Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m_upr_fin_ek_bezp.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
177.66 Кб
Скачать

1.5. Механізм встановлення рівноваги на грошовому ринку

Формування пропозиції на грошовому ринку. Основні суб’єкти, що визначають обсяг пропозиції грошей. Поняття грошової бази. «Рівняння банківських резервів» та структура грошової бази з точки зору джерел формування. Політика обов’язкових резервів: призначення та основні параметри. Операції рефінансування: кредитні аукціони, ломбардний кредит, дисконтні (облікові) позики. Організація операцій на «відкритому ринку». Основні операції депозитних інститутів, що змінюють пропозицію грошей. Простий депозитний мультиплікатор. Грошовий мультиплікатор. Вплив депозитних операцій на загальну суму грошових засобів у банківській системі. Ефект мультиплікації депозитів.

Попит на гроші та фактори, що його визначають. Поняття «попит на гроші». Теоретичні моделі попиту на гроші. Фактори що визначають попит на гроші. Трансакційний попит на гроші та попит на гроші з боку активів. Теорія «переваг ліквідності»: крива попиту на гроші, змінні що її визначають

Формування рівноваги на грошовому ринку. Зміст рівноваги на грошовому ринку. Рівноважна процентна ставка. Вплив «ефекту доходу» та «ефекту рівня цін» на рівноважну процентну ставку.

1.6. Вплив грошей на динаміку макроекономічних процесів

Реакція сукупного обсягу виробництва на грошово-кредитну та фіскальну політику. «Пастка ліквідності». Вплив грошового ринку на економіку за змінного рівня цін: аналіз сукупного попиту та пропозиції. Вплив грошової маси на номінальні сукупні видатки. Грошово-кредитна політика у довго- та короткостроковому періодах.

Принципові відмінності між кейнсіанським і монетаристським підходами до визначення місця грошей в економічній системі. Неокейнсіансько-класичний синтез.

Знецінення грошей та інфляційні процеси. Теоретичні концепції причин інфляції. Економічна природа та форми інфляції. Рівень та показники інфляції. Особливості інфляційного процесу в Україні. Методи та концепції регулювання інфляційних процесів.

1.7. Грошово-кредитна політика та механізм її реалізації

Теоретичні засади та сутність грошово-кредитної політики. Цілі грошово-кредитної політики. Концепції грошово-кредитної політики в економічних теоріях та моделі їх використання в країнах ринкової економіки. Вибір проміжного орієнтиру грошово-кредитної політики: номінальна процентна ставка, грошова маса, номінальний доход. Передавальний механізм грошово-кредитної політики та фактори, що визначають її дієвість. Механізм реалізації грошово-кредитної політики в Україні. Прямі та непрямі інструменти грошово-кредитної політики. Роль НБУ в реалізації грошово-кредитної політики та стабілізації грошово-кредитного ринку. Банківський нагляд. Стабільність національної грошової одиниці – основна мета грошово-кредитної політики. Проблеми державного боргу. Валютна політика як складова грошово-кредитної політики НБУ. Міжнародні фінансові інститути та їх вплив на грошово-кредитний ринок в Україні.

1.8. Гроші в системі міжнародних економічних відносин

Еволюція світових грошово-кредитних систем. Національна та світова валютні системи. Паризька система золотомонетного стандарту. Генуезька система. Бреттон-Вудська валютна система. Ямайська валютна система. Валютний курс. Конвертованість валют. Валютні ринки. Міжнародні фінансово-кредитні інститути.

Формування міжнародних регіональних валютних систем. Валютні зони. Європейська валютна система. Євро-грошова одиниця об’єднаної Європи. Особливості функціонування міжнародного валютного ринку. Сутність валютного регулювання. Валютна політика. Міжнародні та регіональні валютно-фінансові організації. Валютна політика та проблеми інтеграції України до міжнародного економічного співтовариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]