Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инд 2.1 Комбинаторика.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Варіант 7

  1. Якщо відомо, що кожний учень в школі вивчає хоча б одну із вказаних 3–х мов, знайдіть загальну кількість учнів в школі. Вивчають англійську 28 учнів,

французьку 23 учні,

німецьку 23 учні,

англійську та французьку 12 учнів,

англійську та німецьку 11 учнів,

французьку та німецьку 8 учнів,

всі 3 мови 5 учнів.

  1. Скільки різних чотирицифрових чисел можна скласти з цифр 0,1,2,3,4,5,6,7 так, щоб у кожному числі була цифра 1? (Цифри в числі не повинні повторюватися).

  2. Збори з 40 чоловік обирають голову, секретаря і трьох членів комісії. Скількома способами це можна зробити?

  3. 3 8 тенісистів і 6 тенісисток утворюють З змішані пари (в пару входять по одному тенісисту і одній тенісистці). Скількома способами це можна зробити?

  4. У вищій лізі чемпіонату України з футболу грають 16 команд. Скільки є способів розподілення І, II та III місця і двох команд, які перейдуть в першу лігу (дві останні команди)?

  5. Скількома способами можна розташувати 12 різних деталей у трьох ящиках?

  6. У мами було 2 яблука, 3 груші та 2 апельсини. Кожен день вона давала дитині по одному фрукту. Скількома способами вона могла це зробити?

  7. Скільки існує трикутників, довжини сторін яких мають одне з таких значень: 4, 5, 6, 7 см.?

  8. Знайдіть п’ятий член розкладу бінома , якщо останній член цього розкладу дорівнює.

Варіант 8

  1. В спортивному клубі 38 чоловік. З них 16 грають в баскетбол, 17 – в хокей, 18 – у волейбол. Баскетболом і хокеєм захоплюються 4 чоловіки, баскетболом і волейболом – 3, волейболом і хокеєм –5. Троє захоплюються фігурним ковзанням. Скільки чоловік захоплюються одночасно хокеєм, волейболом і баскетболом? Скільки чоловік захоплюються лише одним із цих видів спорту?

  2. Для учнів класу було куплено 2п білетів в театр на місця, що знаходяться в одному ряду (в ньому 2п місць). Скільки є способів розподілу цих білетів між учнями (п хлопців та п дівчат), щоб жодні два хлопця або дві дівчини не сиділи поруч?

  3. Скільки п'ятицифрових чисел можна утворити з цифр 1,2,3,4,5 (без повторення) так, щоб парні цифри не стояли поруч?

  4. У турнірі беруть участь 12 шахістів. Визначте кількість різних розкладів першого туру (розклади вважаються різними, якщо вони відрізняються часниками хоча б однієї партії; колір фігур та номер столу не враховується).

  5. Для поздоровлення дівчат, яких у класі 10, зі святом, хлопці вирішили купити 10 різних книг з 15, які запропонувало видавництво "Факт". Скільки є різних способів отримання подарунків дівчатами?

  6. В деякому казковому королівстві не було двох громадян з одноковим набором зубів. Яке могла бути найбільша кількість мешканців цього королівства, якщо у людини 32 зуба?

  7. Скількома способами можна переставити букви в слові “обороноздатність”, аби дві букви “о” не йшли поряд?

  8. Скільки можна побудувати різних прямокутних паралелепіпедів, довжини ребер яких виражаються натуральними числами від 1 до 10?

  9. Знайдіть х, якщо п’ятий член розкладу бінома дорівнює

Варіант 9

  1. Знайдіть число цілих додатних чисел, що не більше 1000 и не діляться на жодне з чисел 3, 5 і 7.

  2. На книжковій полиці вміщується ЗО томів енциклопедії . Скількома способами їх можна розставити так, щоб: а) томи 1 і 2 стояли поруч; б) томи 3 і 4 не стояли поруч?

  3. Скількома способами можна вибрати трьох чергових із класу, у якому 20 учнів?

  4. На футбольний турнір треба послати збірну команду в складі: тренер, його помічник, 2 асистента, 20 футболістів, лікар і 2 масажиста. Тренерський склад може бути відібраний з 10 спеціалістів, футболісти – з 25 спортсменів, лікаря треба вибрати одного з трьох, а масажистів – двох з п'яти. Скількома способами може бути укомплектована така команда?

  5. 3 цифр 1,2,3,4,5,6,7,8,9 утворюють п'ятицифрові числа, що не мають однакових цифр. Визначте кількість чисел, в яких є цифри 7,8,9 одночасно.

  6. Скільки п’ятицифрових чисел можна утворити з дев’яти цифр 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9?

  7. Скільки слів можна утримати, якщо переставляти букви у слові “математика”?

  8. Скільки наборів з 7 тістечок можна скласти, якщо у продажу є 4 сорти тістечок?

  9. Знайдіть х, якщо третій член розкладу бінома дорівнює 240