Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1 СК - основы курса

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
862.61 Кб
Скачать

Розділ 1. Політика підприємства в галузі якості продукції

Американські вчені і спеціалісти вважають, що добре організована та ефективна система УЯП може бути створена за однієї неодмінної умови – цю роботу має очолити особисто керівник підприємства. Якщо він не приділяє якості 50% свого робочого часу, то фірма не може розраховувати на успіх.

Американська практика з поліпшення якості широко вико& ристовує статистичні методи; застосовуються контрольні карти, які дозволяють систематизовувати і накопичувати інформацію про дефекти продукції, що повторюються. Застосовуються таблиці вибіркового контролю з поширенням результатів оцінки якості на всю сукупність продукції. Використовуються також методи теорії ймовірності як для оцінки надійності, так і для прогнозування змін інших показників якості.

На американських підприємствах широко використовують вмонтовані технічні засоби контролю, в яких запрограмовано ті чи інші методи статистичного контролю. Такі засоби контролю не тільки накопичують, але й обробляють цю інформацію та видають необхідні дані для прийняття рішень.

Особливе місце в роботах з якості в США, а також практичній діяльності фірм посідає маркетинг. Для поліпшення якості конкрет& них виробів на американських фірмах використовують метод складання програм поліпшення якості. Такі програми передбачають систематизований перелік всіх необхідних заходів технічного, орга& нізаційного або іншого характеру, виконання яких дозволяє досягати встановленого рівня якості [121].

Американські спеціалісти завжди прагнуть підкреслити склад& ність проблеми якості не тільки в глобальному масштабі, але й у кожному конкретному випадку. Для їх практики характерним є глибокий аналіз певного дефекту не для його виправлення, а для пошуку і усунення причини його виникнення. Такий спосіб виявляється ефективним і веде до стійкого поліпшення якості. Особливо ретельно розглядають ті випадки, коли причиною дефекту є дія людини. При цьому виходять з того, що голослівний, без& доказовий докір на адресу майстра, робітника або конструктора не сприяє правильному виявленню причини і розробці правильного способу її усунення.

Надається велике значення юридичній відповідальності ви& робників і продавців за якість. Виробник і торгове підприємство зобов’язані законом компенсувати шкоду споживачу, яку він отримав внаслідок використання неякісної продукції. У судах введено таке поняття, як “сувора відповідальність за якість виготовленої продукції”. При цьому використовуються два основні принципи: юридична відповідальність виробника і фірми&продавця за вжиття негайних заходів з обслуговування продукції незадовільної якості або

61

Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів

її заміні; наявність повної, точної і достовірної інформації про строк служби, безпеку і показники якості.

Виробник і торговельна організація при суворій відпо& відальності за якість виготовленої продукції мають брати на себе відповідальність не тільки за експлуатаційні властивості продукції, але й за її вплив на навколишнє середовище, безпечність в умовах експлуатації.

Посилення юридичної відповідальності призвело до активізації і значного поліпшення діяльності щодо гарантій виробника. Система УЯП не розглядається в США як панацея, але на тих підприємствах, де вона добре розроблена і стабільно функціонує, результати відчутні: продаж продукції розширюється, репутація та імідж фірми під& вищуються, витрати виробництва зменшуються і зростають при& бутки. Згідно з прогнозом американських спеціалістів швидкий розвиток автоматизації і роботизації промислового виробництва сприятимуть формуванню нового підходу до системи УЯП і вимог до спеціалістів із створення і роботи цих систем.

Отже, слід очікувати впровадження гнучких виробничих систем, які змінять технологію виробництва. Управління якістю виго& товлення продукції буде здійснюватися на всіх ділянках виробничого процесу. Спеціалісти з якості в усьому світі повинні мати більш високий рівень професійної підготовки, тому що їм доведеться брати участь у всьому комплексі робіт з оцінювання вимог споживача, номенклатури ринку, в стратегічному плануванні фірми, розробленні нової продукції, контролі якості проектів, оцінюванні ступеня підготовки виробництва і осмислювати інші завдання, які вирі& шуються спеціалізованими підрозділами. Зростуть вимоги до кваліфікації робітників, тому що у виробництві будуть вико& ристовуватися нові технології, більш складне устаткування, контрольно&вимірювальні засоби, зросте значення статистичних методів контролю, збільшиться обсяг робіт з автоматизованого проектування нової продукції тощо.

Глосарій основних понять і термінів з управління якістю продукції

Забезпечення якості усі планові і систематично виконувані види діяльності в межах системи якості, що підтверджуються у разі потреби і необхідні для створення достатньої впевненості в тому, що об’єкт буде виконувати вимоги якості.

62

Розділ 1. Політика підприємства в галузі якості продукції

Інтегральний показник якості продукції це комплексний показник, що відображає відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації або використання продукції до сумарних затрат на її створення і експлуатацію чи використання.

Керування якістю методи та види діяльності оперативного характеру, які використовують для виконання вимог до якості.

Комплексний показник якості продукції це показник, що належить до кількох її властивостей.

Настанови з якості документ, в якому викладено політику в галузі якості і описано систему якості організації.

Одиничний (диференційований) показник якості продукції це показник, що відноситься тільки до однієї з її властивостей.

Перевірка якості (аудит) систематичний і незалежний аналіз, який дозволяє визначити відповідність діяльності з якості і її наслідків запланованим заходам, а також ефективність від впро& вадження цих заходів та їх відповідність поставленій меті.

Петля якості концептуальна модель взаємозалежних видів діяльності, що впливають на якість на різних етапах життєвого циклу продукції або послуг від визначення потреб до оцінювання.

Показник якості кількісна характеристика однієї або кількох властивостей продукції, які становлять її якість і розглядаються щодо певних умов її створення і споживання.

Поліпшення якості заходи, які здійснюються всюди в організації для підвищення ефективності та результативності діяльності і процесів із метою отримання користі як для організації, так і для її споживачів.

Політика в галузі якості основні напрями і мета організації в галузі якості, офіційно сформульовані вищим керівництвом.

Програма якості документ, в якому регламентовано конкретні заходи в галузі якості, ресурси і послідовність діяльності щодо конкретної продукції, проекту чи контракту.

Система якості сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення управлін& ня якістю.

Управління якістю такі напрями діяльності функції загального управління, які визначають політику в галузі якості, мету і від& повідальність, а також здійснюють їх за допомогою таких засобів, як планування якості, керування якістю, забезпечення якості та поліпшення якості в межах системи якості.

Якість сукупність характеристик об’єкта, що стосуються його здатності задовольняти сучасні та майбутні потреби споживача.

63

Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів

Питання для самоперевірки:

1.Яку роль відіграє категорія якості в системі стандартизації і сертифікації продукції?

2.Що являє собою поняття “якість продукції”?

3.Які показники якості продукції Вам відомі?

4.За допомогою яких методів можна здійснити оцінку рівня якості продукції?

5.Які види контролю рівня якості виробів Ви можете назвати?

6.Дайте визначення поняттям: “рівень якості”, “індекс якості”, “індекс дефектності”.

7.Що являє собою в сучасному тлумаченні “метрологія”?

8.У чому полягає взаємозв’язок метрології із стандартизацією?

9.Назвіть основні завдання метрологічної служби України щодо забезпечення якості продукції.

10.Які напрями поліпшення якості продукції в Україні Ви можете назвати?

11.Яка була політика підприємств у галузі якості продукції за часів колишнього Союзу?

12.Яку стратегію якості продукції обрали українські товарови& робники в теперішні часи?

13.У чому полягає зарубіжний досвід управління якістю продукції?

64

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]