Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСTы / Poздiл 2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

5 Вимоги до додатків

5.1. Призначення додатків

5.1.1 В додатках поміщають матеріал, що:

- є необхідним для повноти звіту, але включення його в основну частину звіту може змінити упорядковане і логічне представлення про роботу;

- не може бути послідовно розміщений в основній частині звіту через великий обсяг або способи відтворення;

- може бути виключений для широкого кола читачів, але є необхідним для фахівців у даній області.

5.2 Типи додатків

5.2.1 В додатки можуть бути включені:

- додаткові ілюстрації або таблиці;

- матеріали, що через великий обсяг, специфіки викладу або форми представлення не можуть бути внесені в основну частину (оригінали фотографій, мікрофіши; проміжні математичні докази, формули, розрахунки; протоколи іспитів; висновок метрологічної експертизи; копія технічного завдання, програми робіт, договору або іншого документа, що заміняє технічне завдання; інструкції, методики, опис комп'ютерних програм, розроблених у процесі виконання роботи і ін.);

- додатковий перелік джерел, на котрі не було посилань у звіті, але які можуть викликати інтерес;

- опис нової апаратури і приладів, що використовувалися під час проведення експерименту, вимірів і іспитів.

5.2.2 В додатка до звіту про роботу, у складі якої передбачене проведення патентних досліджень, повинні бути включений звіт про патентні дослідження і. бібліографічний список публікацій і патентних документів, отриманих у результаті виконання роботи, оформлені відповідно до діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі.

6 Вимоги до матеріалу наприкінці звіту

6.1 Обкладинка (сторінки 3 і 4 обкладинки) має внутрішню і зовнішню сторони

6.2 Внутрішня сторона обкладинки (сторінка 3 обкладинки) може бути використана Для розміщення списку організацій, що поширюють звіт (якщо ця інформація не приведена на сторінках 1 і 2 обкладинки), а також іншої інформації, необхідної для одержання звіту.

6.3 Зовнішня сторона обкладинки (сторінка 4 обкладинки) може бути (використана для розміщення вихідних зведень.

6.4 Обкладинка (сторінки 3 і 4 обкладинки) може містити також іншу інформацію відповідно до вимог діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі.

7 Правила оформлення звіту

7.1 Загальні вимоги

7.1.1 В залежності від особливостей і змісту звіт складають у виді тексту, ілюстрацій, таблиць або їхніх сполучень.

7.1.2 Звіт оформляють на аркушах формату А4 (210х297 .мм). Допускається використання аркушів формату АЗ (297х420 мм), коли це необхідно.

7.1.3 Звіт виконують машинописної або машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом на одній стороні листа білого папера.

При машинному способі звіт виконують відповідно до вимог дійсного стандарту і стандарту на виконання документів з використанням друкуючих і графічних пристроїв висновку ЕОМ.

(шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14, інтервал полуторний)

Допускається включення в звіт сторінок, виконаних методом репрографії.

При машинописному способі звіт виконують через півтора інтервалу; при машинному - з розрахунку не більш 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення і висотою букв і цифр не менш 1,8 мм.

Допускаються окремі частини звіту виконувати різними способами - машинописним або машинним.

7.1.4 Текст звіту варто друкувати, дотримуючи наступних розмірів полів: верхнє, ліве і нижнє - не менш 20 мм, праве - не менш 10 мм.

7.1.5 При виконанні звіту необхідно дотримувати рівномірну щільність, контрастність і чіткість зображення по всьому звіті.

У звіті повинні бути чіткі, що не розпливлися лінії, букви, цифри й інші знаки. Усі лінії, букви, цифри і знаки повинні бути однаково чорними по всьому звіті.

7.1.6 Окремі слова, формули, знаки, що вписують у видрукуваний текст, повинні бути чорного кольору; щільність уписаного тексту повинна бути максимально наближена до щільності основного зображення.

7.1.7 Помилки, описки і графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тім же місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлене повинно бути чорного кольору.

7.1.8 Поза залежністю від способу виконання звіт повинний забезпечувати можливість одержання з його копій необхідної якості способами репрографії і відповідати основним вимогам до документів, що підлягають мікрофільмуванню, відповідно до діючих стандартів по репрографії і мікрографії.

7.1.9 Прізвища, назви установ, організацій, фірм і інші імена власні в звіті приводять мовою оригіналу. Допускаються транслитерирувати імена власні і приводити назви організацій у перекладі на мову звіту з додаванням (при першому згадуванні) оригінальної назви.

7.1.10 Скорочення слів і словосполучень у звіті - відповідно до діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі.

7.1.11 Структурні елементи “СПИСОК АВТОРІВ”, “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ”, “ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧОК, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ”, “ПЕРЕДМОВА”, “ВВЕДЕННЯ”, “ВИСНОВКИ”, “РЕКОМЕНДАЦІЇ”, “ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ” не нумерують, а їхнього найменування служать заголовками структурних елементів.

7.1.12 Розділи і підрозділи повинні мати заголовки Пункти і підпункти можуть мати заголовки.

7.1.13 Заголовки структурних елементів звіту і заголовки розділів варто розташовувати в середині рядка і друкувати прописними буквами без крапки наприкінці, не підкреслюючи.

7.1.14 Заголовки підрозділів, пунктів підпунктів звіту варто починати з абзацного відступу і друкувати малими літерами крім першої прописний, не підкреслюючи, без крапки наприкінці.

7.1.15 Абзацний відступ повинний бути однаковим по всьому тексту звіту і рівним п'ятьом знакам.

7.1.16 Якщо заголовок складається з двох або більш пропозицій, них розділяють крапкою.

Переноси слів у заголовку роздягнула не допускаються.

7.1.17 Відстань між заголовком н наступним йди попереднім текстом повинне бути:

- при машинописному способі - не менш трьох інтервалів;

- при машинному способі - не менш двох рядків. Відстань між підставами рядків заголовка, а також між двома заголовками приймають таким же, як у тексті.

7.1.18 Не допускається розміщати найменування розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо, після нього розташована тільки один рядок тексту.

7.1.19 Оформлення тексту, ілюстрацій і таблиць при машинному способі їхнього виконання повинне відповідати вимогам дійсного стандарту з урахуванням можливостей комп'ютерної техніки.

7.1.20 В випадку видання звіту його оформлення повинне відповідати вимогам діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі і сьогодення стандарту.

Соседние файлы в папке ГОСTы