Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД конспект лекцій.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Тема 9. Безпека в умовах кримінальної злочинності і тероризму заняття 9.1. Безпека в умовах кримінальної злочинності і тероризму Учбове питання 1. Безпека в ситуаціях криміногенного характеру

1. Організована злочинність.

Напрям основних видів промислу організованої злочинності:

  • незаконний оборот наркотиків;

  • незаконний оборот зброї;

  • розкрадання радіоактивних матеріалів;

  • фальшивомонетниця;

  • відмивання злочинних доходів;

  • викрадання автомобілів;

  • розкрадання і контрабанда предметів мистецтва;

  • рекет і шантаж з метою здирства грошових коштів і ін.

У широкому сенсі під організованою злочинністю слід розуміти особливу протиправну діяльність злочинних організацій, наперед плануючих стратегію і тактику неодноразового скоєння злочинів, що мають усередині себе чітке розділення ролей, свого роду спеціалізацію.

Загальними ознаками, по яких можна визначити, що ми маємо справу з організованою злочинною групою, є:

  • стійкість, тобто об'єднання осіб для занять злочинною діяльністю в перебігу більш - менш тривалого періоду, а не для скоєння одного або декількох злочинів;

  • планування злочинної діяльності (загальнокримінальної, господарсько-посадової або інтегрованої, тобто змішаної із задіюванням для досягнення своїх злочинних намірів державних структур);

  • наявність ієрархічної структури, як мінімум двоступінчатої – організатор і виконавці.

А що ж є злочинними групами з високим ступенем організованості? Під злочинним об'єднанням прийнято розуміти стійке, ієрархічно структуроване об'єднання злочинних груп, що мають корумповані зв'язки з представниками державного апарату і систематично реалізовані плани здійснення організованих злочинів. Для цих співтовариств характерна корисливо-насильницька спрямованість. Основною сферою їх діяльності є рекет і незаконний бізнес, а насильство звичайно застосовується до конкурентів, а також членів об'єднання, що допустили зраду, і рідко відносно сторонніх осіб, що не виконують вимоги об'єднання.

У діяльності злочинних співтовариств важливе місце займає організаційна робота, оскільки вони прагнуть до тривалого існування, до встановлення монополії на конкретні види злочинної діяльності на певній території. Ця робота припускає:

- вербування нових членів;

- включення дрібних, розрізнених груп в свій склад;

- підтримку дисципліни, конспірації і корумпованих зв'язків.

Найбільш могутніми злочинними організованими співтовариствами є сіцілійська "мафія", американська "коза ностра", японська "якудза", колумбійська наркомафія, тріади Південно-східної Азії.

На чолі їх, як правило, знаходяться лідери, що не здійснюють безпосередньо злочинів, а що виконують організаторські і ідеологічні функції. Це представники загальнокримінальних елементів (професійні злочинці – «злодії в законі» і крупні представники «білокомірцевої» злочинності, бізнесмени, працівники державних структур).

Далі за ієрархією йдуть, так звані, групи забезпечення і безпеки. Корисні для злочинної організації особи складають групу безпеки. Це юристи, економісти, журналісти, лікарі і звичайно ж державні службовці.

Виконавці злочинів (злодії, кілери, шахраї і ін.) представляють нижню ланку злочинної організації.