретаріату різноманітний - від керівництва миротворчими операціями до посередництва в міжнародних суперечках, від підготовки оглядів економічних і соціальних тенденцій та проблем до підготовки досліджень з прав людини і сталого розвитку. Крім того, персонал Секретаріату орієнтує та інформує світові ЗМІ про роботу ООН; організовує міжнародні конференції з проблем світового значення; стежить за виконанням рішень органів ООН і здійснює переклад виступів і документів на офіційні мови Організації.

Сьогодні персонал Секретаріату налічує близько 44-х тисяч співробітників.

У даний час на чотирьох континентах розгорнуто 16 операцій з підтримання миру ООН. Служіння справі миру в жорстких рамках сучасної дійсності - заняття надзвичайно небезпечне. З моменту заснування Організації Об'єднаних Націй на цій службі загинули сотні хоробрих чоловіків і жінок.

Центральні установи ООН розміщені у Нью-Йорку, однак Організація має свої представництва у Женеві, Відні й Найробі.