Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд 31-40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

34.Вплив трудового стресу на нещасні випадки;

Дослідження показують, що у людини, майже постійно знаходиться в стані емоційної напруги можуть виникнути такі фізіологічні порушення, як виразка дванадцятипалої кишки і шлунка, коліт, грудна жаба, гіпертонія, астма, сінна лихоманка, ожиріння, діабет, деякі шкірні хвороби.

В даний час ні в кого не викликає сумніву, що при стресі (будь то хвороба, біль, фізичне страждання чи емоційне потрясіння - сильне, слабке, тривале, короткочасне) включаються найскладніші нервові механізми.

Припустимо, відбулася сварка чи якась неприємна подія: людина збуджена, не може знайти собі місця, його гризе несправедлива образа, досада через те, що не зумів себе правильно повести, не знайшов слів. Він і радий би відволіктися від цих думок, але знову і знову перед очима постають сцени того, що сталося, і знову накочує хвиля образи, обурення.

Прі стресі зазвичай страждають усі сторони інтелектуальної діяльності, у тому числі такі базові властивості інтелекту, як пам'ять і увагу.

При цьому концентрація довільної уваги на інших об'єктах утруднена і відзначається підвищена отвлекаемость.

Ще одним аспектом впливу стресу є зміна в поведінці людини. Прямим результатом сильних стресів на роботі можуть бути такі поведінкові реакції, як недоїдання або переїдання, зловживання курінням, алкоголем, наркотиками і антидепресантами. У ряді досліджень отримані певні свідоцтва про наявність прямого зв'язку між стресом і прогулами, а також плинністю кадрів.

Таким чином, у виробничій обстановці робота в умовах підвищеного рівня стресу, може викликати «неефективне поведінку, надлишкові реакції або нездатність відновитися після роботи». Це визначення, дане Гайллардом, підсумовує результати величезної кількості публікацій, авторами яких показано, що підвищений стрес на роботі, (як би він не визначався для ситуації конкретної людини) може привести до погіршення трудових показників, почастішання нещасних випадків, утрудненням у спілкуванні з людьми, частішим невиходу на роботу, зниженої задоволеності нею і проблем, тісно пов'язаних зі здоров'ям. І все це призведе до нещасних випадків

35.Режим діяльності та схильність до нещасних випадків;

За різними даними міжнародної статистики, в межах від 60% до 99% нещасних випадків, головним винуватцем травм є, як правило, не техніка, не організація роботи, а сам працівник, який з тих чи інших причин не дотримувався правил техніки безпеки: порушував нормальний хід трудового процесу, не використовував передбачені засоби захисту і т.п.

Дослідженням нещасних випадків було встановлено, що в 75,6% випадків винуватцями травматизму були самі постраждалі, в 6,1% випадків - інші працівники. Лише в 10,7% випадків нещастя сталося з технічних причин, а в 6,7% - з організаційних прічінам.виделяет три загальні причини, які створюють деяку загальну тенденцію небезпеки праці і зростання травматизму.

Перша причина пов'язана з еволюцією людини і його життям, в результаті чого погіршилися фізичні властивості людини і виросла небезпека травмування внаслідок технологічних та інших факторів.

Другий загальною причиною, яка робить умови праці і життя людини більш жорсткими і небезпечними, є зростання ціни помилки.

Третя загальна причина, яка сприяє зростанню травматизму, - адаптація людини до небезпеки. Поступово відбувається адаптація не тільки до небезпеки, а й до порушень правил, інструкцій по заходам безпеки.

Крім загальних причин, існує багато різноманітних, суто індивідуальних чинників, головним чином, психологічного характеру, які сприяють навмисному порушення правил безпеки праці та зростання кількості нещасних випадків (показна сміливість, недисциплінованість, схильність до ризику і інше).

Повторюваність же нещасних випадків може бути проявом не якихось певних стійких якостей людини, а наслідком повторення однієї і тієї ж професійної помилки. Тим не менш, на наш погляд, твердження

А. Хіршфельд і Р. Беган експериментально підтвердили залежність схильності до нещасних випадків від конфліктів, які виникають в різних сферах особистого життя. На основі вивчення походження 500 нещасних випадків у промисловості Детройта було встановлено, що більшості з них передували емоційні конфлікти в особистому житті робітників. Цей зв'язок була настільки універсальною, що автори взяли на себе сміливість стверджувати, ніби навчилися станом працівника екстраполювати процес розвитку і прояву нещасного випадку.

Втома - це комплекс відповідних зрушень в організмі, викликаних важкою або тривалою роботою. Втома - переживання стану, викликаного стомленням. в результаті чого він повільніше реагує на зовнішні впливи, разом з тим втрачає спритність, координованість рухів, що призводить до помилок, нещасних випадків.

Експериментально доведено, що всі аварії та нещасні випадки тісно пов'язані з настанням втоми. А засобом протидії розвитку втоми виступає фактор зацікавленості в роботі. Тому можна стверджувати, що на схильність до нещасних випадків впливає також рівень зацікавленості та задоволеності людини своєю роботою.

У діяльності людей, що знаходяться в екстремальній ситуації, часто виникає емоційне збудження, емоційна напруга і емоційна напруженість.

Взаємини в колективі і групові норми, колективна позиція щодо небезпеки і засобів її запобігання, також впливають на схильність до нещасних випадків. Якщо в колективі відзначається загальне зниження моральної та професійної культури, відсутність розвинених норм взаємодопомоги, атмосфера недоброзичливого суперництва, роз'єднаність і конфліктність, то це створює позитивні умови для професійної деформації особистості окремого працівника і разом з тим збільшує ризик потрапляння його в ситуацію нещасного випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]