Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (4).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
141.12 Кб
Скачать

Економічна і соціальна рада

Діючи під керівництвом Генеральної Асамблеї, Економічна і Соціальна Рада, ЕКОСОР (англ. - Economic and Social Council, ECOSOC) координує економічну, соціальну і екологічну діяльність ООН і пов’язаних з нею спеціалізованих установ і організацій.

Рада була заснована у 1946 році Статутом ООН в якості центрального форуму для обговорення проблем у названих сферах і розробки політичних рекомендацій.

У відповідності зі своїм широким мандатом, ЕКОСОР несе відповідальність за використання майже 70 відсотків людських і фінансових ресурсів всієї системи ООН.

Функції і повноваження

ECOSOC наділена наступними функціями і повноваженнями:

- слугувати центральним форумом для обговорення міжнародних економічних, соціальних і екологічних проблем глобального й міжгалузевого характеру, а також для вироблення рекомендацій щодо політики з цих проблем для країн-членів і системи ООН;

- проводити й організовувати дослідження, складати доповіді та виробляти рекомендації з міжнародних питань в економічній, соціальній, екологічній галузях, у сфері культури, освіти, охорони здоров'я;

- сприяти дотриманню прав людини та основних свобод;

- скликати міжнародні конференції і складати для подання Генеральній Асамблеї проекти конвенцій з питань, що входять до її компетенції;

- вести переговори зі спеціалізованими установами відносно угод, що визначають їхні взаємини з ООН;

- погоджувати діяльність спеціалізованих установ шляхом консультацій з ними і винесення рекомендацій таким установам, а також шляхом винесення рекомендацій Генеральній Асамблеї і членам Організації Об'єднаних Націй;

- надавати послуги, схвалені Генеральною Асамблеєю, членам Організації Об'єднаних Націй, а також спеціалізованим установам на прохання останніх;

- консультувати відповідні неурядові організації з питань, які входять до її компетенції.

54 держави-члени Ради обираються Генеральною Асамблеєю строком на три роки, щорічно по 18 членів. Місця в Раді розподіляються на основі принципу географічного представництва, при цьому 14 місць відводяться державам Африки, 11 - державам Азії, 6 - державам Східної Європи, 10 - державам Латинської Америки та Карибського басейну та 13 - державам Західної Європи та іншим державам.

Україна в ЕКОСОР

Україна неодноразово обиралася членом ЕКОСОР (1946, 1977-1979, 1989-1991, 1993-1995, 2002-2004, 2010-2012). З 2010 р. Україна - член наступних функціональних комісій ЕКОСОР: Комісії з народонаселення і розвитку, Комісії з попередження злочинності та кримінального правосуддя, Комісії сталого розвитку, Комісії з міжнародного торговельного права (ЮНСІТРАЛ). Наша країна також представлена у складі Комітету з програми й координації та Комітету по внесках.

Голова ЕКОСОР - посол Нестор Осоріо (Постійний представник Колумбії при ООН). Обраний 28 січня 2013 р.

Рада з опіки

Рада з Опіки (англ. - Trusteeship Council) була заснована з метою нагляду за територіями, що були колишніми колоніями і поступу цих країн до самовизначення та незалежності. До таких територій належали країни: Гана, Сомалі, Камерун, Того, Руанда, Бурунді, Танзанія, Самоа, Науру, Папуа - Нова Гвінея, Мікронезія.

Рада з Опіки призупинила свою роботу 1 листопада 1994 року після того, як остання з підопічних територій ООН – Палау – набула незалежності. Таким чином, система опіки виконала своє завдання, оскільки всі підопічні території досягли самоврядування або незалежності, ставши незалежними державами або приєднавшись до сусідніх незалежних держав.

Рада з Опіки, змінивши свої правила процедури, тепер буде проводити свої засідання тоді і там, коли і де того вимагатимуть обставини.