Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР Перпелов.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
578.36 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хімії і екології

РОЗРАХУНОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА

з дисципліни «БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

ВАРІАНТ 17

Виконав : студент групи 2 КСМ

денної форми навчання

Перпелов С.О

Перевірив: доцент Малєєв В.О.

ХЕРСОН – 2014

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….……31.НОМЕНКЛАТУРА НЕБЕЗПЕК ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "ПОЖЕЖНИК"..6

2.СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА НЕБЕЗПЕЧНИХ ЧИННИКІВ ДЛЯ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ................................................................................................................93.КОМПЛЕКС ЗАХОДІВ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ НЕБЕЗПЕК ПРИ БАКТЕОРЕЛОГІЧНА ЗБРОЯ.............................................................................11

4. ПРОЯВИ ПРИРОДНИХ ТА ТЕХНОГЕННИХ НЕБЕЗПЕК В ТЕРНОПІЛЬСКІЙ ОБЛАСТІ...............................................................................15

5.ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПО ВИЛУЧЕННЮ ЧУЖОРІДНИХ ТІЛ

З ВУХА, РОТА, НОСА, ТРАХЕЇ.........................................................................20

ВИСНОВОК………………………………………………………………..……25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………… 26

ВСТУП

Безпе́кажиттє́дія́льності — галузь науково-практичної діяльності, спрямованої навивченнязагальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм  людини, основ захисту  здоров'я та життя людини і середовища її проживання від небезпек,

а також на розробку і реалізацію відповідних засобів і заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності людини, як у побутових умовах, так і в умовах надзвичайних ситуацій.

Актуальність дисципліни ще більше зростає у зв’язку з існуванням аксіоми про потенційну небезпеку діяльності: в жодному виді діяльності неможливо досягнути абсолютної безпеки, будь-яка діяльність потенційно небезпечна.Предмет: Безпека життєдіяльності (БЖД) – інтеграційна дисципліна, яка вивчає проблеми перебування людини в оточуючому середовищі під час звичайних та надзвичайних ситуацій мирного часу.

Мета: вивчення дисципліни – забезпечити відповідні сучасним вимогам знання студентів про загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек, надзвичайних ситуацій, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров’я людини.

Завдання дисципліни БЖД навчити студентів:

- загальним закономірностям виникнення небезпек, їх властивостям;

- визначати небезпечні, шкідливі та вражаючі фактори, що породжуються джерелами цих небезпек;

- забезпечувати гарантований рівень безпеки функціонування об’єктів народного господарства у галузі;

- прогнозувати можливість і наслідки впливу небезпечних та шкідливих факторів на організм людини;

- розробляти заходи та застосовувати засоби захисту від небезпечних, шкідливих та вражаючих факторів;

- використовувати у своїй практичній діяльності громадсько-політичні, соціально-економічні, правові, технічні, природоохоронні, медико-профілактичні та освітньо-виховні заходи, які спрямовані на забезпечення здорових і безпечних умов існування людини.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати: небезпечні, шкідливі та вражаючі фактори, що породжуються джерелами небезпек мирного часу;наслідки впливу небезпечних та шкідливих факторів на організм людини та навколишнє середовище;основи захисту здоров’я та життя людини і середовища її проживання.

Вміти:

- реалізовувати відповідні заходи та засоби захисту щодо створення і підтримки здоров’я та безпечних умов життя і діяльності людини:

- у разі виникнення надзвичайних ситуацій приймати адекватні рішення та виконувати дії, спрямовані на їх ліквідацію.

Бути ознайомленим:

- зі змістом документів з міжнародного права, законодавчих та нормативно – технічних документів, керівних і нормативних документів України щодо захисту людей у надзвичайних ситуаціях;

- з видами та організацією екстренної медичної допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій мирного часу.

Вивчення основ понятійно-категорійного апарату безпеки життєдіяльності необхідна для розуміння причин виникнення та наслідків небезпек. Знання видів небезпечних факторів, умов їх проявлення у вигляді небезпеки, наслідків дії дозволить вчасно прогнозувати та приймати адекватні рішення щодо попередження, мінімізації наслідків чи уникнення дії небезпечних і шкідливих факторів, формує мотивацію щодо посилення особистої відповідальності спеціалістів за забезпечення гарантованого рівня безпеки функціонування об’єктів народного господарства.

Завдання БЖД є розробка методів прогнозування, вивчення та ідентифікації шкідливих факторів, їх впливу на людину і довкілля.

У даній розрахунково-графічній роботі ми повинні виконати наступні завдання: зробити статистичну оцінку небезпечних чинників для життя людини, скласти номенклатуру небезпек для спеціальності «вчитель», розробити комплекс заходів щодо попередження небезпек при освітленні приміщення, ознайомитись з першою медичною допомогою при радіаційних ураженнях.

1.НОМЕНКЛАТУРА НЕБЕЗПЕК ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "ПОЖЕЖНИК"

    Пожежа легше попередити , ніж загасити . Тому пожежні обстежують кожна будівля , без їхнього дозволу не зводиться ні один новий будинок - не будуються ні фабрика , ні завод , що не з'являється новий будівельний матеріал. Пожежні обстежують склади , магазини, готелі , кафе і ресторани і скрізь перевіряють пожежну безпеку.

   Крім того , пожежні постійно тренуються , проводять спеціальні навчання , займаються в спортивних залах , щоб під час чи не навчального , а справжньої пожежі зуміти проявити спритність , силу , вправність.

Фізичні небезпеки

У процесі гасіння пожежі є багато фізичних небезпек , які призводять до серйозних фізичних травм. Стіни , стелі і підлоги раптово руйнуються , захоплюючи за собою пожежників. Раптове посилення вогню і сплески полум'я в замкнутому просторі , які можуть мати місце в результаті раптового займання горючих газоподібних продуктів , що виділяються палаючими або розпеченими матеріалами при взаємодії з перегрітою повітрям. Раптово полихнувшее полум'я може поглинути пожежного або відрізати йому шлях до відходу . Кількість і тяжкість травм може бути зведена до мінімуму завдяки посиленим тренуванням , наявності досвіду в роботі , компетентності та гарної фізичної підготовки.

Однак природа роботи така , що пожежники можуть опинитися в небезпечній ситуації і внаслідок прорахунку , обставин чи під час операції з порятунку постраждалих.

Деякі пожежні підрозділи склали комп'ютерні бази даних про знаходяться в їх віданні будівлях , матеріалах і потенційні небезпеки , з якими вони можуть зіткнутися в процесі гасіння пожежі в своєму районі. Швидкий доступ до бази таких даних допомагає команді своєчасно реагувати на виниклі небезпеки і прогнозувати виникнення небезпечних ситуацій .

Термічні небезпеки

Перегрів під час гасіння пожежі може наступити в результаті зіткнення з гарячим повітрям , тепловим випромінюванням , гарячими поверхнями , а також через внутрішнього тепла , генерованого під час роботи людським тілом , яке не може бути охолоджене до закінчення ліквідації пожежі. Ізолюючі властивості захисного обмундирування та фізична втома в результаті надлишку тепла , генерованого тілом , можуть стати причиною перегрівання під час гасіння пожежі. У результаті перегріву можуть бути отримані травми , такі як опіки або загальне перегрівання , яке може призвести до зневоднення організму , теплового удару і серцевого нападу .

Сам гаряче повітря зазвичай не становить серйозної загрози для пожежника. Сухе повітря не здатний довго утримувати тепло. Пар або гарячий вологе повітря можуть викликати серйозні опіки , оскільки у водяній парі набагато більше теплової енергії , ніж в сухому повітрі. На щастя , опіки парою трапляються не так часто.

Теплове випромінювання часто досить інтенсивно в процесі пожежі. При наявності тільки теплового випромінювання можна отримати опік. У деяких пожежних спостерігаються зміни в шкірі через постійного зіткнення з жаром.

Хімічні небезпеки

Більше 50 відсотків фатальних випадків , пов'язаних з пожежею - результат зіткнення з димом , а не з вогнем. Одним з істотних факторів, що сприяють смертельних наслідків і захворювань в результаті пожежі , - це гіпоксія внаслідок відсутності кисню в атмосфері , яка призводить до втрати фізичної активності , дезорієнтації і втрати рухливості. Складові диму , окремо і разом , - також токсичні

2.СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА НЕБЕЗПЕЧНИХ ЧИННИКІВ ДЛЯ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ

Маючи неоднаковий життєвий досвід у нашій групі по-різному оцінюють небезпечність того чи іншого чинника, тому одержані результати треба статистично обробити. Для кожного чинника я підрахував кількість балів, які визначили мої одногрупники, цю суму я поділив на кількість опитаних людей і одержав величину яка служить середньою оцінкою небезпечності того чи іншого чинника: чим вона є більшою, тим є небезпечніший чинник. Середню оцінку небезпечності j-го чинника визначив за формулою:

, (2.1)

Де Sji- індивідуальні оцінки студентів для j-го чинника, n – кількість опитаних одногрупників. Якщо прийняти, що перелічені чинники охоплюють усі небезпеки для життя людини, то можна також оцінити відносну частку (у відсотках) кожного чинника qi в сумарній кількості небажаних наслідків за формулою:

qi=, %, (2.2)

 

 

Індивідуальна оцінка Sji

Оцінка

Оцінка

Оцінка Старцев А.В

Оцінка

Середня оцінка,

Відносна частка,

 

 

КрамареноВ.О.

Бабено С.Д.

Бергер М.Є.

Sj

qi

 

 

 

Чинники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Авіатранспорт

13

5

25

7

19

13,8

4,246153846

2

Автотранспорт

14

4

14

11

22

13

4

3

Атомна енергетика

4

3

17

18

21

12,6

3,876923077

4

Вживання спиртних напоїв

25

2

23

25

16

18,2

5,6

5

Виробничі травми

11

1

20

1

12

9

2,769230769

6

Вбивства

12

6

24

20

3

13

4

7

Водойми (купан-ня, відпочинок)

24

7

22

6

14

14,6

4,492307692

8

Діагностичне випромінювання

20

8

9

3

6

9,2

2,830769231

9

Електричний струм

3

9

16

21

9

11,6

3,569230769

10

Залізничний транспорт

23

15

3

5

17

12,6

3,876923077

11

Інфекційні захворювання

9

14

19

19

18

15,8

4,861538462

12

Інші чинники

1

13

13

10

25

12,4

3,815384615

13

Куріння

6

12

5

17

1

8,2

2,523076923

14

Медичні препарати

4

11

7

4

8

6,8

2,092307692

15

Наркотичні речовини

7

10

1

13

7

7,6

2,338461538

16

Побутові травми

18

20

4

23

20

17

5,230769231

17

Робота в правозахисних органах

17

21

2

22

4

13,2

4,061538462

18

Пожежі

2

22

11

15

24

14,8

4,553846154

19

Суїцид

19

23

18

24

15

19,8

6,092307692

20

СНІД

21

24

10

16

2

14,6

4,492307692

21

Спортивні та масові заходи

10

25

15

8

11

13,8

4,246153846

22

Стихійні лиха

8

16

12

9

10

11

3,384615385

23

Тероризм

15

17

8

12

2

10,8

3,323076923

24

Харчові отруєння

16

18

6

14

23

15,4

4,738461538

25

Хірургічне втручання

5

19

21

2

13

12

3,692307692

Діаграма відносної частки .

На основі даних можна зробити висновки , що найбільш небезпечним є суїцид .