Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода по металам і зварюванні.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
674.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Метали і зварювання

Методичні вказівки

до виконання практичних занять і індивідуальних завдань “Визначення характеристик сталей і параметрів процесу ручного дугового зварювання“

для студентів всіх спеціальностей

Київ 2008

УДК 669.017/018.29+621.7________

ББК 34.5я73+30.3-3я73

Д 56

Укладачі: О.Г. Добровольський, канд. техн. наук, доцент,

В.Є. Богуславський, канд. техн. наук, доцент,

Я.Ю. Лобков, асистент.

Рецензент В.С. Ловейкін, д-р техн. наук, професор

Відповідальний за випуск В.М. Смірнов, канд. техн. наук, професор

Затверджено на засіданні кафедри „Основи професійного навчання”, протокол № __ від __________ 2006 року.

Видається в авторській редакції.

Металознавство і зварювання: Методичні вказівки до виконання практичних занять і індивідуальних завдань “Визначення характеристик сталей і параметрів процесу ручного дугового зварювання”/ Уклад.: О.Г. Добровольський, В.Є.Богуславський, Я.Ю. Лобков: – К.: КНУБА, 2006 18 с.

Призначені для студентів всіх спеціальностей

1. Загальні положення

При вивченні дисципліни “Метали і зварювання” індивідуальне завдання виконують студенти денної форми навчання. Форма практичних занять або індивідуального завдання – контрольна робота. Орієнтовний об’єм роботи 4 – 10 сторінок рукописного тексту на аркушах формату А4. Номер варіанту видає викладач.

Мета контрольної роботи – поглиблення знань, що отримані студентами на лекціях і лабораторних заняттях, а також надання їм практичних навичок у галузі металознавства і зварювання.

До складу методичних вказівок входять загальні положення, завдання, вихідні дані для індивідуальних завдань, креслення конструкцій, методика щодо виконання роботи, а також додатки і список літератури.

Вихідні дані для індивідуальних завдань містять марки сталей і геометричні характеристики конструкції. У ролі конструкцій запропоновані зварні вузли з розмірами і означеннями зварних швів.

Методика виконання роботи вміщує порядок виконання роботи і пояснення щодо термінів та розкриття сутності відповідей студента на кожне з питань, що поставлені у завданні. Додатки до методичних вказівок містять довідкові дані, необхідні для виконання роботи. В разі потреби студент може застосовувати навчальну і додаткову літературу, перелік якої наведений у кінці методичних вказівок.

В результаті виконання контрольної роботи студент засвоює практичні навички по аналізу конструкційних матеріалів і проектуванню технології ручного дугового зварювання, що застосовуються в будівництві.

2. Завдання

1. Дати визначення ручного дугового зварювання. Розкрити фізико-хімічну суть процесу, устрій і склад електричної зварювальної дуги, звернувши увагу на її температуру (це запитання для всіх варіантів однакове).

2 . Дати визначення терміну “зварюваність”. Для трьох марок сталей, отриманих за своїм варіантом, розрахувати вуглецевий еквівалент і за його значенням визначитись з тим, яка з цих сталей має кращу зварюваність. Указати умови зварювання для кожної сталі. Вибрити найбільш придатну сталь для зварювання ручним дуговим способом, враховуючи її механічні властивості і хімічний склад...Розшифрувати кожну марку сталі.

3. За своїм варіантом намалювати ескіз звареної деталі. Розшифрувати тип зварювального шва.

4. Намалювати схему перерізу шва з усіма необхідними розмірами. Указати в перерізі, який метал наплавлений, а який - розплавлений.

5. Підрахувати масу металу, що наплавляється.

6. Визначити тип і марку електроду.

7. Визначити режими, продуктивність зварювання. і діаметр електроду. Розрахувати масу електродів, які потрібні для зварювання.

8. Підібрати джерело живлення для зварювання даної Вам деталі, записати його технічну характеристику.

9. Розрахувати електроенергію, необхідну для зварювання.

10. Вказати можливі дефекти і найбільш доцільні методи їх виявлення.

Вимоги щодо виконання кожної контрольної роботи такі:

  1. Роботу необхідно представляти на листах формату А4 або учнівському зошиті, де на обкладинці повинні бути указані, найменування індивідуальної контрольної роботи, дисципліна, прізвище студента, група, номери питань контрольної роботи, шифр (номер залікової книжки),. Роботу можна виконувати письмово від руки або в електронному варіанті.

  2. На кожнім листі необхідно залишати поля для зауважень викладача, що перевіряє роботу.

  3. Оформлення відповідей необхідно починати з подання умови питання. Відповіді треба давати в тій послідовності, у якій поставлені контрольні завдання.

  4. Виконання графіків, діаграм, рисунків повинне бути акуратним і відповідати встановленим стандартам. Роботи, підготовлені недбало, не розглядаються.

  5. Відповіді повинні бути конкретними, чіткими, вичерпними і, по можливості, короткими, причому стислість відповіді не повинна бути на перешкоді її ясності.

  6. Якщо студент утрудняється відповісти на будь яке питання, він повинен звернутися за консультацією до викладача.