Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инд 2.1 Комбинаторика.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Варіант 10

  1. Знайдіть число цілих додатних чисел, що не більше 1000 й не діляться на жодне з чисел 6, 10 і 15.

  2. Скільки різних кілець, що світяться, можна утворити, розмістивши по колу 10 різнокольорових лампочок (кільця вважаються однаковими, якщо порядок слідування кольорів один І той самий)?

  3. Скількома способами можна роздати 6 різних предметів трьом особам так, щоб кожна отримала по 2 предмета?

  4. Ліфт, в якому знаходяться 9 пасажирів, може зупинитись на десяти поверхах. Пасажири виходять групами по два, три і чотири чоловіки. Скількома способами вони можуть вийти, якщо ліфт не повертається на поверх, де він вже був?

  5. Десять тенісистів мають бути розподілені в групи по 2,3 і 5 спортсменів для поїздки на три турніри, які обираються з 6 можливих. Скількома способами це можна зробити?

  6. Скількома способами можна розділити 6 різних цукерок між трьома дітьми?

  7. Скількома способами можна розкласти 28 різних предметів по чотирьох ящиках, так, щоб в кожному ящику опинилося по 7 предметів?

  8. В поштовому відділенні продаються листівки 10 сортів. Скількома способами можна купити в ньому 12 листівок?

  9. Знайдіть значення х в виразі , четвертий член розкладу якого дорівнює 200.

Варіант 11

  1. Під час дослідження читацьких смаків студентів виявилось, що 60% студентів читають журнал А, 50% – журнал В, 50% – журнал С, 30% – журнал А і В, 20% – журнал В і С, 40% – журнал А і С, 10% – журнал А, В і С. Скільки відсотків студентів:

  1. не читає жоден журнал

  2. читає рівно 2 журнали

читає не менше двох журналів?

  1. Скільки різних кілець, що світяться, можна утворити, розмістивши по колу 10 різнокольорових лампочок (кільця вважаються однаковими, якщо порядок слідування кольорів один І той самий)?

  2. Учасники шахового турніру грають в залі, де є 8 столів. Скількома способами можна розмістити шахістів, якщо учасники всіх партій відомі?

  3. 3 8 тенісистів і 6 тенісисток утворюють З змішані пари (в пару входять по одному тенісисту і одній тенісистці). Скількома способами це можна зробити?

  4. У вищій лізі чемпіонату України з футболу грають 16 команд. Скільки є способів розподілення І, II та III місця і двох команд, які перейдуть в першу лігу (дві останні команди)?

  5. Скількома способами можна розташувати 12 різних деталей у трьох ящиках?

  6. У мами було 2 яблука, 3 груші та 2 апельсини. Кожен день вона давала дитині по одному фрукту. Скількома способами вона могла це зробити?

  7. Скільки існує трикутників, довжини сторін яких мають одне з таких значень: 4, 5, 6, 7 см.?

  8. Знайдіть значення х в виразі , третій член розкладу якого дорівнює.

Варіант 12

  1. На одній з кафедр університету працює 13 чоловік, кожен з них знає хоча б одну іноземну мову. 10 чоловік знають англійську, 7 – німецьку, 6 – французьку, 5 – англійську та німецьку, 4 – англійську та французьку, 3 – німецьку та французьку. Скільки чоловік:

  1. знають всі три мови,

  2. знають рівно дві мови,

  3. знають лише англійську?

  1. Учасники шахового турніру грають в залі, де є 8 столів. Скількома способами можна розмістити шахістів, якщо учасники всіх партій відомі?

  2. Скількома способами можна вибрати 2 олівця і 3 ручки з 6 різних олівців і 8 різних ручок?

  3. У турнірі беруть участь 12 шахістів. Визначте кількість різних розкладів першого туру (розклади вважаються різними, якщо вони відрізняються часниками хоча б однієї партії; колір фігур та номер столу не враховується).

  4. Для поздоровлення дівчат, яких у класі 10, зі святом, хлопці вирішили купити 10 різних книг з 15, які запропонувало видавництво "Факт". Скільки є різних способів отримання подарунків дівчатами?

  5. В деякому казковому королівстві не було двох громадян з одноковим набором зубів. Яке могла бути найбільша кількість мешканців цього королівства, якщо у людини 32 зуба?

  6. Скількома способами можна переставити букви в слові “обороноздатність”, аби дві букви “о” не йшли поряд?

  7. Скільки можна побудувати різних прямокутних паралелепіпедів, довжини ребер яких виражаються натуральними числами від 1 до 10?

  8. Знайдіть х, якщо четвертий член розкладу бінома дорівнює 3500000.