Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд 31-40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

31. Емоційні процеси; емоційні стани;емоційні властивості;

класифікації емоційних процесів на афекти, емоції, почуття, в залежності від їх психологічних особливостей та закономірностей протікання. [2] Часто настрої так само виділяють як окремий клас. [4] У результаті виходить наступна класифікація:

  • Афекти - короткочасні й інтенсивні емоційні процеси, що супроводжується різко вираженими руховими проявами та змінами в роботі внутрішніх органів. Наприклад переляк.

  • Емоції - більш тривалі і менш інтенсивні ніж афекти емоційні процеси, що відображають суб'єктивне значення ситуацій, але не конкретних об'єктів самих по собі. Наприклад тривога.

  • Почуття - більш тривалі і менш інтенсивні ніж афекти емоційні процеси, що відображають суб'єктивне значення конкретних об'єктів. Наприклад ненависть.

  • Настрої - досить тривалі емоційні процеси невисокої інтенсивності.

Багато дослідників намагаються, по різних підставах, виділити так звані базові емоції- тобто ті елементарні емоційні процеси, з яких складається все різноманіття емоційного життя людини. Різні дослідники пропонують різні списки цих емоцій, але єдиного і загальноприйнятого поки не існує.

Емоційні стани - психічні стани, які виникають у процесі життєдіяльності суб'єкта і визначають не тільки рівень інформаційно-енергетичного обміну, але і спрямованість поведінки. Емоції керують людиною набагато сильніше, ніж це здається на перший погляд. Навіть відсутність емоцій це емоція, точніше ціле емоційний стан, який характеризується великою кількістю особливостей у поведінці людини. ОСНОВНІ емоційні стани, що виділяються в психології: 1) Радість (задоволення, веселощі) 2) Смуток (апатія, сум, депресія), 3) Гнів (агресія, озлоблення), 4) Страх (тривога, переляк), 5) Подив (цікавість), 6) Огида (презирство, огиду).

Емоційні властивості людини:

- емоційна збудливість – ступінь готовності емоційного реагування на значущі для людини подразники. Виявляється через дратівливість, нестриманість, запальність, гарячковість; сприяє чутливості, вразливості тощо;

- глибина переживання емоцій (емоційна глибина) виражається в тому, наскільки глибоко людина переживає емоції;

- емоційна ригідність – лабільність це стійкість емоції, яка виявляється в тому, що виникнувши на якусь подію чи ситуацію, ця емоція продовжує виявлятися, попри те, що обставини вже змінились, і збудник перестав діяти. Лабільність емоцій (рухливість, здатність до переключення) – полягає в тому, що людина вільно виходить з одних емоційних ситуацій і швидко пристосовується до інших. Іноді це зумовлює її реактивність, імпульсивність, а це означає, що людина погано керує собою; - емоційна стійкість розглядається як: а) здатність емоційно сильно не збуджуватись у ситуаційних умовах, придушувати емоційні реакції, самоконтролювати їх; б) емоційна незбудливість, нереагування на емоціогенні подразники; - експресивність – це вияв емоцій людини через міміку, жести, голос, моторику, пантоміміку, мовлення тощо.

- емоційний відгук – це ступінь чутливості, сприйняття. «на справу», «на предмет», «природу», «на себе» тощо; - емоційний оптимізм – песимізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]