Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком для курс. робіт маркетинг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Тема 8. Сегментація за каналАми збуту

Вступ

1 Порівняльна ефективність різних каналів збуту

2 Розподіл об 'єму реалізації товару по каналах збуту

3 Визначення місткості ринку

Висновок

При виконанні першого розділу в процесі сегментації необхідно визначити порівняльну ефективність різних варіантів збуту і умови реалізації по кожному каналу збуту. При цьому слід мати зважаючи на, що основою сегментації ринку по каналах збуту є класифікація різних збутових об'єктів.

У другому розділі дається розподіл обсягів реалізації товару по каналах збуту.

Розробляється зразкова класифікація об'єктів збуту. Це можуть бути супермаркети, оптовики, регіональні ланцюжки, загальна торгівля і ін.

Для розподілу обсягу реалізації по каналах збуту розробляється зразкова таблиця з вказівкою сегментів ринку і частку кожного сегменту в загальному обсязі продажів.

За допомогою цієї таблиці виділяються найбільш важливі (по частці ринку) канали збуту і особливості роботи з посередниками.

У третьому розділі визначається місткість ринку з урахуванням загальної кількості проданих товарів в регіоні, частка ринку вашого підприємства за ціною, долі виробів, реалізованих через посередників і частка ринку, яку ваше підприємство прагнутиме зайняти на даному сегменті ринку.

На конкретному прикладі проводиться сегментація ринку по каналах збуту і виявляється ефективність обраного каналу збуту.

Тема 9. Сегментація ринку за конкурентАми

Вступ

1 Конкурентоспроможність підприємства

2 Оцінка конкурентоспроможності підприємства

3 Заходи щодо підвищення конкурентних переваг підприємства

Висновок

У першій частині при оцінці конкурентоспроможності підприємства дається оцінка всіх чинників, які порівнюються по сумах балів з кожним підприємством конкурента, розташованому на даному сегменті ринку. З цією метою складається таблиця конкурентоспроможності підприємства, яка містить по вертикалі чинники конкурентоспроможності (по продукту, ціні, каналам збуту і просуванню продуктів на ринок). По горизонталі містяться відомості вашого підприємства і підприємств конкурентів. Таблиця заповнюється на основі даних, що представляються економічними службами підприємства. Підводиться загальний підсумок по таблиці (по сумі балів), що дозволяє виявити положення вашого підприємства по відношенню до підприємств-конкурентів.

У другій частині на основі складання звідного аналізу діяльності підприємства проводиться оцінка його конкурентоспроможності, для чого розробляється таблиця в якій по вертикалі заносяться основні показники діяльності підприємства, такі як фінансове положення, обсяг виробництва, маркетингові зусилля, технологія виробництва. По горизонталі заносяться дані про підприємства: лідируюче підприємство в галузі, підприємства вище середнього рівня, середнього рівня, підприємства з гіршими показниками і підприємства, що знаходяться в кризовій ситуації.

В третьому розділі аналіз і узагальнення отриманих даних дозволить краще оцінити ведення бізнесу конкурентами і визначити які у відповідь заходи слід зробити для підвищення конкурентоспроможності на ринку.

На основі конкретних даних про діяльність підприємства, проводиться сегментація ринку по конкурентах з урахуванням методичного підходу, що рекомендується.