Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_po_travlennyu.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
151.55 Кб
Скачать

IV. Особливості будови органів задньої кишки

У м’ясоїдів відбувається незначне всмоктування поживних речовин та інтенсивне – води, а також формування та періодичне видалення через відхідник неперетравлених залишків корму.

Товста кишка характеризується в цілому відсутністю теній і випинів, невеликою довжиною і незначним діаметром.

У гризунів товста кишка довга, складає 1/3 довжини всього кишечника і досягає 200 см .В тостій кишці відбувається зброжування клітковини, її засвоєння, а також води і формування фекалій із неперетравних продуктів. .

Сліпа кишка у м’ясоїдів підвішена на короткій брижі і має вигляд у собаки – сліпої трубки з 2-3-ма згинами, довжина – 40-150 мм, у кішки – непомітний утвір у формі коми на висхідній ободовій кишці, довжиною 10-40 мм. Червеподібний відросток у собаки та кішки відсутній. Основа досліджується в поперековій ділянці, верхівка спрямована каудально (до тазової порожнини).

У морської свинки довжина сліпої кишки 15 см.

У кролів сліпа кишка довга (50-60 см), велика, об’ємна з добре розвинутим апендиксом і спіралеподібними перехватами. Займає 2/3 черевної порожнини, ділянку мечоподібного відростку, а також латеро-вентральну частину мезогастрію. За рахунок перехватів сліпа кишка поділяється на 23-26 комірок. Діаметр сліпої кишки на початку становить 3-3,5 см, поступово звужуючись в середній ділянці – 2,4 см та 1,3 см – в кінці. Клубова кишка при вході в сліпу кишку утворює заслінку із двух складок слизової оболонки. Сліпа кишка має дві лімфоїдні бляшки– більшу ля устя клубової кишки в межах другої спіралеподібної складки та меншу – бяля дивертикула.

Сліпий відросток (апендикс) це звужена частина сліпої кишки у вигляді пальцеподібного виростка довжиною 10 см, широною 1,5 см. Він білуватого кольору, стінки його рівні, потовщені (3 мм). Розміщений косо упоперек (справа на ліво) в поперековій ділянці, де кріпеться за допомогою короткої брижі. В товщі слизової оболонки розміщені лімфоїдні утвори, тому має губчатий характер, за рахунок глибоких крипт.

Ободова кишка у м’ясоїдів має вигляд простого обода, який розміщується в горизонтальній площині в дорсальній частині правої і лівої здухвин (права висхідна та ліва низхідна частини) та поперековій ділянці (поперечна частина). У морської свинки довжина ободової кишки– 70 см.

У кролів ободова кишка має форму спіралеподібного обода і відповідає висхідній частині ободової кишки у великих тварин. Ободова кишка поділяється на товсту та тонку ободові кишки. Товста ободова кишка досить коротка (20 см), в діаметрі близько 2 см, має 3 тенії та 3 ряди випинів, утворює неповну петлю або півобода. Розміщена в у правій здухвині та пупковій ділянці. Тонка ободова кишка має вигляд петлі, довша за товсту (близько 25 см) і тонше (діаметр 0,6-0,8 см), має 1 тенію і 1 ряд випинів. У верхній частині правої здухвини тонка ободова кишка при переході в передпряму кишку утворює сфінктер (м’язовий жом) у вигляді подушки і поздовжній складок. Слизова оболонка ободової кишки на початку ніжна ,гладка, а потім в ній з’являються зроговілі підвищення у вигляді сосочків, які до кінця тонкої ободової кишки зменшуються.

Передпряма кишка відповідає нисхідній частині ободової кишки і розміщена зверху малої кривини шлунка отворюючи невеликі зигзагоподібні петлі, довжиною 60-70,5 см. Тягнеться від шлунка вздовж хребта, досить вузька вузька, має вигляд чіток із-за розміщених в ній округлих екскрементів утворює багато петель і завитків. Вона поділяється на три відрізки: початкову петлю, подібну до малої ободової кишки, середню– має 2 закрутки, та задню

Пряма кишка тягнеться прямолінійно під хребетним стовпом (під крижею) до відхідника, утворюючи ампулоподібне розширення. Особливістю є наявність огинаючих навколовідхідникових залоз та залозистих мішечків – параанальних синусів (залоз).

У кролів пряма кишка довга, висить на довгій брижі і може зміщуватися, її поперекова ділянка досягає 20-21,5 см довжини, тазова – 13 см,. Зверху і з боків недалеко від отвору відхідника (за 1 см) під 1-м хвостовим хребцем лежать парні великі (довжина 1,2 см) подовжні , часточкові ректальні залози темно-сірого кольору. Відхідник розміщений на рівні 4-5-го хвостового хркебця і відвисає до низу (висячий відхідник), не утворюючи випуклості ззовні. При зігнутому хвості отвір направлений вентро-рострально, назустріч сечостатевовому отвору, щільно прилягаючи до нього.