Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
112.22 Кб
Скачать

Вимоги до одягу для жінок

Немає невродливцх жінок, є жінки, які не знають, як зробити себе вродливими Ж. де Лабрюйєр

Дослідження показують, що не тільки чоловіки, але жінки немов навмисне одягаються так, щоб зазнати фіаско Жінки в одязі припускають три головні помилки: 

  • дають змогу індустрії мод цілком визначати вигляд свого одягу;

  • схильні перебільшувати значення власної привабливості;

  • дають можливість своєму соціальному походженню впливати на манеру одягатися.

Дехто неправильно вважає, що жінці, щоб досягти службового успіху, потрібно наслідувати в одязі чоловіків.  Звичайно, нічого поганого немає, коли жінка одягнута у брючний костюм із синтетики. Але дослідження показують, що такий костюм не сприятиме діловому успіху. Інша справа — гарний костюм зі спідницею (з натуральних тканин). Він підкреслює авторитет жінки і її високий життєвий рівень.  Спідниця повинна бути темного кольору на щільному поясі, краще із вовняної тканини.  Для ділової жінки менш придатна сукня, але якщо вона її одягає, то кращим кольором сукні вважається темно-синій, коричневий, сірий, світло-сірий. Менше пасують зелений, яскраво-жовтий, ніжно-голубий, світло-рожевий.  Названі кольори визначені для однотонної тканини без малюнка, якій і повинна надаватись перевага.  Деякі гадають, що одяг створює жінку. Звичайно, це не зовсім так. І чоловіку, і жінці для ділового успіху необхідні також розум, освіта, честолюбство, стимули.  У жіночому одязі більш, ніж у чоловічому, відображається її індивідуальний стиль і особистий характер. У відомій казці «Попелюшка» успіх мала не сукня, а дівчина у сукні. 1 яку б сукню не одягла А.Кареніна у Л.Толстого, було видно жінку, а не сукню. Хоча буває і так, що на окремій людині одяг видно, а самої людини — немає.  Зачіска, макіяж, біжутерія повинні гармонійно доповнювати діловий костюм. Зачіска має бути строгою, але разом з тим елегантною. Прикрас має бути якомога менше, в той же час не можна від них відмовлятися зовсім. Носити краще дорогі прикраси. Косметика має бути помітною лише з близької відстані. Парфуми слід використовувати у такій кількості, щоб їх запах лише трохи відчувався. І, звичайно, це мають бути дорогі парфуми відомих фірм. 

83.Етичні кодекси. Їх значення та формування у етичній поведінці ділової людини. Дотримання правил формування іміджу ділової людини

Кожна людина, яка займається бізнес-діяльністю, особливо на міжнародному рівні, повинна дбати про свій імідж.

Поняття «імідж» походить від англійського «image», що буквально означає «образ». У цьому конкретному випадку імідж міжнародного менеджера означає цілеспрямовано сформований образ ділової людини в свідомості бізнес-партнерів, з якою є сенс і приємно мати справу.

Треба сказати, що імідж ділової людини містить декілька взаємопов’язаних аспектів. Це:

  • зовнішній імідж — одяг, зачіска, парфуми, макіяж, аксесуари, манери (привітання, розмова);

  • імідж середовища — зовнішній вигляд будинку, який займає бізнес-партнер або розміщена фірма, внутрішній вигляд офісу, автомобіль, поведінка і одяг співробітників;

  • імідж ділової поведінки — прояв ділової кваліфікації, вміння вести переговори, форма і зміст ділового листування;

  • ментальний імідж — створена усією вашою бізнес-діяльністю та особистою поведінкою уявлення щодо вашої порядності, чесності, обов’язковості. Тобто ваші морально-етичні характеристики, які формуються ЗМІ, а також бізнес-партнерами, з якими вам доводилося чи доводиться мати справу.

Звичайно, при першій зустрічі з бізнес-партнерами усі ці складові іміджу формують його перше враження про вас. І хоча, з часом, ваша оцінка в очах партнерів може якось змінитися, але, як свідчать дослідження соціологів, загальне враження про вас складається залежно від першого враження, яке значною мірою формує психологію сприйняття вас як партнера.

Треба розуміти, що імідж не є величиною постійною, він створюється, починаючи з перших контактів і потім може щоразу змінюватися залежно від зміни змісту і якості його складових. У світовій бізнес-практиці створення позитивного іміджу підприємства (фірми, компанії) є однією із стратегічних цілей розвитку, бо партнери по бізнес-діяльності, а також рядові споживачі (покупці) продукції надають перевагу тим товарам і послугам, які пропонуються на ринку власником високого іміджу.

Імідж людської особистості і будь-якої бізнес-структури має величезне не тільки психологічне, а й реальне прикладне значення, бо ваші особисті чи бізнес-справи тісно з ним пов’язані.

Для студентів, мабуть, буде цікаво дізнатися, що, за дослідженнями психологів, вузівські викладачі, як правило, мають схильність завищувати оцінки тим студентам, які строго стильно одягнені, мають акуратну зачіску і достойно себе поводять.

Одяг

Підприємницькі структури надають різного значення зовнішньому вигляду своїх співробітників. Ці вимоги в різних структурах — різні, єдиної моди для ділових людей, в принципі, не існує. Кожний може в межах загальних вимог обрати для себе свій особистий стиль повсякденного одягу.

Але звичайна основна вимога — строгий діловий вигляд. Наприклад, строгий діловий костюм (вдень — можна сірого, ввечері — темного кольору).

Водночас, у бізнес-діяльності є ситуації, які вимагають лише протокольно визначеної форми одягу. Це так звані протокольні заходи, які мають святковий або офіційних характер.

У дипломатичній практиці на вечірні заходи, які починаються після 17 години, традиційно використовують фрак або смокінг. Зазвичай, вимоги до одягу вказують у запрошенні на прийом. У діловому спілкуванні на заходи подібного характеру може надіватися бездоганний звичайний костюм темного кольору.

До кожного виду одягу протоколом передбачається свій набір доповнень: особливі вимоги до жилету, краватки. Важливо чітко знати усі вимоги етикету, щоб не потрапити у незручне становище. Так, якщо надіти до фраку замість білого жилету і білої краватки-метелика чорну, то ви будете виглядати у формі офіціанта.

Жінки на офіційних заходах повинні бути одягнені або в діловий костюм, або в юбку з блузкою, або в сукні звичайної довжини. На вечірніх прийомах надівають вечірню сукню.

До жіночих нарядів теж є офіційні вимоги, які треба знати. Наприклад, на святкові заходи та офіційні прийоми не можна з’являтися без панчох, навіть якщо спекотно; сукні і блузки без рукавів не підходять під діловий стиль.

Взагалі, одяг повинен відповідати місцю, часу та характеру зустрічі, події або заходу. З цього приводу хотів би запропонувати таку рекомендацію:

Интересная зависимость в жизни наблюдается:

Люди более внимательны к тому,

Кто лучше одевается И уделяют больше внимание ему.

Поэтому, если идете по делам,

То посмотрите, что на вас надето и идет ли это вам.

Зачіска

Головна вимога до волосся, щоб воно повинно бути чистим. Головна вимога до зачіски: акуратність, компактність. Ця вимога одночасно відноситься і до чоловіків, і до жінок. Довге волосся, мудрована зачіска — ознака вже не успішного бізнесмена, когось іншого.

Макіяж

Макіяж повинен застосовуватися помірний. Поганим тоном вважається застосування забагато туші, тіней, помади.

Парфуми

Жінкам доцільно застосовувати парфуми солідних фірм, зокрема, французьких. Запах жіночих парфумів не повинен розповсюджуватись на відстань, більше 45 см. Чоловікам доцільно застосовувати туалетну воду, одеколон (крім квіткових ароматів), які сполучаються із запахом вашої шкіри. Запах чоловічого одеколону не повинен розповсюджуватись на відстань, більшу за 15 см.

Ювелірні прикраси

Жінкам на роботі, в офісі доцільно носити недорогі прикраси, а предмети біжутерії, бажано високої якості, престижних фірм. Дорогі прикраси на святкових, вечірніх заходах повинні бути витримані в єдиному стилі.

Чоловікам доцільно обмежитися однією обручкою (обручальною або печаткою), запонками та шпилькою для краватки.

У святкових випадках доріг, але правильно підібрані прикраси свідчать про професійні, ділові успіхи. Важкі золоті браслети, ланцюги на шиї викликають підозру і підривають імідж бізнесмена як серйозної особистості.

Особиста поведінка, мова

Бізнесмен та бізнес-леді повинні виробляти в себе правильну статуру. Найкращий одяг не буде справляти позитивного враження, якщо ваша статура не правильна. Треба навчитися красиво стояти, ходити, сидіти. Це вміння — ознака гарних манер, вихованості. Щоб досягти цього необхідно, зокрема, бути в гарній фізичній формі.

Під час зустрічей важливу роль відіграє вміння правильно (грамотно) говорити. Говорити треба так, щоб ваше мовлення було добре почуте співрозмовником (не голосно, але й не дуже тихо), не швидко, глотаючи слова і не розтягуючи їх. Говорити треба так, щоб вас не просили повторювати вашу думку, г-

Важливо вміння спілкуватися через перекладача:

  • говоріть повільно, точно, не допускайте подвійного смислу;

  • не виголошуйте більше, ніж два речення поспіль, щоб перекладач встигав перекласти ваші слова;

  • не застосовуйте прислів’я та приказки, які часто не можна перекласти. Деякі вирази в перекладі можуть неправильно розумітися;

  • слідкуйте як ваш партнер (аудиторія) сприймає переклад, щоб швидко виправити становище, роз’яснити думку, якщо вона не зрозуміла.

Поведінка за столом

Часто ділові зустрічі відбуваються під час сніданку, ленчу, обіду або вечері, тобто за столом. І тут поведінка міжнародного менеджера суттєво впливає на його загальний імідж.

Перш за все, необхідно прибувати на зустріч (за стіл) без запізнень. Місця за столом знімаються вільно або за рекомендацією господаря. Чоловіки запрошують жінок до столу, запропонувавши їм праву руку. Чоловік, допомігши жінці сісти, сідає зліва від неї.

Починати їсти можна тільки після того, як подадуть їжу усім присутнім за столом. Пити можна лише після загального тосту.

Надзвичайно важливо для збереження іміджу вміння користуватися столовими приборами. Цю науку треба засвоїти, зокрема, їсти лише ножем і виделкою. Хліб можна брати руками і їсти, відламуючи маленькі шматочки. Ні в якому разі не можна їсти з ножа.

Перше блюдо треба їсти неквапливо. Коли щі, борщ в тарілці закінчується, можна наклонити тарілку від себе, щоб зібрати до ложки його рештки.