Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
альбом фбє 2010.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
918.02 Кб
Скачать

Запам'ятайте!

1. При запаленні бензину, спирту, ефіру накрийте полум'я азбестом чи засипте піском.

2. У випадку загоряння одягу слід гасити полум'я обгортанням у ковдру чи ін. Ні в якому разі не бігти.

3. У випадку порізу склом переконайтеся, що в ранці немає осколків, і ватою, змоченою етиловим спиртом чи перманганатом калію, видаліть кров, змажте йодом і забинтуйте.

4. При термічних опіках (від вогню, пари, гарячих предметів чи електричної дуги) накладіть пов'язку (марля, бинт), змочену розчином з масовою часткою KMnО4 3 %, розчином з масовою часткою стрептоциду 2 % чи розчином харчової соди. Не можна змазувати опік вазеліном чи жиром. При опіках кислотами насухо витріть опік рушником, промийте великою кількістю води чи розчином з масовою часткою харчової соди 2 – 3 %, чи слабким розчином амоніаку. У випадку опіку плавиковою кислотою (HF) тривало промивайте постраждале місце водою (до появи почервоніння), а потім прикладіть суспензію з масовою часткою магній оксиду 20 % у гліцерині. При опіках лугами обмийте водою і нейтралізуйте лимонною кислотою чи розчином з масовою часткою оцтової кислоти 1 – 2 %.

2. Основні хімічні поняття

Атом – найменша хімічно неподільна електронейтральна частинка матерії, що складається з позитивно зарядженого ядра й негативно заряджених електронів і є носієм хімічних властивостей елемента. Молекула – найменша частинка речовини, яка має сталий склад і зберігає її хімічні властивості. Атомна (молекулярна) маса Ar (Mr) – значення маси атома (молекули), виражене в атомних одиницях маси. 1 атомна одиниця маси (а.о.м.) дорівнює 1/12 частини маси атома ізотопу Карбону 12С і становить 1,66 · 10–24 г. Молекулярна маса конкретної речовини дорівнює сумі мас атомів усіх елементів, що входять до складу молекули.

Елемент – тип атомів, що мають однакові хімічні властивості, однакове протонне число й певне середнє значення атомної маси.

Валентність – здатність атома утворювати хімічний зв'язок. За одиницю валентності приймають один хімічний зв'язок, що здатний утворити атом Гідрогену.

Ступінь окиснення – умовний заряд, що має елемент в йонній сполуці чи мав би в ковалентній сполуці, якби загальна електронна пара була б цілком зміщена до більш електронегативного елемента. Ступінь окиснення має цифрове вираження і відповідний знак заряду (+) чи (–). Наприклад, у H2SO4 ступінь окиснення Гідрогену +1, Оксигену –2, Сульфуру +6, а валентність, відповідно, 1, 2, 6.

Моль – кількість речовини, що містить 6,02 · 1023 структурних одиниць (атомів, молекул, йонів, електронів і т. ін.): , моль.

Маса 1 моль даної речовини називається її молярною масою: M = , г/моль.

Наприклад, молярна маса сульфатної кислоти М(Н2SO4) = 98 г/моль.

Еквівалент (Е) – масова кількість речовини, що взаємодіє з одним атомом чи йоном Гідрогену чи заміщає таку його кількість у хімічних реакціях. Еквівалент Гідрогену ЕН дорівнює одиниці. (ЕН = 1). Еквівалент Оксигену ЕО дорівнює восьми (ЕО = 8). Еквівалент елемента – величина змінна. Вона залежить від атомної маси (А) і валентності (В), що елемент має в конкретній сполуці. Е = А/В. Наприклад, визначимо еквівалент Сульфуру в оксидах SO2 і SO3. У SO2 ЕS = 32/4 = 8, а в SO3 ЕS = 32/6 = 5,33. Масу 1 моля еквівалентів речовини називають молярною масою еквівалентів речовини або еквівалентною масоюЕ).

Молярні маси еквівалентів простих речовин розраховують за формулою:

МЕ = , (г/моль). Наприклад: МЕ2) = 1 г/моль, МЕ2) = 8 г/моль, МЕ(Сl2) = 35,5 г/моль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]