Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком для курс. робіт маркетинг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Тема 5. Розробка нового товару

Вступ

1. Поняття товару. етапи його розробки

2. Оцінка ринкових можливостей ф.рми щодо виробництва нового товару

3. Розробка комплексу маркетингу для виводу на ринок нового товару

Висновки

У першому розділі дається поняття нових товарів, їх класифікація з погляду маркетингу, приводяться етапи розробки товару та їх характеристика.

У другому розділі оцінюються можливості фірми для виходу на ринок з новим товаром. Для цього на основі вивчення потреб, запитів покупців формується ідея товару. оцінюється його ринкова новизна.

Для оцінки можливостей збуту визначається ємність ринку, а також складається прогноз на найближчу та віддалену перспективу, оцінюється стан конкуренції на ринку, вивчаються товари конкурентів та товари-замінники.

У третьому розділі оцінюється наявність ресурсів фірми для створення нового товару (необхідний капітал, персонал, технології, досвід, канали розподілу тощо). У разі недостатності ресурсів розглядаються можливості фірми щодо їх створення з помірними витратами.

Тема 6. Маркетинг у сфері послуг

Вступ

1 Значення послуг

2 Види послуг

3 Конкуренція на ринку послуг

Висновок

У першому розділі висловлюється значення послуг і їх розвиток в різних галузях виробничої і невиробничої сфери. Розкривається ефективність послуг, одного з важливих напрямів розвитку економіки країни.

У другому розділі розкривається зміст виробничих і невиробничих послуг, їх особливості за територіальним принципом, по сегментації ринку, високому ступеню диференціації послуг. Дається характеристика матеріальних і нематеріальних послуг. Привабливість послуг, їх просування на ринок.

У третьому розділі конкуренція на ринку послуг розкривається через різні види конкуренції (видова, функціональна і маркетингова). Стратегії диференціації і концентрації послуг. Кількісні і якісні методи оцінки конкурентоспроможності послуг.

Показники оцінки конкурентоспроможності послуг.

Тема 7. Сегментація ринку за споживаЧами

Вступ

1 Географічні ознаки сегментації ринку

2 Демографічні ознаки сегментації

3 Психографичні ознаки сегментації

4 Поведінкові ознаки сегментації

Висновок

Розкриваючи зміст першого розділу, слід визначити основні ознаки, що відносяться до регіону, щільності і чисельності населення, кліматичних умов, адміністративного поділу (місто, сіло), віддаленості від підприємства - виробника.

Зміст демографічних ознак сегментації базується на чинниках довгострокового порядку. В якості основних змінних повинні виступати наступні: вік, стать споживачів, розміри їх сімей, рівні доходів і інші характеристики. Залежно від специфіки господарської діяльності підприємства ці змінні можна об'єднувати в комбіновані параметри (інтегральні показники) сегменту ринку, що дозволить визначити групу споживачів за віком і рівню доходів.

Під час аналітичної роботи в другому розділі, слід мати на увазі, що для ряду продуктів сегментація по демографічних чинниках не робить істотного впливу на ухвалення рішень, оскільки цей продукт не залежить від віку, підлоги і доходів покупців. Він потрібний всім.

При викладі демографічних ознак сегментації слід мати на увазі, що комбінація по окремих змінних може привести до зміни умов реалізації продукції.

Психографичні ознаки сегментації є поділ ринку на різні групи залежно від соціального класу, життєвого стилю або особових характеристик споживачів.

При розкритті даної ознаки у третьому розділі слід показати на конкретному прикладі прояв життєвого стилю споживача при придбанні якого-небудь товару.

Поведінкову ознаку сегментації слід розглядати як окремий випадок, прагнучий привернути до себе увагу потенційних споживачів.

При цьому у четвертому розділі необхідно виділяти сегментацію по обставинах придбання, на основі вигод, на основі інтенсивності споживання, шляхом ділення споживачів на слабких, помірних і активних.

Сегментацію ринку по поведінкових ознаках можна представити в матричній формі, сутність якої полягає в розподілі груп споживачів по різних значеннях змінних ознак сегментації.

На конкретному прикладі слід провести сегментацію ринку по одному з вказаних ознак. Для вирішення завдання можна привернути математичний апарат і конкретні дані по одному з вибраних ознак.