Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граф_роботи.doc
Скачиваний:
689
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
6.19 Mб
Скачать

Побудова розрізу а-а

Побудова розрізу А-А з проставленими на ньому розмірами показано на рис. 17. Викликаємо осьову лінію center зі списку установки поточного типу лінії примітива, що знаходиться на панелі інструментів властивостей об'єкта. Для креслення осей скористаємося командою Line. За допомогою команди Circle/Коло будується коло за наступним набором параметрів:

Center point — вказуємо точку перетину осей, скориставшись командою INTersection;

Diameter — задаємо значення діаметра — “30”.

Для креслення контуру розрізу використовуємо команду UCS (ПСК) — прив'язка координат користувача. Параметром Origin визначаємо нову ПСК переміщенням точки початку координат поточної ПСК. Використовуючи команду INTersection, встановлюємо точку (0,0), що збігається з точкою перетину осей зображення (рис. 17а).

Для креслення шпонкового пазу використовується команда Polyline. На запит

From point: / З точки:

вказуємо точку 1, що належить шпонковому пазу, вводячи її абсолютні координати в новій системі координат: (0,10). Далі послідовність дій наступна:

Указуємо координати точки 2: @ -5,0;

Скориставшись командою PERpendicular до кола отримуємо т. 3;

/Arc — перехід до режиму креслення дуг;

/Center — використовуючи команду INTersection, вказуємо точку перетинання осей і проводимо половину окружності.

Для одержання повного зображення контуру використовуємо команду Mirror. Використовуючи команду NEArest, задаємо дві точки вертикальної осі, відносно якої дзеркально відображається полілінія. Відповідь на запит команди: Delete old objects? / Видалити старі об'єкти?: <N> (Ні).

Для виконання штрихування передбачена команда Hatch/ Штрихування. Для вибору зразка штрихування необхідно вказати кнопку Pattern (Зразок). На екран виводиться діалогове вікно зразків штрихування, що дозволяє вибрати необхідний з існуючих. Для вибору зразка штрихування необхідно вказати його зображення. Текстові поля Scale/Масштаб і Angle/Кут дозволяють задати розтяг/стиск і нахил під певним кутом до осі Х поточної ПСК.

Для створення зразка штрихування необхідно в області Pattern Type у списку, що розкривається, вибрати Userdefined/Користувальницький. Після цього треба задати кут нахилу штрихування щодо осі X поточної ПСК у текстовому полі Angle/Кут для даного креслення — 45º, відстань між лініями штрихування в текстовому полі Spacing/Відстань, у даному випадку “1.5”.

Для вибору штрихування будь-яким зі стандартних способів необхідно використати кнопку Select objects (Вибір об'єктів) у діалоговому вікні штрихування по контуру і вказати полілінію.

Командою Dimlinear проставляємо необхідні розміри зазначеними вище способами й одержуємо зображення (рис. 17б).

Побудова осьового перерізу

Зображення осьового перерізу показано на рисунку 18.

Встановлюємо осьову (center) лінію і креслимо осі, використавши команду Line. За допомогою команди Circle будуємо коло за наступними параметрами:

Center point — указуємо точку перетину осей, скориставшись командою INTersection;

Diameter — задаємо значення діаметра «30»;

Встановлюємо суцільну лінію і командою Polyline креслимо контур, вказуючи його кутові точки на перетині кола й осей командою INTersection. Штрихуємо перетин одним зі способів, зазначених вище, але кут нахилу штрихових ліній приймаємо рівним 30° чи 60°, щоб вони не були паралельні лініям контуру.