Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
альбом фбє 2010.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
918.02 Кб
Скачать

Визначення твердості води

1. Твердість природної води та її пом’якшення.

Воду використовують в різних галузях промисловості як теплоносій і робоче тіло. Цьому сприяє її широке розповсюдження в природі і її особливі термодинамічні властивості, які пов’язані з будовою молекули. Полярність молекул води визначає велику енергію взаємного притягання (орієнтаційну взаємодію) при температурі 10 – 30 °С і відповідно велику теплоту фазового переходу пароутворення, високу теплоємність і теплопровідність.

При нагріванні води на поверхні нагріву утворюються тверді відкладення накипоутворюючих солей, що заважає нормальному застосуванню води в промисловості. Механізм надходження в природну воду домішок формує певну постійність типів йонів, яка міститься в різних водоймищах.

Найбільш розповсюджені катіони: Nа+, K+, Са2+, Мg2+ і аніони: НС, Сl ‾, S, їх кількість досягає до 104 мг/кг. Концентрація катіонів NH4+ і Fе2+ а також аніонів НSі, N, Сдосягає від десятих часток до одиниць. Менш десятих часток складає концентрація катіонів: Сu2+, Zn 2+, Nі2+, Аl3+ і аніонів: НS¯, I¯, N, Н2Р.

Йони калію та натрію з аніонами природних вод не утворюють нерозчинних солей.

З природних солей кальцію лише гіпс трохи розчиняється у воді, але, якщо вода містить карбон (ІV) оксид, то кальцій карбонат також може переходити в розчин у вигляді гідрокарбонату Са(НСО3)2.

Природна вода, що містить багато солей магнію і кальцію, називається твердою водою. До 1952 року твердість вимірювали градусами (1 град. тверд.= 0,35663 мг-екв Са2+). Тепер твердість води оцінюють числом міліеквівалентів Са2+ і Мg2+ в 1 літрі води. 1 мекв твердості відповідає вмісту 20,04 мг/л Са2+ або 12, 16 мг/л Мg2+.

Якщо кількість міліеквівалентів менше 4, це м’яка вода; кількість 4 – 8 показує середню воду; 8 – 12 – тверду; більше 12 –  дуже тверду.

Сумарний вміст цих солей у воді називається її загальною твердістю. Вона поділяється на карбонатну (тимчасову) і некарбонатну (сталу) твердість. Перша з них зумовлена наявністю гідрокарбонатів кальцію і магнію, друга – наявністю солей сильних кислот – сульфатів або хлоридів кальцію і магнію.

При тривалому кип’ятінні води, що має карбонатну твердість, у ній випадає осад і одночасно виділяється СО2. Твердість, що лишається після такого кип’ятіння, називається постійною твердістю.

Твердість природної води змінюється в широких межах. Вона різна у різних водоймах, а в одній і тій же річці змінюється протягом року (мінімальна під час повені).

Твердість води морів значно вища, ніж рік і озер. Так, вода Чорного моря має загальну твердість 65,5 мекв/л. Середнє значення твердості води світового океану – 130,5 мекв/л (в тому числі на йони Са2+ припадає 22,5 мекв/л, на йони Мg2+ – 108 мекв/л). Загальна твердість Дніпра в літній період складає 3,7 мекв/л.

2. Засоби усування твердості води

При тривалому використанні твердої води стінки парових котлів поступово вкриваються твердою кіркою накипу. Така кірка вже при товщині шару в 1 мм дуже знижує передавання тепла стінками котла і, отже, призводить до збільшення витрати палива. Крім того, вона може бути причиною утворення здуттів і тріщин в кип’ятильних трубах і на стінках самого котла.

Тверда вода не дає піни з милом, бо розчинені натрієві солі жирних кислот – пальмітинової і стеаринової, які є в милі – переходять у нерозчинні кальцієві солі тих самих кислот:

17Н35СООNа + СаSО4 = (С17Н35СОO)2 Са↓ + Nа24

стеарат натрію

стеарат кальцію

Видалення солей, які зумовлюють твердість, називається водопом’якшенням, входить у систему водопідготовки – обробки природної води, яку використовують для живлення парових котлів і для різних технологічних процесів.

Під час водопідготовки звільняються від грубодисперсних і колоїдних домішок і від розчинених речовин. Завислі і колоїдні домішки видаляють коагуляцією їх солями (звичайно Аl2(SО4)3 ), що додаються до води, з подальшою фільтрацією.

Аl2(SО4)3 + ЗСа(НСО3)2 → 2Аl(ОН)3↓ + 3СаSо4 + 6СО2

При коагуляції в воді підвищується кількість сульфатів і вільної вугільної кислоти, але зменшується бікарбонатна лужність.

Для водопом’якшення застосовують способи осадження і йонного обміну. Способом осадження катіони Са2+ і Мg2+ переводять у малорозчинні сполуки, що випадають в осад. Цього досягають фізичним методом – кип’ятінням:

Са(НСО3)2 СаСО3↓ + СО2↑ + Н2О

або хімічним методом – введенням у воду відповідних реагентів.

Під час кип’ятіння зникає лише карбонатна твердість. При застосуванні хімічного методу найчастіше як осаджувач використовують вапно. При цьому відбуваються реакції:

Са(НСО3)2 + Са(ОН)2 → 2СаСО3↓ + 2H2О

МgСl2 + Са(ОН)2 → Мg(ОН)2↓ + СаСl2

Якщо концентрація СаSО4 + СаСl2 складає більше 10 мг-екв/л, можна застосувати вапно-содову обробку води:

СаSО4 + Nа2СОз → СаСО3↓ + Nа24

СаСl2 + Nа2СОз → СаСО3↓ + 2NаСl

Са(ОН)2 + Nа2СОз → СаСО3↓ + 2NаОН

Щоб ліквідувати твердість методом йонного обміну або катіонування, воду пропускають через шар катіоніту. При цьому йони Са2+ і Мg2+, які є у воді, обмінюються на йони Nа+, що містяться у катіоні. У деяких випадках треба видалити з води не тільки йони Са2+ і Мg2+, а й інші йони. У таких випадках воду пропускають послідовно через катіоніт, що містить в обмінній формі гідроген-йони (Н-катіоніт), та аніоніт, що містить гідроксильні йони (ОH-аніоніт). В результаті вода звільнюється від катіонів та аніонів солей. Така обробка називається знесолюванням води.

Приклад реакції катіонного обміну (R – означає смолу):

2R‾ – Nа+ + Са2+(НС)2 → (R‾ )2Сa2+ + 2Nа+НСО3

Для аніонного обміну широко застосовується високоосновна смола в хлоридній формі:

R+Cl‾ + Nа+N → R+N + Nа+Cl‾

Таким чином звільняють воду від нітратів.

Коли процес йонного обміну доходить до рівноваги, йоніт перестає працювати – втрачає здатність пом’якшувати воду. Але будь-який йоніт легко зазнає регенерації. Для цього через катіоніт пропускають концентрований розчин NаСl (Nа2SO4) або НС1 (Н2SO4). При цьому йони Са2+ і Мg2+ переходять у розчин, а катіоніт знову насичується йонами Nа+ або H+. Для регенерації аніоніту його обробляють розчинами лугу або соди (цей розчин, внаслідок гідролізу карбонатного йону, також має лужну реакцію). В результаті поглинуті аніони витісняються в розчин, а аніоніт знову насичується йонами ОН .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]