Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Posibnik_Tikhonenko

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

71

урожайність сільськогосподарських культур. 3. Неправильно вважати, що меліорація – це тільки зрошення або осушення грунтів. 4. Не буде перебільшенням сказати, що атомні електростанції, які не потребують кисню і не забруднюють атмосферу сіркою та іншими продуктами згорання, а ґрунт – золою, сьогодні є „найчистішими” станціями.

Завдання 5. Прочитайте текст. Виділіть у ньому фактографічну інформацію.

Сніг на замовлення Учені Українського науково-дослідного інституту

Держкомгідромету спочатку обґрунтували теоретично, а потім багаторічними експериментами підтвердили можливість збільшення штучним способом кількості опадів – снігу або дощу, які випадають на локальні площі, відведені під сільськогосподарські угіддя.

В основі запропонованого вченими методу - дія на хмари реагентами, здатними викликати утворення кристалів льоду або великих крапель води, що залежить від температури повітря. Одним із таких реагентів є тверда вуглекислота – її розсіюють з літака.

Дослідні роботи, які проводили кожної зими протягом п’яти років, показали, що таким способом можна збільшити кількість опадів на певній обмеженій території на 25-30% порівняно із сезонною нормою. Досліди проводилися на території 600 тис. га.

Підрахунки показали, що штучно викликані опади підвищують урожайність більшості сільськогосподарських культур у середньому на центнер з гектара, причому вартість цієї „добавки” в багато разів менша, ніж витрати на „викликання” снігу або дощу.

Завдання 6. Прочитайте скорочений варіант цього тексту. Поясніть, які трансформації попереднього тексту відбулися (під час скорочення деякі його частини були скорочені, деякі змінені).

Діючи на хмари реагентами, здатними викликати утворення кристалів льоду або великих крапель води, можна збільшити кількість опадів, які випадають на локальні території сільськогосподарських угідь, на 25-30% порівняно із сезонною

72

нормою. Штучно викликані опади збільшують урожайність сільськогосподарських культур у середньому на центнер з гектара, причому вартість цієї „добавки” в багато разів менша, ніж витрати на „викликання” снігу або дощу.

ОСНОВНА І ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Завдання 1. У поданих реченнях виділено головні члени (предикативний мінімум – суб’єкт і предикат) із другорядними членами (поширювачами), які мінімально необхідні для збереження змісту речення. Прочитайте скорочені варіанти мікротекстів.

1)Уся сукупність хімічних реакцій, що проходять в організмах, включаючи засвоєння речовин, які надходять зовні (асиміляція), та їх розщеплення (дисиміляція) до утворення кінцевих продуктів, що підлягають виділенню, становить суть і зміст обміну речовин – головної і постійної ознаки всього живого.

2)Космонавтика, виступаючи одним із основних замовників великої кількості найновіших приладів, апаратів та інших виробів, активно стимулює розвиток цілих галузей науки і виробництва.

Завдання 2. У поданих реченнях виділіть головні члени. Запишіть скорочений варіант мікротекстів.

1.Рослинність не тільки виробляє кисень у процесі діяльності, але й споживає його під час дихання.

2.Близько 80% загальної кількості кисню виробляється внаслідок життєдіяльності фітопланктону – дрібних і мікроскопічних рослинних морських організмів, - який міститься

уверхніх шарах морів і океанів, тільки 20% його виробляють наземні рослинні організми.

3.Вуглекислий газ, що знаходиться в атмосфері та ґрунтовому повітрі, потрапляє у ґрунт разом з атмосферними опадами.

Завдання 3. Прочитайте мікротекст. Виділіть у ньому основну тезу та її аргументацію.

73

Неродючих ґрунтів не існує, є ґрунти, які не відповідають тому чи іншому природному або штучному ценозу.

Ґрунт завжди є родючим для одних культур, малородючим для других і зовсім неродючим для третіх. Наприклад, сосна звичайна ніколи не росте на деломітованому або вапняному субстраті, але охоче займає піщані місця або райони розвитку гранітів. Ялина віддає перевагу ділянкам з важкими ґрунтами.

Завдання 4. Прочитайте мікротексти. Виділіть у них основну тезу. Оформіть її, указуючи джерело інформації. Покажіть наявність у тексті аргументуючої частини. Обґрунтуйте вживання слів-паронімів приводити/призводити

вмікротекстах.

1.Природа Півночі більш чутлива до антропогенного впливу, ніж природа південних і центральних зон. Тут уповільнено проходять хімічні та біологічні процеси, які приводять до очищення середовища. Нафтопродукти, наприклад, розкладаються в холодних водах морів набагато повільніше, ніж у південних морах. Тут практично беззахисні від дії забруднювачів живі організми.

2.Під час утворення льоду перш за все пошкоджуються мембранні структури, які надзвичайно чутливі до холоду. У процесі охолодження ліпіди з жидкокристалічного стану переходять у твердий, що призводить до порушення як властивостей самого ліпідного шару, так і функцій, вбудованих у мембрани білків, які регулюють обмін речовин у клітині. Крім того, відбувається фазовий розподіл білків і ліпідів, тобто порушення їх просторового розміщення.

Завдання 5. Прочитайте текст. Виділіть у ньому формулювання висновку. Укажіть словосполучення, що є сигналом висновку.

Увесняно-літний період, коли відбувається найбільш інтенсивний розвиток рослин, тобто у періоди найбільш активного розвитку життєвих процесів біосфери, спостерігається посилення синтезу азотистих речовин в атмосфері, необхідних для забезпечення цих процесів.

Улітньо-осінній період, коли у природі відбувається спад біологічних процесів у рослинному світі, спостерігається й

74

уповільнення синтезу азотистих сполук. Таким чином, процеси ці взаємозумовлені, вони мають глибокий внутрішній зв’язок, відображуючи загальний хід розвитку природи.

Завдання 6. Прочитайте різні варіанти оформлення висновку, що міститься у попередньому тексті.

1.На підставі спостережень за інтенсивністю розвитку життєвих процесів біосфери і синтезу азотистих сполук в атмосфері було зроблено висновок про взаємообумовленість, глибокий внутрішній зв’язок цих процесів, який відображує загальний хід розвитку природи.

2.Спостереження за інтенсивністю розвитку життєвих процесів біосфери і синтезу азотистих сполук в атмосфері свідчать про взаємообумовленість, глибокий внутрішній зв’язок цих процесів, який відображує загальний хід розвитку природи

(або дозволяють зробити висновок про …).

Завдання 7. Прочитайте мікротексти. Виділіть у них формулювання висновку. Оформіть висновок, скорочуючи частину тексту, де йдеться про підстави висновку (див. завд. 6).

1.Теплове поле Землі виникає внаслідок внутрішніх процесів у її надрах. У місцях з високою тектонічною активністю, наприклад, там, де діють вулкани, тепловий потік з глибини є значним. У районах тектонічно спокійних теплове поле буде близьким до нормального. Отже, будь-які аномалії теплового поля вказують на близькість термальних джерел і активність геохімічних процесів у надрах Землі.

2.На суші щорічно утворюється 5∙1010 тон біомаси, яка

синтезується зеленими рослинами за рахунок СО2 атмосфери, сонячної енергії, води і мінеральних сполук, що надходять з ґрунту. Частина цієї біомаси у вигляді кореневих залишків та наземного опаду повертається у ґрунт.Таким чином, зелені рослини є єдиним першоджерелом органічних речовин у ґрунті. І основною їх функцією як ґрунтоутворювачів слід вважати біологічний кругообіг речовин.

Завдання 8. У поданих мікротекстах визначте додаткову інформацію. Скоротіть мікротексти.

75

1. Клітинну технологію починають використовувати для створення міжвидових гібридів, наприклад, картоплі і томата, які неможливо отримати традиційним способом. 2. Штучні супутники призначаються для вирішення різних завдань і тому дуже розрізняються за конструкцією. Так наприклад, обладнання супутника зв’язку зовсім інше, ніж метеорологічного чи навігаційного.

Завдання 9. Скоротіть мікротексти за рахунок конкретизуючої інформації. Використайте узагальнюючі слова, які є в текстах.

1. В останні роки все ширше використовують мікрокалькулятори, електронні годинники, електровимірювальні, медичні й різні інші прилади, які обладнані індикаторними пристроями на рідких кристалах. 2. Відомо, що під час розігрівання до дуже високих температур метали, камені та інші тверді речовини починають світитися. 3. Радіаційна обробка збільшує строки зберігання овочів, фруктів та інших сільськогосподарських продуктів.

ОЦІНКА ІНФОРМАЦІЇ З ПОГЛЯДУ ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ ЗМІСТУ ТЕКСТУ.

ДУБЛЮЮЧА ІНФОРМАЦІЯ

Завдання 1. Укажіть у поданих мікротекстах дублюючу інформацію та засоби, якими вона приєднується. Скоротіть мікротексти, обравши один із варіантів дублюючої інформації.

1)Коефіцієнт корисної дії теплових електростанцій, тобто відношення одержаної електричної енергії до тепла, що утворилося під час спалювання палива, зростає під час підвищення початкової температури пари.

2)Білки можуть виявляти як кислі, так і лужні властивості. Іншими словами, мають амфотерність

3)Вивітрювання гірських порід – це перш за все їх окислення, пов’язане із збиранням кисню. Інакше кажучи, утворення продуктів кори вивітрювання завжди пов’язане з витратою кисню.

76

Завдання 2. Визначте, яку частину мікротексту можна скоротити, якщо скорочений текст призначений для фахівця відповідної галузі науки.

1.У ґрунтах результати дії організмів виявляються не тільки

узміні мінеральної основи, але й у накопиченні специфічної органічної речовини ґрунту – гумусу.

2.Автотрофи – це мікроорганізми, що розвиваються тільки за наявності у ґрунті мінеральних речовин, які здатні окислюватися, оскільки окислення є для них джерелом енергії і при засвоєнні вуглецю і синтезуванні органічних речовин (наприклад, бактерії).

3.Для зародження життя, яке потребує кисню, тобто аеробного, потрібно 0,01-0,1% вільного кисню по відношенню до його кількості в сучасній атмосфері.

4.Живі біологічні каталізатори – ферменти – використовують у промисловості.

5.Коефіцієнт корисної дії теплових електростанцій досягає 0,4 або 40%. Це означає, що 40% усього тепла, одержаного під час спалювання палива, перетворюються в телеметричну енергію, а інші 60% губляться.

Завдання 3. Прочитайте мікротекст і його скорочений варіант. Укажіть у мікротексті частини, які відповідають виділеним словам у скороченому варіанті.

Молекулярні зміни під час старіння організму в остаточному підсумку призводять до загибелі клітин. Загибель клітин впливає на діяльність органів і тканин.

Молекулярні зміни під час старіння організму в остаточному підсумку призводять до загибелі клітин. Це впливає на діяльність органів і тканин (…що впливає на …).

Завдання 4. У поданих мікротекстах укажіть дублюючу інформацію. Передайте її більш економним засобом.

1. Горючі метали у хімічному відношенні дуже активні і тому можуть використовувати не тільки вільний кисень, але й кисень, який входить до молекул хімічних сполук. Здатність горючих металів використовувати зв’язаний кисень поширює коло можливих окислювачів.

77

2. Екстремальні умови, наприклад, мешкання у високогірних районах, позначається на дитячому організмі: уповільнюються темпи росту, відстає від нормативного загальний розвиток дитини. Такі відхилення від норми є наслідком адаптації організму до гіпоксії – нестачі кисню через розрідженість повітря на великій висоті.

Завдання 5. Прочитайте мікротекст. Зверніть увагу на змістову спільність теми суміжних речень. Скоротіть мікротекст, обравши один із варіантів вираження теми та показник відношень між темою і ремою (дозволяти,

можна).

Космічні знімки дозволяють установити характер та інтенсивність сучасних геологічних процесів. За знімками можна точно простежити зв’язок рельєфу і гідросіті з геологічними особливостями досліджуваного об’єкта. Інформація з космосу дозволяє оцінити вплив господарчої діяльності людини на стан природного середовища.

Завдання 6. Прочитайте мікротекст і його скорочений варіант. Визначте перетворення, які виконано під час

скорочення тексту.

 

 

Нейлоновий папір прозорий.

Нейлоновому

паперу

Йому властива велика міцність.

властиві прозорість,

велика

Він має також хімічну стійкість

міцність і хімічна стійкість.

Завдання 7. Прочитайте мікротексти. Визначте в них дублюючу інформацію та виберіть один із засобів її передачі у скороченому тексті. Запишіть скорочений варіант.

1.У сільському господарстві полімери застосовують для затримання вологи, захисту посівів від шкідників і холоду. Із полімерних плівок виготовляються парники, тимчасові склади для зерна та овочів. Полімери допомагають поліпшити структуру ґрунту, відіграють важливу роль у створенні нових видів добрив.

2.Для запобігання екологічної кризи необхідно зробити промислове виробництво нешкідливим для біосфери. Необхідно, щоб були припинені всі промислової викиди, які забруднюють атмосферу. Необхідний перехід на замкнений цикл виробництва.

3.Нестача прісної води, яка спостерігається в багатьох зонах земної кулі, зумовлена нерівномірним розподілом водних

78

ресурсів по території Землі. Дефіцит води спричинений і різко зростаючим її використанням на економічні та побутові потреби. Водний дефіцит пов’язаний також із зростаючим забрудненням природних вод.

Завдання 8. Порівняйте мікротексти. Визначте перетворення, які виконано при включенні кваліфікативної (термінологічної) характеристики до складу іншого речення.

1. Нижній

шар

атмосфери

1. Нижній шар атмосфери –

називається

тропосферою. Він

тропосфера

– містить велику

містить велику кількість вологи і

кількість

вологи

і

характеризується

зниженням

характеризується

зниженням

температури з висотою.

температури з висотою.

2. У морських ссавців виявлений

 

 

 

 

високий

уміст

міоглобіну.

2. У морських

ссавців

Міоглобін

це

дихальний

виявлений

високий

уміст

пігмент м’язової тканини, який

міоглобіну

дихального

створює запаси кисню у м’язах.

пігменту м’язової тканини,

 

 

 

 

який створює запаси кисню у

 

 

 

 

м’язах.

 

 

 

Завдання 9. Скоротіть мікротекст, включаючи кваліфікативну характеристику до складу суміжного речення.

1.Верхня оболонка земної кулі називається літосферою. Вона включає земну кору завтовшки 30-40 км та прилеглі до неї горизонти верхньої мантії.

2.У природі існують мікроорганізми, які розвиваються тільки за наявності у ґрунті мінеральних речовин, здатних окислюватися, тому що окислення для них є джерелом енергії при засвоєнні вуглецю і синтезуванні органічних речовин. Такі мікроорганізми називаються автотрофами.

СИНТАКСИЧНА КОНДЕНСАЦІЯ ПІД ЧАС СКОРОЧЕННЯ ТЕКСТУ

Завдання 1. Порівняйте варіанти речень. Охарактеризуйте перетворення, унаслідок яких зроблено скорочення речень (заміна словосполучення дієсловом, прикметником, заміна прикметника прислівником).

79

1.Радіоактивні ізотопи знаходять широке використання в багатьох галузях народного господарства.

Радіоактивні ізотопи широко використовуються в багатьох галузях народного господарства.

2.Вивчення хімічного складу білків проводять різними методами. Хімічний склад білків вивчають різними методами.

3.Утрати ферменту під час його закріплення зводяться до мінімуму. Утрати ферменту під час його закріплення мінімальні.

4.Плоди фінікової пальми відзначаються калорійністю та поживністю. Плоди фінікової пальми калорійні та поживні.

5.Отримані результати дають можливість зробити низку припущень. Отримані результати дозволяють зробити низку припущень.

Завдання 2. Скоротіть речення, замінюючи виділені словосполучення однослівними еквівалентами.

1.Радіоактивне випромінювання дає можливість здійснювати контроль товщини різних виробів у процесі їх виробництва.

2.Вуглекислий газ має здатність затримувати теплове випромінювання Землі.

3.Вимірювання кількості води проводили у світлу пору

доби.

4.Обробку аналітичних даних здійснювали

загальноприйнятими методами.

5.Необхідно визначити вагу отриманої речовини.

Завдання 3. Порівняйте речення. Зверніть увагу, що скорочення речень зроблено за рахунок малоінформативних частин.

1.Кліматичні умови, за умови яких існують степи на різних материках, дуже різноманітні. Кліматичні умови степів на різних материках дуже різноманітні.

2.Деформації, які спостерігаються під час стискання твердих предметів, незначні. Деформації під час стискання твердих предметів незначні.

Завдання 4. Скоротіть речення за рахунок малоінформативних частин.

80

1.Досліди, які проводилися в лабораторних умовах, підтвердили висунуте припущення.

2.У роботі використані дані, які свідчать про вплив сейсмічності Землі на іоносферу.

Завдання 5. Прочитайте мікротекст, відмітьте в ньому антонімічні частини. Прочитайте його скорочений варіант. Зверніть увагу, що прийменникова конструкція на відміну від

дозволяє відтворити скорочену в стислому тексті характеристику алмазу.

Алмаз – найтвердіша з відомих на Землі речовин – прозорий, має властивості електричного ізолятора. Графіт дуже м’який, непрозорий, добре проводить електричний струм.

На відміну від алмазу графіт дуже м’який, непрозорий, добре проводить електричний струм.

Завдання 6. Прочитайте мікротексти. Виділіть у них антонімічні частини. Скоротіть мікротексти, використовуючи прийменникову конструкцію на відміну від.

1.У більшості природознавчих наук основним методом дослідження є лабораторний дослід. Проте в геології експериментальний метод дослідження має дуже обмежене використання.

2.Сосна – світлолюбна рослина. У неї розвинена коренева система, тому вона може витримувати сильні вітри. Ялина – тіневитривала порода. Коріння її не йде вглиб, а розміщене у поверхневих шарах, тому ялина не витримує сильних вітрів.

Завдання 7. Порівняйте мікротексти. Поясніть

синтакичні перетворення.

 

 

 

 

 

Якщо

змінюється

один

з

Зміна

одного

з

елементів

елементів біосфери, то неминуче

біосфери неминуче приводить до

змінюються й інші її елементи.

 

зміни й інших її елементів.

Завдання 8. Передайте зміст мікротекстів простими реченнями, використовуючи вказані дієслова.

а) приводити/призводити

1. Повітря, вода, організми та продукти їх життєдіяльності взаємодіють з гірськими породами. Унаслідок суттєво

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]