Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД конспект лекцій.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Місцеві електричні травми:

  • електричні опіки (під дією електричного струму);

  • електричні знаки (плями блідо-жовтого кольору);

  • металізація поверхні шкіри (попадання розплавлених частинок металу електричної дуги на шкіру);

  • електрофтальмія (опік слизистої оболонки очей).

Електротравми умовно діляться на місцеві і загальні. До загальних травм відносять електричний удар, при якому процес збудження різних груп м'язів може привести до судом, зупинки дихання і серцевої діяльності. До місцевих травм відносять опіки, металізацію шкіри, механічні пошкодження, електричні знаки. Металізація шкіри пов'язана з проникненням в неї найдрібніших частинок металу при його розплавленні під впливом електричної дуги. Електричні знаки виникають на шкірі. Це ущільнені ділянки сірого або блідо-жовтого кольору, вони безболісні і швидко проходять. Можливо пошкодження рогової оболонки унаслідок електричної дуги, що особливо небезпечно.

Результат поразки людини електрострумом залежить від багатьох чинників:

- сили струму;

- часу проходження його через організм;

- характеристики струму (змінний струм або постійний);

- шляхи струму в тілі людини;

- від наявності в приміщенні струмопровідних підлоги і пилу;

- підвищеної вологості і температури.

Струм, що проходить через тіло людини, залежить від напруги дотику, під яким опинився потерпілий і сумарного електричного опору, в який входить опір тіла людини. Величина опору тіла визначається в основному опором рогового шару шкіри і складає при сухої шкіри і відсутності пошкоджень сотні тисяч Ом. При високій напрузі і значному часі протікання струму через тіло опір шкіри падає ще швидше і сприяє важчим наслідкам поразки струмом.

На опір організму дії електричного струму впливає фізичний і психічний стан людини. Нездоров'я, стомлення, голод, сп'яніння, емоційне збудження призводить до зниження опору.

Характер дії струму на людину залежить від сили і роду струму. Для змінного струму частотою 50 Гц, напругою 220 В і шляху струму «рука-нога» сила струму 0,6 - 1,5 мА є відчутною, з'являється легке тремтіння пальців. При силі струму 2 - 2,5 мА виникають больові відчуття, а при 5 - 7мА – судоми в руках; 20 - 25 мА – це невідпускаючий струм, людина не може самостійно відірвати руки від електродів, спостерігаються сильні болі і судоми, утруднене дихання, а при 50 - 80 мА – параліч дихання; при 90 - 100 мА р на протязі 2-3 сек. наступає фібриляція серця і параліч дихання.

Змінний струм небезпечніший, ніж постійний, проте при високій напрузі (більше 500 В) небезпечнішим стає постійний струм. Зі всіх можливих шляхів струму через тіло людини (голова-рука, голова-нога, рука-рука, нога-рука, нога-нога), найбільш небезпечний той, при якому вражається головний мозок, серце і легені.

Гранично-припустимою напругою дотику і силою струму є: для змінного струму 50 Гц, напруга зіткнення 2 В, а сили струму – 0,3 мА; для струму частотою 400 Гц відповідно – 2 В і 0,4 мА; для постійного струму – 8 В і 1,0 мА (ці дані приведені для тривалості дії не більше 10 хвилин в добу).

Електромагнітне поле

Джерело виникнення — промислові установки, радіотехнічні об'єкти, медична апаратура і т.д.

У гігієнічній практиці їх відносять до неіонізуючих випромінювань.

Тривала дія на людину електромагнітних полів промислової частоти (50 Гц) приводить до розладів, які суб'єктивно виражаються скаргами на головний біль в скроневій і потиличній областях, млявість, розлад сну, зниження пам'яті, підвищену дратівливість, порушенню ритму серцевих скорочень.

Електромагнітне поле великої інтенсивності приводить до перегріву тканин, впливає на органи зір і органи статевої сфери. ЕМП помірної інтенсивності приводить до порушення діяльності центральної нервової і серцево-судинної системи, порушує біологічні процеси в тканинах і клітках. ЕМП малої інтенсивності приводить до підвищення стомлюваності, головним болям і випадання волосся.

Тому необхідно обмежити час перебування людини в зоні дії електромагнітних полів, що створюються струмами промислової частоти вище 400 кв.