Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (4).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
141.12 Кб
Скачать

14

Міністерстово освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ З ТЕМИ:

«ООН – основа міжнародної безпеки та безпеки особи»

Спеціальність: 6.020303 — мова і література (англійська)

Група 2333-1А, підгрупа 102а

Виконала:

студентка І курсу Дудник Анна

Перевірив:

викладач Ніколова О. О.

Запоріжжя — 2013

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ВСТУП

Організація Об'єднаних Націй, ООН (англ. - United Nations, UN) є універсальною міжнародною організацією, створеною з метою підтримання миру і міжнародної безпеки та розвитку співпраці між державами.

ООН є центром вирішення проблем, актуальних для всього людства.

Статут ООН був підписаний 26 червня 1945 року на конференції у Сан-Франциско і набув чинності 24 жовтня 1945 року. Остання дата відзначається як День Організації Об'єднаних Націй.

Статут ООН - єдиний міжнародний документ, положення якого є обов'язковими для всіх держав.

Особливе значення Статуту полягає у тому, що він не тільки регулює діяльність міжнародної організації безпеки, а й закладає фундамент системи колективної безпеки, рівної для всіх, та слугує своєрідним кодексом поведінки держав у політичній, військовій, екологічній та гуманітарній сферах.

Про діяльність ООН знають у найвіддаленіших куточках планети. Загальновідомі успіхи Організації Об'єднаних Націй у її діяльності у царині підтримки миру та гуманітарної допомоги. Однак існує цілий спектр інших галузей, де ООН і організації її системи сприяють поліпшенню становища в світі і тим самим впливають на хід нашого повсякденного життя. Діяльність Організації багатогранна і охоплює широке коло важливих проблем від сталого розвитку та боротьби з тероризмом, заохочення демократії та розвитку системи управління до охорони навколишнього середовища та розв'язання глобальних медичних проблем; від розмінування до розвитку виробництва продуктів харчування. Крім цього, робиться багато іншого в напрямку досягнення поставлених цілей і координації діяльності в інтересах глобальної безпеки і долі майбутніх поколінь.

Прапор ООН

Герб ООН

Нині членами ООН є 193 країни світу.        На чолі ООН стоїть Генеральний секретар. Зараз цю посаду займає Пан Гі Мун (Республіка Корея), який є восьмим Генеральним секретарем ООН (з 1.01.2007 р.). 21 червня 2011 року він переобраний на другий строк. 

Генеральний секретар ООН

Пан Гі Мун

  Основна мета ООН:  - підтримувати мир та безпеку на планеті;  - розвивати дружні відносини між націями;  - співробітничати у розв’язанні міжнародних проблем і заохочувати до поваги прав людини;  - узгоджувати дії різних націй.          Головні органи ООН:  - Генеральна Асамблея ООН  - Рада Безпеки ООН  - Економічна і Соціальна Рада  - Рада з Опіки  - Міжнародний Суд  - Секретаріат.

  Діяльність ООН здійснюється спільними зусиллями пов'язаних з нею численних організацій, агенцій, фондів, програм тощо, що складають Систему Організації Об'єднаних націй.        Крім того, п'ятнадцять спеціалізованих установ здійснюють діяльність у галузі розвитку і міжнародного співробітництва зі своїх напрямів (Група Світового банку, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародна організація праці (МОП), Всесвітній поштовий союз (ВПС),Міжнародний валютний фонд (МВФ), ЮНЕСКО, та ін.).