Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граф_роботи.doc
Скачиваний:
687
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
6.19 Mб
Скачать

Таблиця 5 Умовні зображення деяких санітарно-технічних пристроїв

Найменування

Позначення

на планах

на розрізах

1. Раковина прямокутна

3. Умивальник на одне відділення

2. Мийка кухонна

а) на одне відділення;

б) на два відділення

а)

б)

4. Ванна звичайна

5. Унітаз з напільним випуском

6. Пісуар настінний

7. Біде

Рекомендації по виконанню будівельних креслень

Перед виконанням будівельного креслення необхідно вивчити загальні відомості про будівельні креслення, викладені в попередніх розділах. Виконувати завдання потрібно в наступному порядку: вичертити план поверху будинку, зобразити розріз і фасад будинку.

Креслення планів будинків

На плані будинку показують розташування стін, віконних і дверних прорізів, санітарно-технічного устаткування і т.п. Якщо план, фасад і розріз будинку розміщаються на одному аркуші, то план розташовують під фасадом.

Над зображенням поміщають його назву, що не підкреслюється, наприклад, "План 2-го поверху". На планах проставляють необхідні розміри, висотні оцінки рівнів чистої підлоги і сходових площадок, а також указують величини площ приміщень і найменування приміщень. Величини площ виражають у квадратних метрах із двома десятковими знаками, приводять у правому нижньому куті зображення і підкреслюють суцільною товстою лінією. Найменування і площі можуть бути дані в експлікації (таблиці) приміщень. У цьому випадку на кресленні в колах діаметром 8…12 мм проставляють номера приміщень.

Положення всіх конструктивних елементів на плані будинку визначається їхньою прив'язкою до координаційних осей. З цією метою проводять зовнішні розмірні ланцюжки (не більш чотирьох) з відстанню між ними 6...8 мм. Їх звичайно розташовують ліворуч і знизу від зображення. При цьому перший ланцюжок проводять на відстані 12...16 мм від контуру плану, щоб не утрудняти його читання.

Між контуром будинку і першим розмірним ланцюжком указують прив'язку до осей площин стін і товщини стін.

На першому розмірному ланцюжку указують відстань від граней простінків до найближчих до них координаційних осей, на другому проставляють розміри віконних і дверних прорізів і простінків, на третьому — розміри між суміжними осями, на четвертій лінії вказують розмір між крайніми осями. Варто мати на увазі, що для прорізів із чвертями розмір показують по найменшій величині прорізу.

Внутрішні розміри приміщень, товщини перегородок і внутрішніх стін проставляють на внутрішніх розмірних лініях, що мають у своєму розпорядженні ланцюжки на відстані 8...10 мм від стіни чи перегородки.

На кресленнях планів будинків контури, що потрапили в січну площину, зображуються суцільними товстими лініями (ГОСТ 2.303-68*). Контури будинку за площиною перетину і контури устаткування виконуються суцільними тонкими лініями.

План поверху доцільно вичерчувати в такій послідовності (рис. 28):

  • у масштабі 1:100 нанести штрихпунктирними лініями подовжні і поперечні координаційні осі по зазначеним у завданні розмірам (тип — center, лінії наносяться командою Line);

Рис. 28. Порядок виконання плану будівлі.

  • суцільними тонкими лініями зобразити колони, зовнішні, внутрішні стіни, перегородки (тип — continuous, лінії наносяться командою Line);

  • показати віконні і дверні прорізи в зовнішніх і внутрішніх стінах, у перегородках (тип ліній — continuous, наносяться командою Polyline товщиною “1”);

  • зобразити сходи (тип ліній — continuous, наносяться командою Polyline товщиною “1”);

  • проставити зовнішні розміри (команди спадного меню Dimension).