Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода Лавриненко.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
10.25 Mб
Скачать

1.3. Настили

Сталеві настили робочих площадок дуже різноманітні і, залежно від умов експлуатації, бувають знімні та незнімні. Розрахункову схему приймають відповідно до характеру роботи настилу залежно від його жорсткості, способу з’єднання з балками (знімний чи незнімний), співвідношення розмірів у плані, інших особливостей. Слід розрізняти довгу пластину, коли відношення більшої сторони до меншої більше двох () і коротку пластину, коли це відношення не перевищує двох (), (рис. 1.4,а). В балкових клітках співвідношення розмірів таке, що настил, здебільшого, належить до довгих пластин, у яких вигин вздовж більшої сторони несуттєвий для напруженого стану і при розрахунках не враховується. Сталеві знімні настили вільно опираються на балки, а незнімні приварюються до них кутовими швами (рис. 1.4, б).

Рис. 1.4. До розрахунку сталевого настилу:

а – схема пластинки; б – розрахункові параметри настилу; в – розрахункова схема настилу змінного; г – те саме гнучкого із затиснутими краями; е – те саме гнучкого з шарнірно затисненими краями; д – допустиме навантаження гнучкої пластинки із затисненими краями за умови досягнення граничного прогину; є – зусилля в зварних швах

У досить жорстких знімних настилах, для яких характерне відношення , прогини при реальних навантаженнях не перевищують їхню товщину (або висоту перерізу в наскрізних настилах). Такі настили працюють тільки на згин без розпору вздовж короткого боку подібно до балки на двох шарнірних опорах (рис. 1.4,в), а їхній граничний стан визначається умовами деформативності. Тому товщина настилу визначається, здебільшого, з умов досягнення відносного граничного прогину (f/l)u від експлуатаційного навантаження :

,

де – циліндрична жорсткість пластини; – коефіцієнт Пуассона (для сталі).

Тут розглядається смуга пластини, ширина якої дорівнює одиниці, звідки мінімальна товщина сталевого суцільного настилу

. (1.1)

Наведені на рис. 1.4,д формули і графік залежності граничного відношення прольоту настилу до товщинивід навантаженняза умови досягнення найбільшого допустимого прогину дозволяють розв’язувати задачі розрахунку настилу, основна з яких полягає в такому: при заданих, , і знайти товщину настилу , якщо його проліт встановлений за компонування балкової клітки. Точніше кажучи, проліт настилуменший від кроку балок настилуна ширину полиці балки настилу, але на стадії розрахунку настилу зручно прийняти, а потім, за потреби, уточнити.

Гнучкий настил прикріплюють до підтримуючих балок за допомогою зварних кутових швів, які повинні бути розраховані з урахуванням усіх складових напруженого стану пластини, тобто розпору і згинального моменту на опорі:

; .

Для спрощення інколи приймають, що настил шарнірно з'єднується з балками і вигинається при цьому за циліндричною поверхнею (рис. 1.4, є). В цьому випадку можна знайти граничне відношення прольоту настилу до товщини , що відповідає заданому граничному відносному прогину:

. (1.2)

При цьому значення розпору , на сприйняття якого слід перевірити зварні шви, можна обчислити за наближеною формулою

. (1.3)