Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ 4 КУРС / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Емоційні стани

Розрізняють три пари простих емоційних переживань:задоволення — незадоволення, напруга — дозвіл, збудження — заспокоєння.

Емоції задоволення або незадоволення.Задоволення вимог що пред'являються організмом до середовища відбивається як задоволення, а незадоволення – як незадоволення.

Емоція напруги пов'язана із створенням нового або ломкою старого способу життя. Завершення його переживається якемоція дозволу.

Емоція збудження визначається імпульсами, що йдуть в кору з підкірки.Гальмування корою імпульсів, що йдуть з підкірки, суб'єктивно переживається як заспокоєння.

Існує багато інших видів емоційних відносин і станів:

– емоційні відносини: емоційний тон відчуття; емоційний відгук;

– емоційні стани: настрої, конфліктні емоційні стани: стрес, напруженість, афект, фрустрація.

Емоційний тон відчуття — наше відношення до якості відчуття. Різні відчуття (запахи, кольори, звуки і так далі) є для нас приємними, нейтральними або неприємними.

Емоційний відгук – оперативна емоційна реакція на поточні зміни в навколишньому середовищі. Емоційний відгук визначається емоційною збудливістю людини.

Настрій – відносний слабо виражений емоційний стан, що захоплює протягом деякого часу особу людини і що відбивається на його діяльності і поведінці. Настрій може бути радісним, сумним, сердитим, добродушним, кратко– і довготривалим.

Стрес або напруженість – нервово-психічне перенапруження, викликане надсильною дією, реакція на яке раніше не сформована, але повинна бути знайдена в даній ситуації. Причинами напруженості можуть бути індивідуально-психологічні особливості – підвищена емоційна збудливість, вразливість, погане самовладання, підвищене гальмування.

Афект(від латів. afiectus – здійснювати згідно з відчуттям, душевне хвилювання) – стрімко і бурхливо протікаюча емоція вибухової властивості, не підконтрольна свідомості. Афектвикликається дуже сильними і несподіваними подразниками, коли людина не підготовлена до реакції на них.

Фрустрація(від латів. frustratio – крах планів) — стійкий і глибокий негативний емоційний стан, викликаний крахом близькодосяжної і значущої мети, зрив планів особи, що супроводжується агресивними проявами відносно фрустратора. У такому стані людина шукає компенсуючі виходи або здійснює неадекватні дії.

Існують також діади емоційних станів: интерес–возбуждение; удовольствие–радость; удивление–изумление; горе–страдание; гнев–ярость; отвращение–омерзение; презрение–пренебрежение; страх–ужас; стыд–застенчивость; вина–раскаяние.

Загальні закономірності емоцій і відчуттів

1. Узагальненість.У емоціях і відчуттях виражається емоційний досвід людини.

2. Перенесення — полягає в тому, що відчуття, вироблені до одного об'єкту, переносяться певною мірою на весь клас однорідних об'єктів.

3. Притуплення відчуттів відбувається під впливом подразників, що тривало діють. До притуплення схильні як позитивні, так і негативні відчуття (незатишна обстановка).

4. Сумація – полягає в тому, що відчуття, що систематично викликаються тим або іншим об'єктом, накопичуються, підсумовуються. Так, в результаті сумації відчуттів у нас все життя зміцнюється любов і пошана до батьків, до рідних місць.

5. Контраст відчуттів.Відчуття, що виникають при дії подразників, зіставляються і впливають один на одного, взаємодіють (задоволення сильніше відчувається за незадоволенням.

6. Посилення — полягає в тому, що іноді протилежні відчуття, виявляючись одночасно, також підсилюють один одного. Так, відчуття страху, що виникає під час переходу через пропасти, підсилює відчуття задоволення, пов'язане з подоланням перешкоди.

7. Заміщення.Емоційні стани, що не отримали результату, заміщаються іншими і пов'язаними з іншою діяльністю (невдача в одній діяльності, компенсується успіхом в іншій).

8. Та, що перемикається залежить від того, наскільки велика значущість нового об'єкту.

9. Експресія — зовнішній прояв емоцій і відчуттів. Здійснюється рухами миші особи (міміка), м'язів тіла (пантоміміка — жести, поза, постава), змінами тону голосу, темпу мови.

воля

Чоловік виконають різні види діяльності, і кожен з них визначається якоюсь конкретною спонукою. Дії людини можуть бути: мимовільні і довільні. Мимовільні дії здійснюються в результаті виникнення неусвідомлюваних спонук (вчинки в стані афекту, захоплення).Довільні дії припускають усвідомлення мети.

Воля це психічний процес свідомого управління діяльністю, що виявляється в подоланні труднощів і перешкод на шляху до поставленої мети. Подолання труднощів вимагаєвольового зусилля – стану нервово-психічної напруги, що мобілізує сили людини.

Вольова діяльність складається з вольових дій, які бувають прості і складні. У простій вольовій дії виділяють наступні етапи: усвідомлення і прагнення досягти мети; усвідомлення можливостей досягнення мети; ухвалення рішення; здійснення рішення. У складній вольовій дії окрім вищеназваних етапів виникають етапи появи мотивів, що затверджують або заперечливих можливості, а також боротьба мотивів і вибір.