Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar-9.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
74.49 Кб
Скачать

Iso 9003) і зробити посилання на стандарти iso 9000-1 та iso 9004-1.

Стандарт ISO 9000-1 (ДСТУ ISO 9000-1-95; EN 29000). Загальне керівництво якістю і стандарти по забезпеченню якості. Ч. 1. Керівні вказівки до вибору і застосування. Стандарт уточнює головне - принципи, пов'язані з якістю, і забезпечує методичну допомогу при виборі і застосуванні стандартів ISO серії 9000. Стандарт містить основні поняття, аналіз ситуацій, в яких застосовуються системи якості та методичні вказівки. Організаціям, які планують створення системи якості, слід починати роботу з вивчення керівних вказівок стандарту ISO 9000-1.

Стандарти ISO 9001, ISO 9002 та ISO 9003 (ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 9002, ДСТУ ISO 9003; EN 29001, EN 29002, EN 29003) пропонують три моделі систем забезпечення якості, які детально розглянуті в п. 3.1 гл. 3 розд. II.

Стандарт ISO 9004-1 (ДСТУ ISO 9004-1-95). Загальне керівництво якістю й елементи системи якості. Ч. 1. Керівні вказівки. Загальні положення. Стандарт описує елементи системи якості, які застосовуються до всіх стадіях життєвого циклу продукції і забезпечує методичну допомогу при виборі підприємством елементів системи якості, які відповідають його потребам. Мета використання стандарту - передбачити створення керованих умов для всіх факторів (технічних, адміністративних, людських), що впливають на якість продукції в залежності від специфіки підприємства.

Стандарти по категоріям продукції

У стандарті ISO 9000-1 продукція ділиться на чотири загальні категорії:

обладнання (технічні засоби);

програмне забезпечення;

переробляються матеріали;

послуги.

Ці категорії охоплюють всі види продукції, що поставляються організаціями. У ринкових пропозиціях будь-якої організації звичайно присутні щонайменше дві загальні категорії продукції незалежно від сектора промисловості або економіки, в якому ця організація діє. Так, у пропозиціях більшості організацій, що постачають обладнання, програмне забезпечення або переробляються матеріали, присутній елемент послуг. Аналітичні прилади є прикладом продукції, що поєднує обладнання (сам прилад), програмне забезпечення (для виконання обчислень в приладі) і переробляються матеріали (титрувати розчини або стандартні зразки). Така сервісна організація, як ресторан, буде мати у своєму розпорядженні обладнання, програмне забезпечення, що переробляються матеріали, а також елементи послуг.

Моделі забезпечення якості, вимоги до яких описані в стандартах ISO 9001, ISO 9002 та ISO 9003, відносяться в основному до життєвого циклу першої категорії продукції - обладнання. Якщо ринкові пропозиції організації частково або повністю включають в себе інші категорії продукції (програмне забезпечення, що переробляються матеріали чи послуги), то при побудові системи якості необхідно вивчити і зробити посилання на перелічені далі стандарти.

Цей державний стандарт описує основні положення систем управління якістю, які є предметом стандартів серії ISO 9000, і визначає відповідні терміни. Дію цього державного стандарту поширюють на:

а) організації, що прагнуть досягнути переваги завдяки впровадженню системи управління якістю;

б) організації, що прагнуть отримати впевненість у тому, що їхні постачальники виконуватимуть їхні вимоги до продукції;

в) замовників продукції;

г) усі сторони, зацікавлені в єдиному розумінні термінології, яку використовують у сфері управління якістю (наприклад, постачальників, замовників, регламентувальні органи);

д) усі сторони, внутрішні чи зовнішні стосовно організації, які здійснюють оцінювання або аудит системи управління якістю на відповідність вимогам ISO 9001 (наприклад, аудиторів, регламентувальні органи, органи з сертифікації);

е) осіб, внутрішніх чи зовнішніх стосовно організації, які провадять консультування або підготовку з питань системи управління якістю, прийнятної для цієї організації;

ж) розробників відповідних стандартів.

2 ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

2.1 Доцільність систем управління якістю

Системи управління якістю можуть сприяти організаціям у підвищенні задоволеності замовників.

Замовники вимагають продукцію, характеристики якої задовольняють їхні потреби та очікування. Ці потреби та очікування оформлюють разом у вигляді технічних умов на продукцію і позначають як вимоги замовників. Вимоги замовників

можуть бути зазначені замовником у контракті або визначені безпосередньо організацією. У кожному з цих випадків саме замовник остаточно визначає прийнятність продукції. Зміна потреб та очікувань замовників, а також конкурентний тиск і технічний прогрес змушують організації постійно вдосконалювати свою продукцію та процеси.

Підхід, що базується на застосуванні систем управління якістю, спонукає організації аналізувати вимоги замовників, визначати процеси, які сприяють отриманню продукції, прийнятної для замовника, і забезпечувати постійний контроль цих процесів. Система управління якістю може бути основою для постійного поліпшення, яке дозволяє збільшити ймовірність підвищення задоволеності замовника та інших зацікавлених сторін. Вона дає організації та її замовникам упевненість у її спроможності поставляти продукцію, яка постійно відповідає вимогам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]