Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOK_pz.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Практичне заняття 7 Кодування інформації

Мета: набуття навичок документування інформації на основі характеру знакових систем, мовних кодів

Завдання

І. Виконати завдання:

1. Закодувати піктографічним способом таку інформацію:

Осінь. Широке вікно навскіс перетяте вигнутою виноградною лозою. На ній тріпочуть тонкі, прозоро-жовті листочки, їх візерунок навертає до думки про старовинні гобелени. Сонячний промінь пронизує листя наскрізь, воно поволі темніє, тліє, розсипається рудим попелом.

Усе містечко в тихому шурхотінні листя. Невпинний шелест його у повітрі й на землі, під ногами. Він наповнює все довкола, віддаляючи гуркіт автомобільних моторів і звуки людських голосів кудись далеко, у безвість.

Врізані в синє небо дахи в червоних панцирах черепиці. Розігріті сонцем, вони, мабуть, теплі на дотик. Контури дахів і недалеких гір творять природну, тривку єдність. Замкнуте, одвічне коло.

Останні червоні, солодко-пахучі ягоди яскріють на довгім гнучкім пагіллі в малиннику.

Важкі, теж останні, кетяги чорного й рожевого винограду. „Ізабелла”, „рислінг”. Назви урочисті й витончені. Виноград перестиглими ягодами скапує вниз, у суху траву, на світло-медове листя.

Осіннє яблуко „джонатан” чекає перших приморозків. М’яку, соковиту грушу смачно скльовує птах.

Ще свіжі голівки дрібних хризантем на високих, ослаблих уже стеблах. Стебла ось-ось всохнуть, зламаються, і тоді білі й брунатні зірочки звільнених квітів попливуть без вороття за вітром.

Бджоли. Ще й досі носять у вулик жовтогарячий, синій і червоний пилок на обважнілих прозорих крильцях. Втомлені, майже знесилені, здійснюють своє одвічне призначення.

Н. Бічуя. Спогад про Грузію

// Незнайома: Антологія української „жіночої” прози та есеїстики другої пол. ХХ –поч. ХХІ ст. / Авт. проект В. Габора. – Л.: ЛА „Піраміда”, 2005. – С. 72.

Зробити узагальнюючі висновки про особливості піктографічного способу кодування інформації.

2. Розробити власну знакову систему кодування української абетки та закодувати текст.

Феномен документа починає вивчатися тільки у ХХ ст. Різноаспектний науковий аналіз його складових – інформації та матеріального носія – є прерогативою ряду наук, що проголошують документ об’єктом свого дослідження. Водночас витоки цих досліджень мало пов’язані із сьогоднішнім змістом таких розробок, а сам процес пізнавальної діяльності був сконцентрований на одній з характеристик без поєднання з іншою. Інакше кажучи, історично все починається з наукового опрацювання тексту (тобто інформації), його семантики та побудови. Зовнішня форма, носій інформації довгий час не привертали уваги дослідників. Однак, і поява такої уваги була пов’язана не з узагальненням даних характеристик документа як ідеального об’єкта, а з конкретним (часто – рідкісним, унікальним) документом та його специфічними ознаками як речового виробу.

Кулешов С. Г. Документознавство: Історія. Теоретичні основи

/ УДНДІАСД, ДАКККіМ. – К., 2000. – С. 13–14.

3. Ознайомитись із міфологічною історією про Амура та Психею у виконанні давньоримського письменника Апулея, викладену в „Метаморфозах або Золотому віслюку”. Порівняти художнє слово з мистецьким відтворенням сюжету

у скульптурних роботах:

Філіп Бертран. Вознесіння Психеї;

Антоніо Канова. Амур і Психея;

живописі:

Моріс Дені. Серія „Історія Психеї”.

Порівняти способи і прийоми, використані авторами для передачі тотожної інформації. Указати на особливості знакових кодів, використаних авторами згаданих творів для передачі змісту міфологічного сюжету.

4. За „Малоросійським гербовником” (К., 1993), укладеним В. Лукомським і В. Модзалевським, геральдичними науковими студіями, проаналізувати герби родів Браницьких, Вишневецьких, Ставиських, Тарнавських. Указати на особливості кодування інформації емблемними знаками.

5. Уявіть, що Ви – відповідальний працівник Національного заповідного парку Амазонії. Враховуючи особливості природних кліматичних умов, флори та фауни, розробити не менше п’яти специфічних дорожніх, пішохідних знаків, що дозволили б убезпечити перебування відвідувачів на території парку. Скласти пояснювальний супровід до кожного емблемного знаку.

ІІ. Дати узагальнюючий висновок про:

- знакову природу інформації;

- системи запису інформації;

- ступінь знаковості інформаційної та матеріальної складових документа. 

Самостійна робота

1. Підготувати повідомлення про історію письма доколумбових цивілізацій Північної, Центральної, Південної Америки, аборигенів Австралії та Океанії. Встановити еволюцію знаків і способів кодування інформації.

2. Підготувати реферат на тему: „Еволюція способів кодування інформації”.

Реферат на обрану автором тему

Література: 19–21, 108, 120, 137, 173, 180, 214

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]