Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психолог_я безпеки й ергоном_ка.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
51.49 Кб
Скачать

2.Психофізіологічна сутність і структура трудової діяльності

З позицій ергономіки трудова діяльність розглядається як процес перетворення інформації й енергії, що відбувається в системі "людин - знаряддя праці - предмет праці - навколишнє середовище". Отже, ергономічні дослідження рекомендації повинні ґрунтуватися на з'ясуванні закономірностей психічних і фізіологічних процесів, що лежать в основі певних видів трудової діяльності, із предметом праці й навколишнім фізико-хімічним і психологічним середовищем.

В останні роки багато нових ідей виникло зі зв'язку з розглядом трудової діяльності як процесу взаємодії людини з машиною й більше складними системами керування. Деякі із цих ідей конструктивні в змісті переходу від якісних до структурно-кількісних подань у розробці теорії діяльності . Значний внесок у розуміння психофізіологічного змісту трудової діяльності внесли дослідження з фізіології праці.

Діяльність - це реалізація особистісних властивостей людини. Ці властивості мають також певну структуру, розглянуту в теоріях особистості. Навколишнє середовище й сама діяльність можуть приводити до зміни стану людини. Процес тривалості регулюється не тільки внутрішніми, але й зовнішніми факторами, до яких відносяться взаємодіючий суб'єкт (або колектив) і сам предмет праці. Як взаємодіючий компонент діяльності може виступати й знаряддя праці, якщо воно ставиться до класу автоматичних пристроїв. У більше формалізованому виді трудову діяльність можна представити як динамічну структуру, що здійснює перетворення інформації й енергії.

Працююча людина має трудову мету, тобто суб'єктивну модель стану предмета праці, у яку необхідно перевести цей предмет з вихідного стану за допомогою трудових - інформаційних і енергетичних впливів. Ці впливи людин може здійснювати безпосередньо на предмет праці або через проміжний пристрій - знаряддя праці. При цьому людина сприймає інформацію через сигнали від предмета праці, проміжного пристрою й середовища. Ціль праці в людини формується на основі мотивів, потреб, установок (своїх або одержуваних ззовні).

Сприймана інформація, що витягає з пам'яті, перетвориться по одному з тих типів переробка інформації людиною: прямого замикання (пряма, закріплена асоціативний зв'язок, автоматизований дія), репродуктивного мислення (ухвалення рішення шляхом покрокового перетворення інформації з відомих правил), Продуктивного (або творчого) мислення. За допомогою цих перетворень формується прогнозований результат трудового впливу й програма (план, стратегія) дій для його досягнення.

ВИСНОВОК

Істотний вплив на характер протікання процесів, сприйняття, мислення, відтворення відомостей (енграм) у пам'яті роблять активаційні впливи, обумовлені рівнем пильнування, емоційним і вольовим напругам, функцією уваги. В основі інформаційних і енергетичних перетворень, що представляють собою суть трудового впливу на предмет праці, лежать фізико-логічні процеси. У цілому вся описана функціональна структура являє собою систему "людин - знаряддя праці - середовище".

Предметом праці не обов'язково може бути об'єкт зовнішнього миру. Людина здатна здійснювати перетворення інформації, що мають зміст трудового впливу, цілком у сфері суб'єктивного відбиття, створюючи "духовний продукт". Діяльність, спрямовану на об'єкти зовнішнього миру, називають предметною, або екстериозованою, а спрямовану на перетворення й формування власних енграм (тобто подань, образів, понять, планів) - інтериозованою. У чистому виді ці типи діяльності практично не зустрічаються. Мова може йти тільки лише про істотну перевагу одного з них.

Специфіка взаємин людини із предметом праці через проміжний пристрій визначається головним чином тим, які свої функції як перетворювача інформації й енергії людин передав цьому пристрою. Розрізняють два типи систем "людина - знаряддя праці - середовище": із проміжними пристроями у вигляді простих знарядь праці; у вигляді машин.

При роботі із простими знаряддями праці весь потік інформації, необхідний для керування впливом на предмет праці, перетворить людина й він, таким чином, у всіх відносинах і в будь-який момент здійснює й контролює процес впливу. Машина в аспекті, що цікавить нас, є перетворювачем інформації, а не тільки енергії, тобто вона частково без участі людини формує командні сигнали й регулює вплив. У результаті принципова особливість роботи людини з машиною полягає в неповному контролі з його боку за процесом, що протікає, впливу на предмет праці.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Алексєєв С.В., Усенко В.Р. Гігієна праці. М: Медицина, - 2004.

  2. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник. Ч.2 /Е.А. Різьбярів, В.Б. Носов, Е.П. Пишкина, Е.Г. Щербак, Н.С. Чверткин /За редакцією Е.А. Резчикова. М.: МГИУ, - 2002.

  3. Іванов Б.С. Людина й середовище перебування: Навчальний посібник, М.: МГИУ, - 2002.

  4. Охорона праці в машинобудуванні: Підручник /За редакцією Е.Я. Юдина й С.В. Белова, М. - 2003.

5. Курочкин А.С. Організація виробництва. Учебн. допомога. - К.: МАУП, 2001.

6. Сачко Н.С. Теоретичні основи організації виробництва. - Мн.: Дизайн ПРО, 1997.

7. Зайцев Н.Л. Економіка промислового підприємства: Підручник; 2-е вид., перероб. і доп. - М.: ИНФРА-М, 1998.