Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ 4 КУРС / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Модуль 1 основи психології Лекція1 введення в психологію

1. Предмет, принципи і галузі психології.

2. Етапи становлення і напрями психологічної науки.

3. Методи психологічного дослідження.

4. Поняття про психіку. Класифікація психічних явищ.

5. Свідомість як вищий ступінь розвитку психіки.

6. Особливі стани психіки і свідомості людини.

Основні поняття: психологія, принципи психології, напрями психології, методи психології, психічні явища, свідомість, свідоме, підсвідоме, несвідоме.

Вивчивши дану тему, ви повинні уміти:

• сформулювати предмет і завдання психології як науки;

• пояснити методологічні принципи психології;

• виділити основні етапи становлення психологічної науки;

• виявити місце психології в системі наук про людину;

• перерахувати галузі і основні напрями психологічної науки;

• проаналізувати методи психології і умови їх правильного застосування;

• розкрити суть поняття психіка, перерахувати основні форми прояву психіки;

• пояснити взаємозв'язок свідомого, підсвідомого і несвідомого.

1. Предмет, принципи і галузі психології

Психологія — наука про загальні психічні закономірності взаємодії людини з середовищем. Психологія (psyche – душа, logos – наука) – вивчає мир душевних явищ, процесів і станів, що усвідомлюються або неусвідомлюваних людиною.

В цілому методологія(від греч. methods — шлях дослідження, пізнання, logos — учення) визначає ті принципи, прийоми, якими керується людина в своїй діяльності. Вітчизняна психологія як методологічні виділяє наступніпринципи матеріалістичної психології:

1) Принцип детермінізму означає, що психіка визначається способом життя і перебудовується із зміною образу життю.

2) Принцип взаємозв'язку психіки і діяльності, принцип єдності свідомості і діяльності означає, що свідомість виявляється і формується в процесі здійснення діяльності людиною.

3) Принцип розвитку психіки, свідомості в діяльності означає, що психіка і свідомість розглядаються як продукт розвитку і результат діяльності (ігровою, учбовою, трудовою і ін.).

4) Принцип вивчення психіки людини у взаємозв'язку біологічних і соціальних чинників;

5) Особовий підхід означає, що при вивченні будь-яких психічних явищ людини (властивостей, станів, процесів) враховується включеність явища в структуру цілісної особи.

Психологія тісно взаємозв'язана з іншими науками, займаючи важливе місце в системі наук про людину. Так, довгий час, будучи одним з розділів філософії, психологія неминуче узяла з цієї науки принципово важливі теоретичні положення, що визначають підхід до рішення проблем. Таким чином, філософія є методологічною основою психології. Очевидний зв'язок психології зприродними науками – біологією, фізіологією, хімією, фізикою і ін., за допомогою яких можна вивчити фізіологічні і біологічні процеси мозку, лежачі в основі психіки. Психологію зближують згуманітарними науками(соціологією, історією, мовознавством, мистецтвознавством і ін.) вивчення взаємодії особи і її найближчого оточення; інтерес до особливостей психічного, душевного складу людини в різні історичні епохи; роль мови в культурному і психічному розвитку людини, проблема творчості. Не менш очевидний зв'язок психології зпедагогікою. Ефективно навчати і виховувати можна тільки на основі знання закономірностей, по яких розвивається психіка людини. Багатообразні зв'язки психології змедициною. Загальні точки зіткнення ці науки знаходять у вивченні проблеми порушення психічної діяльності, в психологічному обгрунтуванні особливостей взаємодії лікаря і пацієнта, в діагностиці і лікуванні цілого ряду захворювань. Взаємозв'язок психології ітехнічних наук виявляється, з одного боку, у виявленні оптимальних психологічних умов взаємодії людини і машини, з іншої – в розробці технічних засобів, приладів для вивчення проявів психіки.