Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика / Лекции / Механика / 1-4 Механ_чн_ сили.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
704.51 Кб
Скачать

Херсонський національний технічний університет

Кафедра загальної та прикладної фізики

СИЛИ В МЕХАНІЦІ

Лекція 1.4.

1.4. СИЛИ В МЕХАНІЦІ

  1. КОНСЕРВАТИВНІ ТА НЕКОНСЕРВАТИВНІ СИЛИ

  1. СИЛИ ТЯЖІННЯ. ВАГА. СИЛИ РЕАКЦІЇ

  1. СИЛИ ТЕРТЯ

  1. ПОЛЕ ТЯЖІННЯ. НАПРУЖЕНІСТЬ ГРАВІТАЦІЙНОГО ПОЛЯ

  • Консервативні та неконсервативні сили

В сучасній фізиці розрізняють чотири види взаємодій:

  1. гравітаційна, або взаємодія, обумовлена всесвітнім тяжінням;

  2. електромагнітна, яка здійснюється через електричні та магнітні поля;

  3. сильна або ядерна, яка забезпечує зв’язок частинок в атомному ядрі;

  4. слабка, яка відповідає за чисельні процеси розпаду елементарних частинок.

Ми з вами в рамках класичної механіки матиме справу з гравітаційними та магнітними силами, а також з пружними силами і силами тертя. Два останніх види сил визначаються характером взаємодії між молекулами речовини. Сили взаємодії між молекулами мають електромагнітне походження. Отже, пружні сили і сили тертя є за своєю природою електромагнітними.

Сили, що розглядаються у фізиці поділяються на консервативні та неконсервативні. Сили, робота яких не залежить від форми траєкторії, а визначається тільки початковим і кінцевим розміщенням тіла в просторі, називають консервативними, або потенціальними. До них належать:

  • сили тяжіння,

  • сили пружності,

  • електростатичні сили взаємодії між зарядженими тілами.

Сили будуть консервативними при умові коли в системі немає переходу механічного руху в інші форми руху матерії, або перетворення інших форм руху в механічний.

Сили, що не належать до консервативних, називають неконсервативними:

  • сили тертя, що виникають при ковзанні одного тіла по поверхні іншого,

  • сили опору, яких зазнає тіло, рухаючись у рідкому або газоподібному середовищі.

Ці сили залежать не тільки від форми тіл але й від їх швидкості. Вони напрямлені завжди проти напряму швидкості, тому робота сил тертя завжди від’ємна.

Гравітаційні та електромагнітні сили є фундаментальними – їх не можна звести до інших, більш простих сил. Пружні сили і сили тертя не є фундаментальними. Закони фундаментальних сил достатньо прості. Переконатися в цьому можна з прикладу [4,с.62].

Пригадаємо визначення сили – це міра зовнішньої дії на тіло, що виникає в процесі його взаємодії з іншим тілом. Це фізична величина введена для характеристики передавання руху від одного тіла до іншого, отже, зміни руху взаємодіючих тіл. Силу не можна розглядати відірвано від матерії і її руху.

Якщо під дією кількох сил тіло зберігає свій стан спокою, або рівномірного прямолінійного руху, то таку систему діючих сил називатимемо зрівноваженою, або еквівалентною нулю.

Результати дії сили в різних практичних прикладах легше пояснити, якщо розрізняти вслід за Ньютоном статичні та динамічні прояви сили. Тому розрізняють статичний і динамічний способи вимірювання сили.

Результатами статичного прояву сили є тиск на тіла, які перешкоджають рухові, і їх деформація. Зрозуміло, що сила, яка виявляється статично, завжди викликає рівну їй за величиною і протилежну за напрямом реакцію опори – силу пружної деформації. Результатом динамічного прояву сили є прискорення – тангенціальне або нормальне. У такому випадку силу можна визначити за другим законом Ньютона. Але майже всюди сили виявляють часткового як статичні так і динамічні прояви. Приклад проілюстрований у [3,с.36-37].

Отже, до консервативних сил відносять сили тяжіння, сили пружності та сили електростатичної взаємодії; до неконсервативних відповідно – сили тертя та сили опору. Детально про сили пружності ви дізнаєтеся трохи пізніше. А от про сили електростатичної взаємодії – в кінці семестру.

Розглянемо характер та роботу сил тяжіння.