Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-7.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
63.57 Кб
Скачать

1.Поняття світогляду

Світо́гляд — сукупність переконань, оцінок, поглядів та принципів, які визначають найзагальніше бачення та розуміння світу і місце особистості у ньому, а також її життєві позиції, програми поведінки та діяльності. Світогляд людини зумовлений особливостями суспільного буття та соціальними умовами.

Світогляд тісно пов'язаний з філософією, хоча поняття світогляд ширше. Філософія визначає себе, як теоретичний світогляд. Світогляд властивий кожній людині, незалежно від того, чи є він раціонально усвідомлений. Основою для світогляду можуть бути, наприклад, міфи.Передусім світогляд — це процес чуттєвопрактичного відношення людини до світу.

2. Співвідношення світогляду та філософії.

Будь-яка філософія - світогляд, хоча світогляд не обов'язково філософія. Багатозначність поняття «світогляд» постійно виявляється як в науковому, так і в повсякденному слововживанні. Світогляд може бути релігійним, науковим, матеріалістичним, ідеалістичним, механістичним, метафізичним, оптимістичним, песимістичним і т.д. Ми говоримо про феодального, буржуазного, комуністичному світоглядах.

Часто світогляд визначається як складова людської свідомості: сукупність знань, переконань, думок, почуттів, настроїв, прагнень, надій, які постають як більш-менш цілісне розуміння людьми миру і самих себе. Світогляд також визначають як сукупність основних переконань щодо природи, особистого та суспільного життя, переконань, які грають інтегруючу роль у поведінці, в спільної практичної діяльності людей.

У загальному вигляді світогляд - це сукупність найбільш загальних уявлень про світ і людину, про місце людини у світі, про мету і сенс його існування. Світогляд - це програма дій індивіда, соціальної групи або суспільства в цілому (що треба робити, до чого прагнути) та обгрунтування цієї програми (чому саме ці цілі найбільш важливі і гідні).

Світогляд - не просто знання про світ і людину, але й оцінка, ставлення людини до світу. Світогляд - сукупність найбільш загальних орієнтирів, які дозволяють нам робити вибір в конкретній ситуації. Це як би загальна програма, що дозволяє вибирати програми приватні. Вона може побуту продуманої і обгрунтованою, спиратися на наукові знання, мати чітко сформульовані цілі та способи їх досягнення, а може бути не продуманої, не ясною, включати в себе суперечливі уявлення. Тоді вибір визначають різні зовнішні впливи, швидкоплинні почуття, настрої, емоції. Світогляду конкретних індивідів можуть розрізнятися ступенем усвідомленості, продуманості, тим, що в них переважає - інтелект чи почуття, світорозуміння або світовідчуття.

Світогляд конкретної людини звичайно досить аморфно, нечітко, суперечливо. Це пов'язано з тим, що духовна культура, з якої він черпає своє уявлення, завжди містить безліч різних, часом суперечливих точок зору на те, як влаштований світ, яке місце в ньому займає людина, в чому сенс його існування. Ця нечіткість і суперечливість - умова свободи. Але свобода не може бути безмежною. Людина живе в суспільстві, тому його дії повинні бути зрозумілі оточуючим і передбачені. Повинні бути загальні уявлення про світ, про суспільство, про цілі існування, що забезпечують спільну діяльність. Світогляд конкретної людини - сплав загального і приватного, досвіду людства та особистого досвіду. Від самої людини залежить «якість» його світогляду: чи буде воно вузьким, нерозвиненим, егоїстичним або, навпаки, спирається на досвід усього людства.

Загальні уявлення про світ, суспільство і людину створюються «ідеологами», «теоретиками» і закріплюються в різних формах ідеології. Ідеологи - творці ідей, а ідеології - систематизовані, впорядковані, обгрунтовані програми дій конкретного суспільства (держава) або соціальної групи, класу. Найбільш загальні ідеології - релігія і філософія. Вони описують світ як ціле і людину як частину світу, формулюють найбільш спільні програми. Більш приватні ідеології - політичні. Вони формулюють програми дій у сфері політики. Існують ще більш вузькі «ідеології», які формулюють програми (кодекси поведінки) окремих професійних груп: лікарів, вчених, військових і т.д.

Кожна людина в процесі життя освоює різні програми дій, загальні та приватні. Програми (світогляду, ідеології) - це, власне, уявлення про мету діяльності та засоби її досягнення. Загальні програми формулюють загальні, «кінцеві», головні цілі, приватні - цілі приватні, проміжні, ближні. Цілі (програми), які людина приймає, вважає своїми, набувають емоційне забарвлення, стають значущими, знаходять статус цінності. Індивідуальне світогляд - конкретне поєднання різних «програм» загального і приватного характеру, що мають статус цінностей. Воно або активно створюється людиною, або пасивно сприймається ним. Перше характерне для філософії, друге - для релігії. Можна сказати, що філософія (як світогляд, «програма», життєва стратегія) входить в людину через розум, релігія - через почуття. Релігія та філософія - види світогляду, які розрізняються способом обгрунтування своїх ідей (програм, життєвих стратегій, цінностей).

Таким чином, види світогляду можна виділяти по різних підставах. За ступенем доказовості розрізняються релігія і філософія як форми світогляду.

Види світогляду розрізняються також за змістом затверджуються ідей (цілей, цінностей). Це різні «ізми»: лібералізм, соціалізм, фашизм, націоналізм і т.д.

Відрізняються також світогляду різних епох (феодальне, капіталістичне і т.д.), різних соціальних груп, класів(рабів, селян, аристократії, буржуазії, пролетаріату, інтелігенції і т.д.).

Таким чином, в загальних рисах було розкрито поняття світогляд, основні його види. Повернемося до питання про специфіку філософського світогляду. Його особливість полягає, перш за все, в тому, що воно являє собою загальне теоретичне світогляд. Саме теоретична форма, опора на логіку і докази відрізняють філософію від релігії. Проблема «людина - світ» - ядро ​​філософського і релігійного світоглядів. Розглядаючи проблему «людина - світ» філософія трансформує її в більш абстрактну проблему співвідношення духовного і матеріального. У залежності від її вирішення у філософії сформувалися два напрями - матеріалізм та ідеалізм. Матеріалістичне напрямок (світогляд) розглядає матеріальний початок як первинне, визначальне, а дух, свідомість, розум - як властивість матерії. Ідеалістичний напрям (світогляд) розглядає духовне начало як головне, визначальне, а матерію як породження духу. Той чи інший варіант вирішення проблеми взаємозв'язку матеріального і духовного визначає рішення багатьох інших філософських проблем, визначає філософський світогляд в цілому.

Граничність абстракцій і універсальність постановки світоглядних проблем - особливість філософського світогляду. Саме теоретичний характер осмислення суспільної практики дозволяє філософії виробити і обгрунтувати ж принципи і ідеали, які орієнтують людину в світі. Філософія не просто пізнає дійсність (як це робить наука), але й інтерпретує її певним чином, осмислює, оцінює. Філософський світогляд найбільш синтетичне, тому що воно спирається на сукупний досвід людства, узагальнює та синтезує різні типи ставлення людини до світу. Філософський світогляд є, перш за все, постановка питань, усвідомлюваних як головні питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]