Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.Процеси.та міграція.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

4. Соціальний рух

Іншою визначальною категорією соціальної динаміки є соціальний рух. Цей термін означає сукупність форм колективної дії, яка спрямована на реорганізацію суспільства в плані забезпечення соціальних інтересів. До соціальних рухів можна віднести: екологічні, релігійні, молодіжні, політичні, реформістські, національно-виз­вольні та інші. Подібно, і водночас на відміну від соціальних інституцій (відносно стабільних), соціальні рухи високодинамічні, з невизначеним життєвим циклом. Не слід соціальні рухи ототожнювати і з організаціями, хоч соціальні рухи можуть включати в себе і організації, але основою їх діяльності служать зусилля людей, котрі підтримують ідеї та цінності певного соціального руху. Соціологічне дослідження соціальних рухів передбачає поглиблений аналіз ситуацій, що сприяють виникненню та розвитку соціальних рухів, консолідації людей, груп, які орієнтовані на соціальні зміни.

Основними умовами, які сприяють появі та розвитку соціальних рухів, є:

  • культурні течії (зміни в цінностях та поведінці людей);

  • соціальна дезорганізація, яка породжує аномію (ігнорування норм та правил поведінки як масове явище), відчуження, невпев­неність, соціальний страх, занепокоєність;

  • соціальна незадоволеність (загальна незадоволеність людей умовами життя та системою соціальних відносин).

Далеко не завжди легко класифікувати соціальні рухи, оскільки один і той самий соціальний рух може бути лише проміжною ланкою для іншого. Кілька рухів можуть змішуватися один з одним в різні періоди свого розвитку, набувати різних відтінків. Тому при аналізі застосовують класифікацію найбільш загальних ознак рухів:

  • утопічні рухи (створення ідеальних «міфологічних» соціальних систем;

  • революційні рухи (неочікувана, стрімка, що змінюється насильно, зміна соціальної системи).

Реферат.

1.Зовнішні міграційні процеси в сучасному демографічному розвитку України.

2.Внутрішні міграційні процеси в сучасному демографічному розвитку України.

12