Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд 31-40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

36. Вплив темпераменту на поведінку в екстремальних ситуаціях;

Сила нервового процесу виражається у відповідній реакції на сильні подразники: сильні роздратування викликають у сильної нервової системи сильні процеси збудження, у слабкої нервової системи - слабкі процеси збудження і гальмування. Важливе значення має й інший показник - рухливість нервових процесів: це здатність нервової системи швидко у відповідь на вимоги умов зовнішнього середовища змінювати процес порушення процесом гальмування і навпаки.

Багато в чому наша стресостійкість визначається темпераментом.

Холерик. Холеричний темперамент відноситься до сильного, неврівноваженого типу нервової системи. Це легко збудливі, емоційно активні люди, стрімко виконуючі професійні функції. Холерики мають порівняно високу чутливість до стресу, вони практично миттєво відчувають зміни зовнішніх умов і свого власного стану. Проте за рахунок того, що за допомогою виражених емоційних «спалахів» вони швидко позбавляються від негативного стану, холерики його не накопичують і здатні тривалий період працювати в умовах напруги.

Флегматик. Представники флегматичного темпераменту володіють сильним, урівноваженим типом нервової системи. Активність флегматика в зовнішній діяльності понижена, але витривалість, працездатність достатньо великі. Люди цього типу можуть наполегливо і тривало трудитися в умовах професійного стресу, але здатні накопичувати негативний стан, а проявляють його рідко, але дуже різко: «бунтом» проти керівництва, несподіваним рішенням змінити місце роботи і т.д.

Сангвінік. Мабуть, самий стресостійкість тип темпераменту, оскільки володіє сильним, урівноваженим, рухомим типом нервової системи. Природний оптимізм дозволяє долати негативні стани, а високий життєвий тонус і поверхневість емоційних переживань – протистояти діям емоційного і інформаційного видів стресу.

Меланхолік. А ось емоційно «крихкі меланхоліки» мають низьку стресостійкість. Такі люди – представники слабого типу нервової системи, тому фізично і емоційно менш витривалі. Меланхоліки наділяють здібністю до співпереживання, умінням спостерігати, їх емоційні переживання глибокі і тривалі. В умовах стресу вони помітно знижують працездатність, випробовують дискомфорт, погіршення загального самопочуття. Те, що реакція на стрес і форми його протікання залежать у тому числі (але не тільки!) від типу темпераменту – очевидно.Підкреслимо, темперамент визначає лише динамічні, але не змістовні характеристики поведінки. На основі одного і того ж темпераменту можлива і «велика», і соціально-нікчемна особа.

37. Чинники, що створюють стійку схильність до небезпек;

Схильність до нещасних випадків знаходить свій прояв в особистісних якостях, установках і ситуативних станах, які знижують надійність дій працівників у небезпечних ситуаціях і створюють реальні передумови для отримання ними фізичних і психічних травм.

виділили чотири великі групи факторів, які утворюють такі сфери досліджень:     -психічний стрес, тобто різні причини, які порушують нормальне психічне або емоційний стан людини;     -фізичні небезпеки, з якими стикається людина в процесі своєї діяльності;     -фактори, які створюють небезпеку для здоров'я людини;     -фактори, які випливають із сформованої системи організації праці.

Розділяють фактори підвищеного ризику травматизму на стійкі або базисні і тимчасові. Такий розподіл має важливе практичне значення, так як першу групу факторів необхідно виявляти під час професійного відбору (практично не піддаються корекції).

Складовими базисної схильності до нещасних випадків є функціональні зміни в нервовій системі або інших органах, що мають хворобливий характер, які, хоча і не викликають повної непрацездатності, але впливають на поведінку людини, підвищуючи схильність до небезпеки (серцеві захворювання, цукровий діабет, періодичні напади слабкості, нездужання, головний біль, безсоння, пригніченість, тривожність, депресія тощо). Різні недоліки органів чуття, наприклад часткова втрата зору, глухота, також підвищують схильність до небезпеки. Порушення зв'язку між сенсорними і руховими центрами вищих відділів нервової системи призводить до того, що людина не здатна з належною швидкістю і точністю реагувати на зовнішній вплив, яке відіграє головну роль у виникненні нещасних випадків. Неточні, поспішні або запізнілі дії - причина багатьох травм.

Факторами базисної схильності до нещасних випадків є також слабкість та інертність нервової системи. Слабка нервова система характеризується підвищеною сприйнятливістю до будь-яких подразників, підвищеної втомлюваності, зниженням працездатності в напружених ситуаціях, підвищеної емоційної нестійкістю, схильністю до розгубленості і страху. Інертна нервова система характеризується малою швидкістю протікання психічних, розумових процесів, низькою швидкістю рухів, сповільненістю переключення уваги з одного виду діяльності на інший, внаслідок чого людина в складних ситуаціях не встигає зорієнтуватися, прийняти рішення і виконати необхідні дії. Люди зі слабкою або інертною нервовою системою можуть бути в умовах екстремальної ситуації аварійно-небезпечними: загинуть самі і підведуть інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]