Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия2.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
61.01 Кб
Скачать

66.Зміст і форма

Зміст - це те, що складає сутність об'єкта, єдність усіх його складових елементів, його властивостей, внутрішніх процесів, зв'язків, суперечностей і тенденцій. У зміст входять не тільки складові, той чи інший об'єкт, елементи, але й спосіб їх зв'язків, тобто структура. При цьому з одних і тих же елементів можуть бути утворені різні структури. За способом зв'язків елементів у даному предметі ми дізнаємося його структуру, яка надає відносну стійкість і якісну визначеність об'єкта. Форма і зміст єдині: немає і не може бути безформного змісту і форми, позбавленої змісту. Їх єдність виявляється в тому, що певний зміст «одягається» в певну форму. Провідною стороною, як правило, є зміст: форма організації залежить від того, що організується. Зміна зазвичай починається зі змісту. У ході розвитку змісту неминучий період, коли стара форма перестає відповідати змінювався змістом і починає гальмувати його подальший розвиток. Настає конфлікт між формою і змістом, який дозволяється шляхом ломки застарілої форми і виникнення форми, що відповідає новому змісту. Єдність форми і змісту передбачає їх відносну самостійність і активну роль форми по відношенню до змісту. Відносна самостійність форми виражається, наприклад, в тому, що вона може трохи відставати в розвитку від змісту. Відносна самостійність форми та змісту виявляється і в тому, що один і той самий зміст може перетворюватись в різні форми.

67.Причина, привід, наслідок

Для того щоб причина викликала наслідок, потрібні певні умови. Умови - це явища, необхідні для настання даної події, але самі по собі його не викликають. Від характеру умов залежать спосіб дії даної причини і природа слідства. Змінюючи умови, можна змінювати і спосіб дії причини, і характер слідства. Причину необхідно відрізняти від приводу - зовнішнього поштовху, що сприяє прояву причини.

68.Необхідність і випадковість

Віра в долю - фаталізм - базується на тому положенні, що в світі, в житті людини все заздалегідь запропоновано та визначено. Були філософи, які вважали, що у світі абсолютно все здійснюється з необхідністю: все, що ми спостерігаємо, не може бути інакше, ніж воно є. Випадкові явища причинно обумовлені. Але від цього випадкові явища не стають необхідними. Випадковість не має свого заснування в істотних властивостях і відносинах об'єкта. Випадковість - це те, що в даних умовах може бути, але може і не бути, може статися так, але може статися й інакше. Необхідність також буває внутрішньої і зовнішньої, тобто породженої власною природою об'єкта або збігом зовнішніх обставин. Вона може бути характерною для багатьох об'єктів чи одиничного об'єкта. Необхідність - це суттєва риса закону. Як і закон, необхідність може бути динамічною та статистичної.

69.Можливість і дійсність

Можливість - це майбутнє в сьогоденні, це те, чого не існує в даній якісної визначеності, але що може виникнути й існувати, стати дійсністю за певних умов. У часі можливість передує дійсності. Дійсність же, будучи результатом попереднього розвитку, є в той же час вихідним пунктом подальшого розвитку. Можливість виникає в даній дійсності і реалізується через появу нової дійсності. Щоб можливість перейшла в дійсність, необхідні два фактори: дія певного закону та наявність відповідних умов. У природі перетворення можливості в дійсність відбувається в цілому стихійно. Імовірність - це міра можливості, ступінь реалізації даної події, за даних умов і при даній закономірності. Наприклад, ви кидаєте монету. Поки монета не кинута, в ній укладено дві можливості: «орел чи решка». Кожен досвід кидання реалізує випадково якусь одну можливість. І лише колосальне число дослідів кидання реалізує рівний розподіл ймовірностей. Стовідсоткова ймовірність, чи необхідність, - це повна достовірність події. Відсутність будь-якої ймовірності - це повна недостовірність, або неможливість, події.