Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ 4 КУРС / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2.3. Управління групами Якості керівника

Керівник повинен володіти особливими якостями, які роблять його здатним управляти. Ось, наприклад, деякі з них в представленні різних авторів: мистецтво переконання, благородство, любов до ризику, ентузіазм, знання підлеглих, рішучість, дисциплінованість і безсторонність. Ці якості, ці риси, є не тільки суб'єктивними, але ще і абстрактними. Якщо дотримуватися цих вимог, то неможливо було б знайти достатнє число керівників, необхідних для здійснення соціального життя. Крім того, якості, представлені в списку, як правило, формулювалися без урахування конкретної ситуації, в якій керівник покликаний діяти. Жодна група не схожа на іншу. У кожної з них свої цілі, своя робота, своя величина, своя функція.Не можуть бути однаковими якості керівників, що діють в різних умовах.

Важко сказати, який керівник потрібний тій або іншій групі. Щоб керувати, необхідно володіти відповідними особистими якостями. Крім того, необхідно, щоб людина, яка виконує цю роль, уміла пристосовуватися до конкретних обставин, групи і ситуації.

Керівник - це той, хто усередині своєї групи досяг положення, що забезпечує йому безпеку і престиж. Керівник - це також той, хто судить і дасть оцінку. Дуже часто йому говорять не те, що думають, а то, що, як вважають, прийнято йому говорити, виходячи з того, що і як думають. Ця залежність розвиває мистецтво подобатися – мистецтво, що є лише хитрістю.

Здійснення управління Директивна модель управління

а) Характеристики

Управляє одна людина, керівник. Саме він розробляє рішення, координує і контролює діяльність групи.

б) Безпосередні результати цієї моделі

Якість рішення залежить від інформації, якою володіє керівник, і від його здатності правильно її інтерпретувати з метою вибору рішення. Рішення повинне бути доведене до зведення підлеглих в ясній, короткій формі. Ухвалення рішення залежить від авторитету керівника, від його здатності переконання і тих санкцій, які він має в своєму розпорядженні (заохочення і покарання). Проте ухвалення рішення не означає обов'язково згоди з ним.

в) Віддалені наслідки

Директивна модель управління породжує відносини у формі зірки між підлеглими, узятими окремо, і їх начальником. Вона сприяє збільшенню ієрархічних ступенів і перешкоджає співпраці. Викликає необхідність в контролі і збільшенні бюрократичного апарату. Цей стиль управління сприяє виникненню неформальних груп.

Кооперативна модель управління

а) Характеристики

Характерною межею цієї моделі є активний обмін між начальником і його співробітниками, складовими групу. Рішення ухвалюються на загальних зборах.

б) Безпосередні результати цієї моделі

Цей тип управління збільшує інформацію і полегшує ухвалення рішення, але воно здійснюється більш поволі, ніж при директивній моделі. Цей тип управління викликає великі труднощі і тому припускає наявність особливих якостей у керівника (відчуття особистої безпеки, здібності розуміння, володіння технікою проведення зборів) і поступову підготовку групи. Перехід від директивного управління до кооперативного виявиться корисним при формуванні групи, при вирішенні питань, вимагаючих глибоких зміні в ній.

в) Віддалені наслідки

Оцінка довгострокових результатів застосування цього типу управління - справа непроста. При такому способі управління моральний стан групи і ступінь задоволеності її членів значно вищі. Віддаленим наслідком застосування кооперативної моделі буде створення структури групи у вигляді розгалуженої мережі. Тут краще здійснюється самоконтроль, а складові частини простіші. Сучасний стан управління вимагає від керівника більшої емоційної зрілості, знання поведінки індивідів, груп і колективів.