Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД конспект лекцій.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Учбове питання 2. Негативні чинники і способи попередження їх негативних наслідків

Шкідливі речовини хімічного характеру

Це пари, гази, рідини, аерозолі, з'єднання, суміші, які при контакті з організмом людини можуть приводити до отруєнь, травм, викликати хронічні захворювання.

Отруєння є найбільш несприятливою формою негативної дії токсичних речовин на людину. Вони можуть протікати в гострій і хронічній формах.

Гострі отруєння частіше бувають груповими і відбуваються в результаті аварій, поломок устаткування або грубих порушеннях вимог безпеки. Вони характеризуються короткочасністю дії і поступають в організм у відносно великих кількостях (у разі підвищення концентрації речовини в повітрі, помилковому прийомі речовини всередину організму, сильному забрудненні шкірних покривів).

Хронічні отруєння виникають поступово, при тривалому надходженні отрути в організм у відносно невеликих кількостях. Отруєння розвиваються унаслідок накопичення маси шкідливої речовини в організмі. До отрути, що викликає органічні отруєння, відносяться хлоровані вуглеводні, бензол, свинець.

Шляхи знешкодження отрути в організмі різні. Перший і головний з них – зміна хімічної структури отрути в тілі людини в результаті обміну речовин.

Не менш важливий шлях знешкодження – виведення отрути через органи дихання, травлення, нирки, потові і сальні залози, шкіру.

В даний час відомо близько 7 млн. хімічних речовин і з'єднань, з яких 60 тис. знаходять застосування в діяльності людини: 5500 - у вигляді харчових добавок, 4000 - ліків, 1500 - препаратів побутової хімії.

Класифікація хімічних речовин:

  1. Залежно від практичного використання:

  • промислові отрути, використовувані у виробництві (діхлоретан, пропан, бутан, анілін);

  • отрутохімікати, використовувані в сільському господарстві (пестициди, гербіциди, зооциди, інсектициди, синтетичні добрива);

  • лікарські засоби;

  • побутові хімікати, вживані у вигляді засобів санітарії, гігієни, косметики;

  • харчові добавки;

  • отруйливі речовини - зарин, іприт, ві-ікс і ін.

  • Залежно від подальшої дії:

    • нервово-паралітичні (судоми, паралічі)

    • шкіро-резорбтивні (що приводять до місцевих запалень в поєднанні із загальнотоксичними явищами), наприклад, оцтова есенція, діхлоретан, миш'як;

    • загальнотоксичні (що приводять до коми, набряку мозку, судом, отруєння всього організму, поразки окремих систем) наприклад, алкоголь і його сурогати, чадний газ;

    • задушливі (що приводять до токсичного набряку мозку), наприклад, оксиди азоту, ОР;

    • сльозоточиві і дратівливі (роздратування слизистих оболонок очей, носа, горла), наприклад, пари міцних кислот і лугів;

    • психотропні (порушення психічної активності, свідомості), наприклад, наркотики, атропін;

    • сенсибілізуючі (що підвищують чутливість) (формальдегіди, розчинники, лаки);

    • мутагенні (що приводять до порушення генетичного коду, зміни спадкової інформації), наприклад, свинець, марганець, радіоактивні ізотопи;

    • канцерогенні (що викликають злоякісні пухлини), наприклад, хром, нікель, азбест;

    • що впливають на репродуктивну (дітородну) функцію, наприклад, ртуть, свинець, стирол, радіоактивні ізотопи.

    Вібрація

    Вібрація – це малі механічні коливання, що виникають в пружних тілах.

    Джерела вібрацій: різне виробниче устаткування.

    Причина появи вібрації: неврівноважена силова дія.

    Шкідливі дії: пошкодження різних органів і тканин; вплив на центральну нервову систему; вплив на органи слуху і зору; підвищення стомлюваності.

    Шкідливіша вібрація, близька до власної частоти людського тіла (6-8 Гц) і рук (30-80 Гц).

    По джерелу виникнення вібрацію підрозділяють на:

    • транспортну;

    • технологічну;

    • транспортно-технологічну.

    За способом передачі вібрацію підрозділяють на:

    • загальну (всього тіла);

    • локальну (ніг або рук).

    При дії на організм загальної вібрації в першу чергу страждає опорно-руховий апарат, нервова система і такі аналізатори, як вестибулярний і зоровий. Особливо небезпечна поштовхоподібна вібрація, що викликає мікротравматизм різних тканин з подальшими їх змінами. Загальна низькочастотна вібрація здійснює вплив на обмінні процеси, що виявляються зміною вуглеводного, білкового, ферментного, вітамінного і холестерину обмінів, біохімічних показників крові.

    Бич сучасного виробництва - локальна вібрація. Локальній вібрації піддаються, головним чином, особи що працюють з ручним механізованим інструментом. Локальна вібрація викликає спазми судин кисті, передпліч, порушення постачання кінцівок кров'ю, одночасно коливання діють на нервові закінчення, м'язові і кісткові тканини, викликають зниження шкірної чутливості, відкладення солей, в суглобах пальців, деформуючи і зменшуючи рухливість суглобів.

    Вібрація відноситься до чинників, що володіють високою біологічною активністю. Дія вібрації залежить від частоти і амплітуди коливань, тривалості дії, демпфуючих властивостей тканин організму людини і інших умов. Резонанс людського тіла, окремих його органів наступає під дією зовнішніх сил при збігу власних частот коливань внутрішніх органів з частотами зовнішніх сил. При підвищенні частот коливань вище 0,7 Гц можливі резонансні коливання в органах, що дуже небезпечно для організму людини.

    Шум

    Шум – це сукупність аперіодичних звуків різної інтенсивності і частоти. Звуковий комфорт складає 20 дБ.

    Оточуючі нас шуми мають різний рівень звуку:

    • розмовна мова – 30-40 дБ;

    • шум в звичайній квартирі – 40-50 дБ;

    • шум проїжджої частини вулиці – 60 дБ;

    • гучна музика – близько 70 дБ;

    • інтенсивний рух на вулиці, шум двигуна легкового автомобіля, робота пилососа – 80 дБ;

    • автомобільна сирена, шум в метро – близько 100 дБ;

    • зліт літака – 145-150 дБ;

    • вибух атомної бомби – близько 200 дБ.

    Шум впливає на весь організм людини, пригноблює центральну нервову систему, викликає зміни швидкості дихання і пульсу, сприяє порушенню обміну речовин, виникненню серцево-судинних захворювань, виразки шлунку, гіпертонічної хвороби, може приводити до професійних захворювань. Шум викликає зниження функцій захисних систем і загальної стійкості організму до зовнішніх дій.

    Шум рівнем звукового тиску до 30-35 дБ, є звичним для людини і не турбує його. Підвищення рівня звукового тиску до 40 -70 дБ створює значне навантаження на нервову систему, викликає погіршення самопочуття і при тривалій дії може привести до втрати слуху – професійній глухості. При дії шуму високих рівнів (140 дБ) можливий розрив барабанної перетинки, контузія, а при ще вищих (більше 160) і смерть.

    Ультразвук

    Ультразвук — коливання звукової хвилі > 20 кГц (до 1000 Мгц).

    Біологічний ефект дії ультразвуку на організм залежить від інтенсивності, тривалості дії і розмірів поверхні тіла, на яку діє ультразвук.

    Тривала систематична дія ультразвуку, що розповсюджується в повітрі, викликає функціональне порушення роботи дихальної, нервової, серцево-судинної і ендокринної систем; зниження слуху, а також зміну властивостей і складу крові; порушення терморегуляції і обміну речовин.

    Контактна дія високочастотного УЗ на руки приводить до порушення капілярного кровообігу в гронах рук, зміні кісткової структури з руйнуванням щільності шкірної тканини.

    Інфразвук

    Інфразвук — коливання звукової хвилі < 20 Гц.

    Природа виникнення інфразвукових коливань така ж, як і у звуку. Підкоряється тим же закономірностям. Використовується такий же математичний апарат, окрім поняття, пов'язаного з рівнем звуку.

    Особливості: мале поглинання енергії,розповсюджується на значні відстані.

    Джерела інфразвуку: устаткування, яке працює з частотою циклів менше 20 в секунду.

    Шкідлива дія: діє на центральну нервову систему (викликає страх, тривогу, похитування, т.д.)

    Небезпека для людини полягає в тому, що діапазон інфразвукових коливань співпадає з внутрішньою частотою окремих органів людини (6-8 Гц), отже, із-за резонансу можуть виникнути важкі наслідки.

    Збільшення звукового тиску до 150 дБ приводить до зміни травних функцій і серцевого ритму. Можлива втрата слуху і зору.

    Електричний струм

    Електричний струм – це направлений рух частинок.

    Дія електричного струму на живу тканину носить різносторонній і своєрідний характер. Проходячи через тіло людину, електрострум проводить термічну, електролітичну, механічну і біологічну дію.

    Термічна дія струму виявляється опіками окремих ділянок тіла, нагрівом до високої температури органів, розташованих на шляху струму, викликаючи в них значні функціональні розлади.

    Електролітичні дії струму в розкладанні різних рідин організму (кров, лімфа і ін.) на іони і порушенні їх фізико-хімічного складу і властивостей.

    Механічна дія струму приводить до розшарування, розриву тканин організму в результаті електродинамічного ефекту, а так само миттєвого вибухоподібного утворення пари з тканинної рідини і крові.

    Біологічна дія струму виявляється роздратуванням і збудженням живих тканин організму, судорожним скороченням м'язів, а так самопорушенням внутрішніх біологічних процесів.