Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dlya_sam_rab_Elektrokhimia2012.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
809.98 Кб
Скачать

Складання рівнянь окисно-відновних реакцій

A. Електронний баланс – метод знаходження коефіцієнтів у рівняннях окисно-відновних реакцій, у якому розглядається обмін електронами між атомами елементів, що змінюють свій ступінь окиснення. Кількість електронів, відданих відновником, дорівнює кількості електронів, одержаних окисником.

Рівняння складається в кілька стадій:

  1. Записують схему реакції.

KMnO4 + HCl ® KCl + MnCl2 + Cl2­ + H2O

  1. Проставляють ступені окиснення над знаками елементів, що міняються.

KO4 + H ® KCl + Cl2 + ­ + H2O

  1. Виділяють елементи, що змінюють ступені окиснення, і визначають число електронів, придбаних окисником і відданих відновником.

+ 5ē ®

2 – 2ē ®

  1. Зрівнюють число придбаних і відданих електронів, установлюючи тим самим коефіцієнти для сполук, у яких присутні елементи, що змінюють ступінь окиснення.

+ 5ē ®

2

2 – 2ē ®

5

––––––––––––––––––––––––

2+ 10 ® 2+ 5

  1. Підбирають коефіцієнти для всіх інших учасників реакції.

2KO4 + 16H® 2KCl + 2Cl2 + 5 + 8H2O

B. Електронно-йонний баланс (метод напівреакцій) – метод знаходження коефіцієнтів, у якому розглядається обмін електронами між йонами в розчині з урахуванням характеру середовища:

 2Cl– 2ē ®

Cl20

 

5

MnO4 + 8H+

+ 5ē ®

Mn2+ + 4H2O

2

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

10Cl + 2MnO4 + 16H+ ® 5Cl20­ + 2Mn2+ + 8H2O

(для зрівняння йонної напівреакції використовують H+, OH чи воду).

Хімічні джерела енергії

Гальванічний елемент – пристрій, в якому хімічна енергія окисно-відновної реакції перетворюється на електричну. Гальванічний елемент складається із двох електродів – анода і катода, занурених у розчин або розплав електроліту, електролітичного ключа (сольовий місток) і зовнішньої схеми (металічні провідники та вимірювач напруги чи сили струму).

У гальванічних елементах окисно-відновні реакції протікають на поверхні електродів. Процеси окиснення і відновлення просторово розділені. Окиснення протікає на аноді, відновлення – на катоді. У гальванічному елементі анодом є електрод, потенціал якого менший, ніж потенціал катода. Анод має заряд “–“, катод – заряд “+”.

Величина електродного потенціалу для металічних електродів залежить від природи металу, концентрації його йонів у розчині електроліту та температури і обчислюється за рівнянням Нернста:

φ = φ0 +

де φ0 – стандартний електродний потенціал, В; R – універсальна газова стала, R = 8,314 Дж/(К·моль); T – абсолютна температура, К; z – заряд йону металу; F – стала Фарадея, F = 96485 Кл/моль; cМеz+ – молярна концентрація йонів металу в розчині, моль/л. При Т = 298 К рівняння Нернста має вигляд:

φ = φ0 +

Електрорушійна сила (ЕРС) процесу для гальванічного елементу визначається як різниця між потенціалами катода φк і анода φа:

ЕРС = φк – φа

Прикладом гальванічного елемента є мідно-цинковий елемент Данієля-Якобі, що складається з цинкової та мідної пластинок, занурених в розчини цинк сульфату і купрум(ІІ) сульфату з молярними концентраціями 1 моль/л (рис. 1).

Рис. 1. Схема гальванічного елемента Данієля-Якобі

Цинковий електрод є анодом, на якому проходить окиснення цинку:

Zno = Zn2+ + 2ē.

Мідний електрод – катод, на якому проходить відновлення йонів Купруму з розчину:

Cu2+ + 2ē = Cuo

Сумарне рівняння процесу в йонному вигляді:

Zno + Cu2+ = Cuo + Zn2+,

або в молекулярній формі:

Zn + CuSO4 = Cu + ZnSO4

Схематичний запис гальванічного елемента:

Анод (–) Zn ZnSO4  CuSO4 Cu (+) Катод

За стандартних умов та при концентраціях електролітів 1 моль/л ЕРС гальванічного елемента:

= 0,345 – (–0,763) = 1,108 В.

(= 0,345 В,= –0,763 В (додаток 1)).

При роботі гальванічного елемента електрохімічна система з найбільшим значенням електродного потенціалу є окисником, а з найменшим – відновником. Таким чином, порівнюючи електродні потенціали відповідних систем можливо визначити напрямок протікання реакції від більшого к меньшому електродному потенціалу. Як і при інших самодовільних процесах, реакція, що протікає в гальванічному елементі, супроводжується зменьшенням енергії Гіббса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]