Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
36.21 Кб
Скачать

3. Класифікація вітамінів.

Вітаміни ділять на великі групи: вітаміни розчинні в жирах, і вітаміни, розчинні у питній воді. Кожна з цих груп містить багато різноманітних вітамінів, які зазвичай позначають літерами "латинського алфавіту. Слід звернути увагу, що порядок цих літер відповідає їх звичайному розташуванню в алфавіті і цілком

відповідає історичної послідовності відкриття вітамінів.

У наведеній класифікації вітамінів в дужках вказані найхарактерніші біологічні властивості даного вітаміну - його спроможність запобігати розвитку тієї чи іншої захворювання. Зазвичай назві захворювання передує приставка «анти», яка вказує те що, що це вітамін попереджає чи усуває спричинити цю недугу.

1.ВИТАМИНЫ, РАСВОРИМЫЕ У ЖИРАХ.

Вітамін A (антиксерофталический).

Вітамін D (антирахитический).

Вітамін E (вітамін розмноження).

Вітамін K (антигеморрагический)

2.ВИТАМИНЫ,РАСВОРИМЫЕ У ВОДІ.

Вітамін В1 (антиневритный).

Вітамін В2 (рибофлавін).

Вітамін PP (антипеллагрический).

Вітамін В6 (антидермитный).

Пантотен (антидерматитный чинник).

Биотит (вітамін М, чинник економічного зростання для грибків,

дріжджів і бактерій, антисеборейный).

Инозит. Парааминобензойная кислота

(чинник економічного зростання бактерій і чинник пігментації).

Фолієва кислота (антианемический вітамін, вітамін зростання для курчат і бактерій).

Вітамін В12 (антианемический вітамін).

Вітамін В15 (пангамовая кислота).

Вітамін З (антискорбутный).

Вітамін Р (вітамін проникності).

Багато відносять також до вітамінів холін і

непредельные жирні кислоти з цими двома та очі великою числом подвійних зв'язків. Всі перелічені розчинні у питній воді - вітаміни, крім інозиту і вітамінів З повагою та Р, містять азот у своїй молекулі , та його часто об'єднують до одного комплекс вітамінів групи У.

а.) Вітаміни розчинні у питній воді:

Вітамін У 2 (рибофлавін)

Выяснению структури вітаміну В2 допомогло спостереження те, що все активно действущие до зростання препарати мали жёлтой забарвленням і желто-зелённой флоуресценцией. З'ясувалося, що інтенсивністю зазначеної забарвлення і стимулирущим препарату до зростання в певних умовах є паралелізм.

Речовина желто-зеленной флоуресценции, розчинне у питній воді, виявилося надто розповсюджених у природі; вона до групі природних пігментів, відомих під назвою флавинов. До них належить, наприклад, флавін молока (лактофлавин ).Лактофлавин вдалося виділити в хімічно чистому вигляді й довести його тотожність з вітаміном В2.

Вітамін В2-желтое кристалическое речовина, добре розчинне у питній воді, разрушающееся при опроміненні ультрафіолетовими променями із заснуванням біологічно неактивних сполук (люмифлавин в лужної середовищі і люмихром в нейтральній чи кислої).

У організмі використовується для побудови активної групи численних флавиновых ферментів, що у вуглеводневій і білковому обміні.

Вітамін В2 набув значного поширення переважають у всіх тварин і звинувачують рослинних тканинах. Він зустрічається або у вільному стані (наприклад, в молоці, сітківці), або, здебільшого, як сполуки, що з білком. Особливо багаті джерелом вітаміну В2 є дріжджі, печінку, нирки, серцева м'яз ссавців, і навіть рибні продукти. Досить містило велику кількість рибофлавіну відрізняються багато рослинні харчові продукти.

Щоденна потребу людини в вітаміні В2, очевидно, дорівнює 2-4 мг рибофлавіну.

Недолік вітаміну В2 призводить до поразок шкіри ( дерматити), запаленню мови, губ, розширенню кровоносних судин роговий оболонки, світлобоязні, затемнення зору ін.

Вітамін В2 зустрічається переважають у всіх рослинних і тварин тканинах, хоча у різних кількостях. Це стала вельми поширеною вітаміну В2 відповідає участі рибофлавіну у багатьох біологічні процеси. Справді, вважатимуться твердо встановленим, що є група ферментів, є необхідними ланками у ланцюги каталізаторів боилогического окислення, які мають у своєму складі своєї простетической групи рибофлавін. Цю групу ферментів зазвичай називають флавиновыми ферментами. До них належать, наприклад, жовтий фермент, диафораза і цитохромредуктаза. Сюди ставляться оксидазы амінокислот, які проводять окислительное дезаменирование амінокислот в тварин тканинах. Вітамін В2входит у складі зазначених коферментів як фосфорного ефіру. Оскільки зазначені флавиновые ферметны перебувають переважають у всіх тканинах, то брак вітаміні В2 спричиняє падіння інтенсивності тканинного подиху і обміну речовин, у цілому, отже, і уповільнення зростання молодих тварин.

Останнім часом було встановлено, що простетических груп низки ферментів, крім флавоновой групи, входять атоми металів (Cu,Fe,Mo).

ВИТАМИН РР ( антипеллагрический вітамін, никотинамид ).

За відсутності вітаміну РР (від англійського pellagra preventing) в їжі в людини виникає захворювання, отримав назву 

пелагри .

ХІМІЧНА ПРИРОДА ВИТАМИНА РР.

Анипеллегрическим вітаміном є нікотинова кислота чи її амід. Никотиновая кислота був відомий хімікам і з 1867 року, але 70 років було встановлено, що відносно просте та добре вивчене речовина ж виконує функцію найважливішого вітаміну.

Никотиновая кислота є біле кристалічний речовина добре розчинне у воді й спирті. При кип'ятінні і автоклавуванні біологічна активність нікотинової кислоти не змінюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]