Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m_upr_fin_ek_bezp.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Іі. Критерії оцінювання

90-100 балів - «Відмінно» - абітурієнт отримує, виявивши такі знання та вміння:

60 - 89 балів - «Добре» - абітурієнт отримує, виявивши такі знання та вміння:

35 - 59 балів - «Задовільно» - абітурієнт отримує, виявивши такі знання та вміння:

1 - 34 балів - «Незадовільно» - абітурієнт отримує, виявивши такі знання та вміння:

Ііі. Структура програми теорія грошей

1.1. Економічна природа, функції та теорії грошей

Товарне виробництво як об’єктивна умова виникнення грошей. Еволюція форм грошей як загального вартісного еквіваленту. Економічна природа, сутність та функції грошей. Розвиток держави та карбування грошей. Металеві гроші. Номінальна та реальна вартість грошової одиниці. Повноцінні та неповноцінні гроші. Виникнення паперових грошей. Причини витіснення з грошового обігу повноцінних грошей паперовими. Вартість грошей. Купівельна спроможність грошей та рівень цін. Зародження кількісної теорії грошей. Розвиток теорії грошей представниками англійської класичної політичної економії. Розвиток теорії грошових відносин в працях К. Маркса. «Рівняння обміну» Ірвінга Фішера та основні висновки щодо закономірностей попиту на гроші. Кембриджська версія кількісної теорії: особливості підходу до дослідження попиту на гроші. Основні принципи концептуального підходу Джона М. Кейнса до теорії грошей. Особливості монетаристського М. Фрідмена підходу до дослідження попиту на гроші. Принцип нейтральності грошей. Неокейнсіанська теорія грошей. Неокласичний та кейнсіанський синтез. Гіпотеза раціональних очікувань.

1.2. Грошовий обіг, грошова маса та її структура

Сутність грошового обігу та його основні форми. Грошовий обіг в процесі економічного відтворення. Основні форми обігу грошей. Готівковий та безготівковий обіг. Кредитні гроші та їх види. Грошова маса та її структура. Поняття грошового агрегату. Грошові агрегати М0, М1, М2, М3. Ліквідність грошей. Кількість грошей необхідна для обігу. Рівняння І. Фішера. Швидкість обігу грошової одиниці та фактори, що її визначають.

1.3. Становлення та особливості розвитку грошового обігу в Україні

Передумови та об’єктивна необхідність створення національної грошової системи. Політична та економічна незалежність і становлення грошового ринку в Україні. Грошова реформа в Україні, її цілі. Характер грошової реформи. Нормативно-правові акти проведення грошової реформи. Основні фактори, які визначили необхідність проведення грошової реформи. Етапи грошової реформи. Механізм проведення грошової реформи. Наслідки реформи та дії Уряду щодо підтримки стабільності гривні. Грошові реформи в постсоціалістичних країнах.

1.4. Гроші як капітал. Процентна ставка

Грошовий ринок. Суб’єкти грошового ринку. Загальна характеристика основних інструментів грошового ринку. Сутність та основні форми грошового капіталу. Поняття позичкового капіталу. Економічна природа проценту. Процентна ставка та дисконт Фактори, що визначають норму відсотку. Кредитні відносини в механізмі грошового обігу. Кредитний ринок та його інститути. Становлення та розвиток грошово-кредитного ринку в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]