Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalna_programa_2011-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
13.34 Mб
Скачать

32

Міністерство освіти та науки України

Інститут права імені Володимира Сташиса

Класичного приватного Університету

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Навчальна програма

для студентів денної та заочної форм навчання неюридичних спеціальностей

Запоріжжя

ІНСТИТУТ ПРАВА імені володимира сташиса

класичного приватного УНІВЕРСИТЕТУ

Кафедра цивільного права та процесу

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни "ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ"

для студентів денної та заочної форм навчання неюридичних спеціальностей

Запоріжжя, 2011

Навчальна програма дисципліни "Інтелектуальна власність" для студентів денної та заочної форм навчання неюридичних спеціальностей / Укл. А.А. Білека - Запоріжжя: - Запоріжжя: Інститут права імені Володимира Сташиса КПУ, 2011.

Укладач:

доцент кафедри цивільного права

та процесу Інституту права

імені Володимира Сташиса КПУ

Білека Аліна Анатоліївна

Ухвалено на засіданні кафедри цивільного

права та процесу

Інституту права імені Володимира Сташиса КПУ

протокол № _____

від "____" ____________ 2011 р.

Завідувач кафедри, професор

____________ К.І. Кучерук

Пояснювальна записка

В умовах побудови в Україні ринкової економіки та демократичної держави, головною соціальною цінністю, як вказано в Конституції, визнана людина, її життя та здоров'я, честь та гідність, законні права та інтереси. Забезпечення гідних людині умов життя, перш за все, пов'язано з економічними перетвореннями, які неможливі без впровадження нової техніки та технологій. Людина має право на творчість, користування досягненнями науки, культури та мистецтва. У зв'язку з цим право інтелектуальної власності, а особливо право промислової власності, набуває особливого значення не тільки як засіб самовираження, але і як комерційна цінність. Результати творчої діяльності виступають у кількох аспектах: як ідея, як наукове, культурне надбання суспільства, інформація, як матеріальний носій та як майнові права, що виникають з факту їх створення. Інтелектуально-правовий потенціал на ринку товарів та послуг набуває дедалі більшого значення.

Правове регулювання інтелектуальної власності в Україні, як і в більшості цивілізованих країн, започатковане на основі міжнародно-правових актів, які виступають еталоном для побудови національних систем авторського та патентного права. Разом з тим рівень розвитку країни, наявність достатніх коштів для забезпечення високоефективного правового механізму безпосередньо впливає на вибір його конкретної системи та форм реалізації цих прав, особливо патентування та охорони інтелектуальних прав.

Право інтелектуальної власності в Україні розвивається відповідно до європейської доктрини права інтелектуальної власності, з урахуванням потреби інтеграції в міжнародні організації та національних особливостей і можливостей. Тому на сьогодні воно має досить складну структуру. Воно охоплює майнові права, тому за своєю сутністю є підгалуззю цивільного права, хоча включає і вертикальні відносини, переважно адміністративного (управлінського) характеру. Накопичений нормативний масив перебуває в стадії його оптимізації в рамках Цивільного кодексу України. Окрім цього, існує великий масив інших нормативних актів як на рівні спеціальних законів, так і інших підзаконних актів. Ця система постійно перебуває у розвитку і удосконалюється.

Незахищеність споживача в Україні збільшена ще і незнанням багатьма громадянами своїх прав на відшкодування збитку, заподіяного унаслідок уживання, застосування і використання неякісних товарів, робіт і послуг. Про незнання своїх прав споживачів свідчить украй мале число звернень громадян у державні органи і громадські організації, що захищають права споживачів у нашій державі, з питань про відшкодування шкоди, заподіяної придбаними товарами, роботами і послугами неналежної якості, та у випадках придбання контрафактної продукції.

Ці й інші умови, що сприяють виробництву і збуту неякісних товарів, робіт і послуг в Україні додають особливу актуальність питанням захисту прав споживачів і вимагають уживання заходів по усуненню цих умов.

Мета навчальної дисципліни. Курс «Інтелектуальна власність» розрахований на вивчення правовідносин, що виникають в праві інтелектуальної власності та при захисті прав споживачів, опанування правового механізму їх регулювання, отримання необхідних навичок кваліфікації результатів творчої діяльності, захисту майнових та особистих немайнових прав авторів та володільників як в Україні, так і за її межами.

В результаті вивчення курсу студент повинен знати:

  • понятійний апарат права інтелектуальної власності та захисту прав споживачів на ринку товарів та послуг;

  • його систему й сутність;

  • основні інститути та тубінститути;

  • особливості об'єктів та правового положення суб'єктів;

  • порядок їх кваліфікації;

  • правові форми використання майнових прав, розпорядження ними;

  • підстави, способи та порядок захисту від контрафактних дій.

В результаті вивчення курсу студент повинен вміти:

  • визначати умови надання правової охорони;

  • застосовувати чинне законодавство, аналізувати його недоліки;

  • вирішувати проблемні ситуації;

  • оформляти кваліфікаційні документи;

  • надавати кваліфіковану допомогу авторам та іншим суб'єктам права інтелектуальної власності;

  • слідкувати за використанням майнових прав тими, хто ними не володіє, й виявляти їх порушення.

При вивченні даного курсу варто уважно слідкувати за змінами чинного законодавства та публікаціями з проблем регулювання права інтелектуальної власності та захисту інтересів їх споживачів на ринку товарів та послуг, в тому числі в електронних засобах інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]