Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Б.doc
Скачиваний:
330
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
8.53 Mб
Скачать

Методи одержання даних для виносу проекту в натуру

Графічний метод полягає в тому, що положення окремих точок і кутів будівель, довжин ліній і напрямів визначають по плану за допомогою масштабної лінійки і транспортира.

Цей метод використовують при розбивці другорядних, тимчасових споруд (складів, тимчасових ліній електропостачання, води). Метод найпростіший, але не точний.

Аналітичний використовують при розбивці капітальних споруд (головні цехи, школи та ін.).Метод найточніший.

Графоаналітичний метод полягає у сполученні аналітичного і графічного методу. Його вигідно застосовувати при розробленні генеральних планів промислових підприємств, які підлягають реконструкції.

Обернена геодезична задача

Суть: по заданих координатах двох точок визначити дирекційний кут та довжину горизонтальної лінії, що з’єднує ці дві точки.

∆х, ∆у –прирости координат

Формули 1 і 2 є рішенням ОГЗ. Якщо напрямок лінії знаходиться у II,III,IV чвертях, то замість значення дирекційного кута визначається румб, а потім через нього - дирекційний кут.

Напрям лінії визначається по координатам і знакам приростів координат.

Перенесення на місцевість горизонтальних кутів

При перенесенні в натуру горизонтальних кутів на місцевості задають одну з його сторін і вершину. Задача по перенесення в натуру горизонтального кута знаходиться до відшукування другої сторони кута.

Послідовність побудови кута:

  1. Теодоліт встановлюють у вершині кута А і орієнтують його по зазначеній на місцевості одній з його сторін (А-В)

  2. При закріпленому лімбі, повертаючи алідаду, відкладають задану величину кута і фіксують на місцевості другу його сторону (т.С). Відкладають кут двічі- при КП і КЛ

Перенесення на місцевість довжин ліній

Перенесення на місцевість довжин ліній зводиться до відкладання на місцевості відрізка, довжину горизонтального прокладання якого задано,наприклад, з генплану.

У довжину горизонтального прокладання відрізка вводять поправки на компарування, температуру і за приведення до горизонту. Після цього обчислюють фактичну довжину лінії Lфакт.

Обчислену довжину Lфакт відкладають рулеткою по лінії схилу місцевості і отримують кінцеву точку відкладеної довжини.

Якщо кут нахилу лінії менше 30º, то поправку за нахил лінії до горизонту не вводять.

Перенесення точок із заданої відміткою

Перенесення в натуру відмітки точки полягає у відшукуванні на поверхні Землі (під нею або над нею) точки, відмітка якої задано проектом.

Положення цієї точки в плані вважають відомим.

У натуру відмітки точок переносять методом геометричного, тригонометричного або гідростатичного нівелювання.

Розглянемо метод перенесення в натуру відмітки точки за допомогою нівеліра і двох рейок. Це виконують від пункту висотної геодезичної основи (репера або марки), закладених на буд майданчику.

Порядок роботи:

  1. Нівелір встановлюють між репером і об’єктом, на який треба передати відмітку;

  2. Беруть відлік по рейці,встановленій на репері – а, в мм;

  3. Обчислюють горизонт інструменту ГІ

ГІ= НRP

  1. Обчислюють відлік в по передній рейці, який повинен бути при цьому горизонті на рейці, встановленій на відмітці запроектованої точки.

в= ГІ- Нв

Нв- відмітка точки,взятої з проекту

  1. Піднімаючи або опускаючи рейку, суміщають середню нитку нівеліра з відліком в. П’ятка рейки при цьому співпаде з точкою В, з відміткою Нв, яку фіксують фарбою або цвяхом.