Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
203.14 Кб
Скачать

8)Переваги групового ухвалення р³шення

Одна з переваг групового ухвалення р³шення така: у ц³й ситуац³¿ º б³льше ³нфор­мац³¿ для ухвалення р³шень, оск³льки група або команда репрезентуº р³зн³ р³вн³ осв³ти, досв³д та можливост³. Як результат групи можуть розробити та оц³нити б³льшу к³ль­к³сть вар³ант³в, н³ж це п³д силу одн³й особ³. Люди, як³ беруть участь у груповому ухваленн³ р³шень, розум³ють лог³ку ухвалених р³шень, а отже, ухвалюють ¿х л³пше ³ доводять до в³дома ³нших п³дрозд³л³в орган³зац³¿.

Недол³ки групового ухвалення р³шення

Найсуттºв³шим недол³ком групового ухвалення р³шення º те, що цей процес по­требуº б³льше часу, н³ж ³ндив³дуальне р³шення, а отже, ³ б³льших витрат. Наприклад, якщо роботу менеджера оц³нюють у 50 дол. за 1 год, а в³н затратить 2 год на ухвалення р³шення, то цей процес коштуватиме орган³зац³¿ 100 дол. На те ж саме р³шення груп³ з п’яти менеджер³в потр³бно 3 год. Отже, за таких же умов орган³зац³я витратить 750 дол. Однак групове ухвалення р³шення буваº набагато ефективн³шим, н³ж ³ндив³­дуальне, що виправдовуº додатков³ витрати.

Група деколи може ухвалювати неприваблив³ компром³сн³ р³шення. Наприклад, прийняття на роботу “компромісного” менеджера вищо¿ ланки може виявитися не­правильним ³ негативно в³добразитися на д³яльност³ орган³зац³¿ у майбутньому, оск³ль­ки його можуть сприйняти не вс³ п³дрозд³ли орган³зац³¿, ³ в³н не отримаº загально¿ п³дтримки. ²нод³ хтось ³з учасник³в групи дом³нуº над ³ншими ³ це не даº змоги ¿м виявити себе повн³стю. Як насл³док, р³шення групи зводиться до р³шення одн³º¿ лю­дини.

Тема 7. Інформація і комунікації у менеджменті

Дайте відповіді на питання:

1. Що таке комунікації?

2. Назвіть елементи процесу комунікацій.

3. Що називають «інформаційним шумом»?

4. Які канали комунікацій Ви знаєте?

5. Які типи комунікаційних ланцюгів Вам відомі?

6. За якими ознаками класифікується управлінська інформація?

7. Які Ви знаєте комунікаційні бар’єри?

8. Дайте характеристику елементам комунікації.

9. За допомогою чого можна удосконалити організаційні комунікації?

10. Які існують рівні та етапи комунікацій?

1)Комун³кац³¿ – складний процес, який включаº ряд взаºмопов'язаних крок³в, кожен ³з яких в³д³граº суттºву роль у забезпеченн³ розум³ння ³ сприйняття ³нформац³¿ ³ншою особою. Найчаст³ше причиною низько¿ ефективност³ комун³кац³¿ º ³гнорування факту, що комун³кац³я – це обм³н, у якому кожному належить активна роль. У процес³ комун³кац³й в³дправник складаº пов³домлення ³ передаº його адресатов³ (одержувачу).

2)Комун³кац³йний процес - це обм³н ³нформац³ºю м³ж двома ³ б³льше особами. При цьому ставиться мета забезпечити розум³ння отримувачем ³нформац³¿, яка º предметом обм³ну.

У сучасн³й теор³¿ менеджменту вид³ляють так³ елементи процесу обм³ну ³нформац³ºю:

1. В³дправник (особа, яка генеруº ³дею або збираº, опрацьовуº ³нформац³ю та передаº ¿¿).

2. Пов³домлення (³нформац³я, закодована певним чином за допомогою символ³в).

3. Канал (зас³б передач³ ³нформац³¿).

4. Отримувач (адресат, особа, як³й призначена ³нформац³я ³ яка певним чином ³нтерпретуº ¿¿).

5. Зворотний зв´язок (реакц³я). Цей елемент часто залишаºться поза увагою, а одностороннº сп³лкування º, як правило, малоефективним, хоча загальновизнано, що будь-яка система функц³онуº ефективно за умови ³снування налагодженого зворотного зв´язку.

Для пояснення процесу комун³кац³¿ пропонувалося багато моделей. На жаль, значна к³льк³сть теоретик³в та практик³в менеджменту недооц³нили значення етап³в розум³ння, сприйняття пов³домлення в комун³кац³йному процес³, под³ляючи, таким чином, п³дх³д так звано¿ "конвеºрно¿" теор³¿ комун³кац³й. При цьому не беруть до уваги, чи зрозум³в отримувач суть пов³домлення, тобто, з поля зору випадаº надзвичайно важливий аспект комун³кац³йного процесу, а саме: деформац³я ³нформац³¿ у процес³ передач³. Практика св³дчить, що такий одноб³чний тип комун³кац³¿ º неефективним.

Найпрост³ш³ теор³¿ комун³кац³¿ передбачають взаºмод³ю трьох елемент³в (складник³в): в³дправника (того, хто надсилаº пов³домлення), самого пов³домлення та адресата (того, хто його сприймаº). Один з найперших теоретик³в у галуз³ комун³кац³й С.Е. Осгуд доповнив основну модель концепц³ºю зворотного зв´язку. В³н дов³в, що пов³домлення н³коли не сприймаºться в чист³й форм³, а завжди по-р³зному ³нтерпретуºться його отримувачами.

Одн³ºю з найб³льш простих, доступних ³ розповсюджених моделей комун³кац³йного процесу º модель, запропонована теоретиком комун³кац³й Раймондом Россом. Вона ³люструº цей процес за допомогою вичерпного та зрозум³лого набору терм³н³в ³ охоплюº основн³ елементи комун³кац³йного процесу.

Обм³нюючись ³нформац³ºю, в³дправник та адресат зд³йснюють сво¿ д³¿ реал³зац³ºю к³лькох взаºмозв´язаних етап³в, що º складним процесом: кожний з етап³в º точкою, в як³й суть пов³домлення може бути викривлена або повн³стю втрачена. Ц³ етапи в теор³¿ менеджменту формулюються так:

- зародження ³де¿;

- кодування та виб³р каналу;

- передача ³нформац³¿;

- декодування (переведення символ³в в³дправника у думки отримувача).

Отже, при проектуванн³ та експлуатац³¿ комун³кац³йних систем необх³дно враховувати наявн³сть багатьох джерел деформац³¿ ³нформац³йних поток³в (мова, сприйняття, статус кер³вника та п³длеглого тощо). У теор³¿ передач³ ³нформац³¿ це явище називаºться шумами, до яких належить все те, що спотворюº суть пов³домлення. Менеджери повинн³ пам´ятати, що шуми присутн³ завжди, ³ на кожному етап³ процесу обм³ну ³нформац³ºю в³дбуваºться певне викривлення сут³ пов³домлення. Тому необх³дною умовою ефективних комун³кац³й в орган³зац³¿ º забезпечення над³йного зворотного зв´язку, адже будь-яка система, в тому числ³ ³ комун³кац³йна, може ефективно функц³онувати лише за умови наявност³ ефективного зворотного зв´язку. При цьому в³дправник та адресат м³няються ролями, ³ в³дправник маº можлив³сть впевнитися у правильност³ ³нтерпретац³¿ свого пов³домлення.

3)³нформац³йний шум - це коли внасл³док надходження великого обсягу ³нформац³¿ б³льша ¿¿ частина стаº нерелевантною, тобто не корисним сигналом, а саме шумом, в³дф³льтрувати який виявляºться дуже важко.

4)Горизонтальн³ комун³кац³¿ зд³йснюються м³ж особами, як³ знаходяться на одному р³вн³ ³ºрарх³¿. Такий обм³н ³нформац³ºю забезпечуº координац³ю д³яльност³ (наприклад, м³ж в³це-президентами з маркетингу, ф³нанс³в, виробництва). Як показують досл³дження, ефективн³сть горизонтальних комун³кац³й досягаº 90% ³ пояснюºться значним р³внем розум³ння прац³вниками характеру роботи сво¿х колег ³ проблем, що виникають при функц³онуванн³ сум³жних п³дрозд³л³в.Д³агональн³ комун³кац³¿ зд³йснюються м³ж особами, як³ перебувають на р³зних р³внях ³ºрарх³¿. Наприклад, м³ж л³н³йними та штабними п³дрозд³лами, коли штабн³ служби керують виконанням певних функц³й. Так³ комун³кац³¿ характерн³ також для зв'язк³в м³ж л³н³йними п³дрозд³лами, якщо один ³з них º головним з певно¿ функц³¿.Неформальн³ комун³кац³¿ – непередбачен³ орган³зац³йною структурою. Практика св³дчить, що значна частина комун³кац³й зд³йснюºться неформально, за допомогою незапланованих кер³вництвом способ³в.Зовн³шн³ комун³кац³¿ виходять за меж³ орган³зац³¿. Прикладами можуть служити: прес-рел³з, який посилаºться орган³зац³ºю в засоби масово¿ ²нформац³¿; виступ орган³зац³йного представника на прес-конференц³¿; видання ³нформац³йного бюлетня для широкого кола читач³в, «для в³дкритих дверей».Внутр³шн³ комун³кац³¿ зд³йснюються в рамках дано¿ орган³зац³¿ – ³ джерело й одержувач знаходяться всередин³ орган³зац³¿.Корпоративна газета – ³нформац³йний листок для зайнятих, зб³р сп³вроб³тник³в п³дрозд³л³в, корпоративне рад³о ³ дошки оголошень в³дносяться до засоб³в зд³йснення внутр³шн³х комун³кац³й. Виб³р ³ побудова оптимальних внутр³шн³х комун³кац³й визначаºться, характером й особливостями орган³зац³¿ – орган³зац³йною м³с³ºю, ¿¿ сусп³льним статусом, масштабами, сферами д³яльност³.Прес-рел³з – це пов³домлення, яке м³стить важливу новину або ³нформац³ю для широко¿ аудитор³¿. Поширення орган³зац³ºю прес-рел³зу в³дбуваºться за схемою (риПрес-конференц³я – зустр³ч оф³ц³йних ос³б ³з представниками засоб³в масово¿ ³нформац³¿ з метою ³нформування щодо актуальних питань.

5)ланцюг пліткаря, одножильний ланцюг, імовірнісний ланцюг та кластерний ланцюг.

7)Комун³кац³йн³ бар'ºри - це явища деформац³¿ комун³кац³йного процесу, викликан³ р³зними причинами, що можуть приводити до неадекватних д³й одержувача. Нав³ть якщо одержувач отримуº пов³домлення ³ чесно намагаºться його зрозум³ти (декодувати), цей процес може бути обмежено низкою перешкод або бар'ºр³в, що зазвичай виникають у ф³зичному оточенн³ або в сфер³ емоц³й людини. Перешкоди нав³ть можуть зробити комун³кац³¿ неможливими - або через них «прориваºться» т³льки частина ³нформац³¿, або одержувач³ неправильно ³нтерпретують значення пов³домлення.

Вид³ляють три основн³ типи бар'ºр³в - особист³сн³, ф³зичн³ та семантичн³.

Особист³сн³ бар'ºри - це комун³кативн³ перешкоди, породжуван³ людськими емоц³ями, системами ц³нностей ³ невм³нням слухати сп³врозмовника. Нер³дко вони виникають у зв'язку з р³зницею в рас³, стат³, культурному та соц³ально-економ³чному статус³ учасник³в комун³кац³й, як³ хибно розум³ють не традиц³йн³ для себе комун³кативн³ сигнали (нев³дом³ слова, рухи, жести ³нтонац³¿ голосу тощо). Особист³сн³ бар'ºри можуть виникати як на робот³ так ³ в побутовому сп³лкуванн³ людей.

До особист³сних бар'ºр³в в³дноситься ³ так звана психолог³чна дистанц³я - почуття емоц³йно¿ несум³сност³ людей, аналог³чне реальн³й ф³зичн³й в³дстан³ м³ж сторонами. Ми ус³ на власному досв³д³ знаºмо, що наш³ почуття та в³дношення обмежують можливост³ сп³лкування з ³ншими людьми як на робот³ так ³ в особистому житт³.

Емоц³¿ д³ють як «ф³льтри» нашого сприйняття: ми бачимо ³ чуºмо, насамперед, те, на що ми емоц³йно «налаштован³» - фактично нашими комун³кац³ями керують наш³ оч³кування, почуттями та в³дношеннями..

Отже, ефективн³сть комун³кац³й п³двищуºться, якщо почуття в³дправника та одержувача досить близьк³ по в³дношенню до обговорювано¿ проблеми.

Ф³зичн³ бар'ºри - це комун³кативн³ перешкоди, що виникають у матер³альному середовищ³. Ф³зичн³ бар'ºри - це неспод³ваний в³двол³каючий шум, що тимчасово заглушаº голос; в³дстан³ м³ж людьми; ст³ни або ³нш³ статичн³ перешкоди, що виникають п³д час прийому ³нформац³¿. Як правило учасникам комун³кац³й стаº в³домо про виникнення такого роду бар'ºр³в, ³ вони прагнуть «перебороти» перешкоди.

Семантичн³ бар'ºри виникають в результат³ обмежень прив³льного розум³ння використаних мовних символ³в.

Символи, зазвичай, багатозначн³, але для усп³шно¿ комун³кац³¿ потр³бно обрати одне значення, найб³льш доречне у конкретн³й ситуац³¿, в ³ншому випадку може виникнути непорозум³ння. Семантичний бар'ºр може спричинити виникнення емоц³йного бар'ºру ³ продовження сп³лкування буде заблоковано.

Особливо складн³ проблеми виникають при сп³лкуванн³ м³ж представниками р³зних мов ³ культур. За таких умов обидв³ сторони не т³льки повинн³ знати буквальн³ значення сл³в, але й ³нтерпретувати ¿х ув³дпов³дному контекст³.

8)До основних елемент³в комун³кац³¿ в³дносять:В³дправник — особа, яка генеруº ³нформац³ю для комун³кац³¿, перетворюº ¿¿ у пов³домлення ³ передаº його ³нш³й особ³ або груп³ ос³б Одержувач — особа (або група ос³б), для яко¿ передаºться пов³домлення.Пов³домлення — закодована за допомогою будь-яких символ³в ³ представлена у реально в³дчутн³й форм³ думка, призначена для передавання.Канал комун³кац³¿ — це зас³б, за допомогою якого в³дбуваºться перем³щення пов³домлення в³д в³дправника до одержувача.Перешкоди комун³кац³¿ («шум») — це будь-яке втручання в процес комун³кац³¿, яке викривлюº (спотворюº) сутн³сть або зм³ст пов³домлення.

10)